Hendes Majestæt
Dronning Margrethes
Regeringsjubilæum

 

14. januar
1972

-

50 år

-

14. januar 2022

 

På gravpladsen, kong Frederik den 9. og dronning Ingrid, ved Domkir- ken i Roskilde, mødte hele kongefamilien op, fredag den 14. januar 2022, for at ligge en krans ned.

Den blå krans var fra dronning Margrethe, den lyserøde fra prinsesse Benedikte, den gule fra eksdronning Anne-Marie, og de to grønne kranse med bånd på var fra: Den bageste fra kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Den foreste var fra prins Joachim og prinsesse Marie.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Kun tre enkelte punkter under dronningens fejring af det store programlagte regeringsjubilæum blev gennemført midt i januar 2022. Dronningen og Kronprinsen indledte selve jubilæumsdagen, fredag den 14. januar 2022, med et statsrådsmøde på Christiansborg Slot. Klokken 10.00 deltog dronning Margrethe, Kronprinsparret, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte ved Folketingets officielle markereing af Majestætens 50-års regeringsjubilæum. Det øvrige omfattende og planlagte program blev på grund af corona-situationen aflyst og udsat til sensommeren 2022, så befolkningen kan være med.
Dog blev dagens tredje og sidste programpunkt, selve kransenedlæggelsen gennemført, hvor også eksdronning Anne-Marie skulle have været med, men måtte trække sig, da hendes mand ekskonge Konstantin var smittet med coronavirus. De tre kranse blev ved middagstid lagt på graven ved Roskilde Domkirke, for at markere tronskiftet og Frederik den 9.s dødsfald, den 14. januar 1972.
Trods historiens vingesus, der blæste iskoldt ind over Domkirkepladsen, mødte folk fra nær og fjern alligevel op.

 

 

Hele kongefamilien ankom, klokken tolv middag, i deres kronebiler til gravpladsen i Roskilde. I Krone 12 var det, landets regent, dronning Margrethe der havde plads.

 

Politiet eskorterede hele den lange kortege, de mange kro- nebiler, med kongefamilien, op foran Roskilde Domkirke.

 

Dronning Margrethe blev på den røde løber mod- taget af kongelig konfessionarius Henrik Wigh-Poulsen.

Som konsekvens af coronacituationen var det denne gang ikke muligt at møde fysisk op i det Gule Palæ på Amalienborg, for at lykønske majestæten, som det ellers er tradition for, ved de store arrangementer i Kongehuset. På Kongehusets hjemmeside var der dog i jubilæumsugen opsat en lykønskningsliste, hvor der var mulighed, for at sende en personlig lykønskning til dronningen i forbindelse med jubilæet og markeringen, for Hendes Majestæt dronning Margrethes 50-års regeringstid.

 

Efter hele seanchen på gravpladsen spadserede dronning Margrethe sammen med kongelig konfes- sionarius Henrik Wigh-Poulsen og følge ind i Dom- kirken. Bagest prinsesse benedikte og kronprins Frederik.

 

Kong Frederik den 9. var kendt som sømandskon- gen. Søværnets Tamburkorps tog plads på Dom- kirkepladsen foran kirken og spillede blandt andet "Mandalay".

 

Kong Frederik den 9,s og dronning Ingrids tre døtre havde hver lagt en krans på deres forældres gravplads ved Roskilde Domkirke, for at makere 50-årsdagen, for dødsfaldet og tronskiftet, fredag den 14. januar 2022.

 

Kongefamilien på plads foran Roskilde Domkirke. Her prinsesse Benedikte, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

 

 

Prins Joachim og prinsesse Marie var også med til fejringen af dronning Margrethes 50-årsdag foran Roskilde Domkirke.

 

Politi på hesteryg var også på plads på Domkirke- pladsen i Roskilde, for at holde ro og orden i blandt de mange fremmødte, der havde taget opstilling på pladsen, for at få et glimt af de kongelige.

Det var ellers meningen, at dronningen skulle fejres efter alle kunstens regler, men det måtte coronapandemien sætte en stopper for. Dronningen har været meget uheldig med fejringer gennem de sidste par år. 16. april 2020 fyldte dronningen 80 år, men måtte også aflyse på grund af coronapandemien.
Det er så meningen, at 50-årsjubilæet skal være den 10. og 11. september 2022, hvor man ruller hele den ellers planlagte fejring ud. Programmet vil efter vagstskifter på Amalienborg Slotsplads, klokken 12 middag, være balkonscenen, hvor hele kongefamilien vil træde frem. Eftermiddagens program bliver karettur med hele Gardehus- sarregimentet til frokost på Københavns Rådhus. Om aftenen vil der være gallaforestilling i Det Kongelige Teater. Søndag 11. september festgudstjeneste i Vor frue Kirke efterfulgt med et stort gallataffel på Christiansborg Slot.

 

Efter middagens strabadser på Domkirkepladsen forlod de kongelige, efter en halv times tid igen kong Frederik den 9.s og dronning Ingrids grav- plads i Roskilde.

 

Da alle de kongelige gæster havde forladt pladsen igen, valfartede de mange fremmødte op til grav- pladsen, for at få et glimt af de fem fine fremlagte kranse fra kongefamilien.

Kongefamilien viste sig i alt to gange på verandaen. Inden familien drog ind til fødselsdagsmiddagen bad dronning Margrethe sine børnebørn om at spadsere ned til publikum, for at tage imod den buket blomster, hun havde set en af damerne stod og viftede med.
Selvom der ikke var fødselsdagsparade på Amalienborg Slotsplads denne gang, var der dog, fra kl. 10.00-14.00, fremlagt gratulationslister i porten ved Det Gule Palæ i København.

Prins Joachim, prinsesse Marie og børnene var ikke til stede i Aarhus ved Marselisborg Slot denne gang.

 

 

Efter en lille halv times tid forlod kongefamilien igen Roskilde Domkirke, efter, at de nærmeste slægtninge til kong Frederik den 9. havde lagt en krans på Frederiks og Ingrids gravplads.

 

Politiet fulgte den kongelige kortege tilbage, da de forlod Roskilde.

 

 31. august 2021:  Dronningen på sensommertogt i Esbjerg
 29. september 2019:  Dronningen åbnede M3 Cityringen
 16. juli 2019:  Dronningen tager residens på Gråsten Slot
 3. september 2018:  Sommertogt i Silkeborg Kommune

Dronningen

Skive
Havn
125 år
1994

Åbning af
Storebælt
1998

Roskilde
1000 år
1998
 

Rundetaarn
5. september
1998

Nykøbing Mors
700 år 1999

Hanstholm
30. juni
2002

Vejle
675 år
september
2002
 

Københavns
Metro
2002

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Skive
14. september
2007

Juelsminde
Hedensted
6. juni 2008

Kommunerne
Ikast-Brande
& Herning
4. juni 2009

Lemvig
6. september
2009

40-års
Regerings-
jubilæum 2012
14. - 15. januar

Indvielse i
Viborg
Domkirke
2. sept. 2012

Næstved
4. september
2012

Herning
Købstads
jubilæum
1. april 2013

Ringkøbing
2. september
2014

Nykøbing
på Mors
4. september
2014

Vejle
2. september
2015

Sommertogt
Varde Kommune
3. og 4. juni
2016

Prins Henriks
skulptur til
Ringkøbing
8. maj 2017

15. & 20.
februar 2018
Prinsens bisæt-
telse/sidste rejse