Rundetaarn
København
5. september 1998

 

Hendes Majestæt Dronningen ankom lørdag eftermiddag med følge op ad den hvilkalkede sneglegang til åbningen af udstillingen på loftet,  til den gamle bibliotekssal midt i tårnet.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Hendes Majestæt Dronning Margrethe var lørdag den 5. september 1998 med til åbningen af udstillingen "Klassicisme Arkitekturen i København på C. F. Hansens tid", på loftet i Rundetaarn, København. Dronningen på billederne her på siden fotograferet på vej op og ned af tårnet i Hovedstaden.
Rundetaarn er Europas ældste fungerende observatorium, og her er blevet kigget stjerner lige siden Christian VI byggede det i 1642. Byggeriet af tårnet blev påbegyndt i 1637, og i 1642 stod det færdigt, mens kirken først byggedes færdig i 1656.
I dag er det længe siden videnskabsmændene forlod den store stjernekikkert, men observatoriet bliver flittigt brugt af amatørastronomer og tårnets mange gæster.
Rundt om observatoriet løber en udendørs platform med udsigt over Københavns latinerkvarter.
Vejen til toppen går via den hvidkalkede sneglegang, der også fører til den gamle bibliotekssal midt i tårnet.
Fra tårnet er der adgang til den smukke sal oven over kirkerummet i Trinitatis Kirke, hvor Universitetsbiblioteket havde til huse fra 1654 til 1861, og som nu, siden 1987, bruges til skiftende formål som udstillinger, koncerter, foredrag m.v.

 

Rundt om observatoriet på toppen af Rundetaarn løber en udendørs platform med udsigt ud over København. I midten af fotoet Rosenborg Slot.

Lørdag 5. september 1998 besøgte Hendes Majestæt Dronning Margrethe Rundetaarn i København.
Deltog om eftermiddagen ved åbningen af udstillingen.

          

Dronningen spadserede med følge efter åbningen af udstillingen igen ned af den lange spiralrampe.

Rundetaarn er en stor turistattraktion i hoved-staden. Her på fotoet et kik ud over Københavns Domkirke, Vor Frue Kirke i Københavns Stift.

Rundetaarn er et af Danmarks mest kendte bygningsværker. bestående af Trinitatis Kirke og Rundetaarn.
Man skal 209 meter op ad den lange spiralrampe, før man når toppen. Københavns Rundetaarn er i alt 36 m højt.
Ordet Trinitatis (genitiv af lat. Trinitas, "Treenigheden") hentyder muligvis til kompleksets tredobbelte funktion: Kirken skulle være studenter- og universitetskirke, tårnet tjente til opgang til universitetsbiblioteket som indrettedes på loftet over kirken, og på dets øverste platform fandtes universitetets astronomiske observatorium.
I 1890'erne voksede trafikken kraftigt i København, og den smalle passage mellem Rundetaarn og Regensen var en flaskehals. Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse anmodede i 1896 arkitekten Martin Borch om et forslag til en buegang gennem Regensens stueværelser. Planerne blev indsendt til Magistraten, men der skete ingenting.
Det hele endte dog i 1907 med at Magistraten vedtog Borchs forslag, og buegangen blev gennemført året efter. Den enkleste løsning, at gøre Købmagergade til gågade, blev først gennemført i 1972.
Det nuværende Folkeobservatorium stammer fra 1929, og her kan alle tårnets gæster få et kik på himmellegemerne gennem Observatoriets store linsekikkert, som er bygget af Jens Olsen kendt for bygningen af Verdensuret på Københavns Rådhus.

 

 

Københavns Rundetaarn opført 1637 - 1642 af Kong Christian VI.
 Kbh's Rundetaarn er i alt 36 m højt.

Før man når toppen på Rundetaarnet i Købmagergade skal man spadsere 209 meter op ad den hvidkalkede lange spiralrampe, før man når toppen.

Dronningen forlod igen udstil-lingen efter åbningen.

 

 

Udstillingen på det tidligere universitetsbibliotek, på loftet i Rundetaarn, "Klassicisme arkitekturen i København på C. F. Hansens tid", åbnet.

Her et kik ud over Christiansborg Slot og Christiansborg Slotskirke med den kendte kuppel.

Dronningen

Skive
Havn
125 år
1994

Åbning af
Storebælt
1998

Roskilde
1000 år
1998
 

Nykøbing Mors
700 år 1999

Hanstholm
30. juni
2002

Vejle
675 år
september
2002
 

Københavns
Metro
2002

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Skive
14 september
2007

Juelsminde
Hedensted
6 juni 2008

Herning
Ikast-Brande
4. juni 2009

Lemvig
6. september
2009