Regentparrets
besøg på Mors

Torsdag den 4. september 2014

 

Præcis klokken 10.00 ankom regentparret foran Det Gamle Rådhus i Nykøbing, hvor hele modtagelseskomiteen stod klar til at tage imod de kongelig, der på ugens sensommertogt havde valgt at gæste Morsø Kommune. Kommunens borgere var linet op på Torvet, hvor regentparret hilste på dem, inden de gik ind på Rådhuset.

 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Ved havnekajen i Hanstholm havde Kongeskibet Dannebrog onsdag og torsdag lagt til, for at regentparret i bil kunne aflægge besøg på Livø og på Mors.
Torsdag den 4. september 2014 gjaldt det så besøget i Nykøbing og omegn på Mors.
Præcis klokken 10.00 ankom regentparret til Rådhustorvet i Nykøbing, hvor blomsterpigen med velkomstbuketten, statsforvaltningsdirektør Helle Haxgart og hele modtagelseskomiteen var klar til at tage imod dronning Margrethe og prinsgemal Henrik, der på togtets fjerde dag havde valgt at gæste Morsø Kommune. Helle Haxgart udråbte et nifoldigt leve for regentparret, inden hun videregav værtskabet til Morsø Kommunes borgmester Hans Ejner Bertelsen.
Borgmesterens officielle modtagelse fandt sted på Det Gamle Rådhus i Nykøbing på Mors, der er fra 1847, hvor Christian VIII var konge.

 

Efter statsforvaltningsdirektør Helle Haxgart havde foretaget modtagelsen af regentparret, gav hun værtskabet videre til Morsø Kommunes borgmester.

Ingeniør Regimentet præsenterede fanen for regentparret, da Prinsens Musikkorps spillede Kongesangen under den officielle ceremoni.

Borgmesteren præsenterede hele modtagelseskomiteen for regentparret, hilste på faneborgen og de mange tusinde morsingboere, der havde taget opstilling foran Der Gamle Rådhus på Torvet, inden de spadserede ind til den officielle modtagelse.
Da alle dørene oppe i byrådssalen var åbnet helt ud til folket på Rådhustorvet, trådte regentparret straks ud på Kong Christian VIII's balkon og hilste på alle de fremmødte. Det var dog efter planen ikke meningen, at de allerede skulle træde ud, men først vente til efter borgmesterens velkomsttale og overrækkelsen af kommunens officielle gave.
I byrådssalen på Rådhuset blev regentparret præsenteret for hele Kommunalbestyrelsen.
Regentparrets program var en kombination af besøgssteder, som på hver deres vis var med til at karakterisere øens erhverv, særkende og vækstpotentiale.
Dronningen og prinsgemalen kom til at se et lille udsnit af de mange kreative aktører, seværdigheder, innovative tiltag og markedsledende virksomheder, som sammen med en smuk natur er med til at definere øen.

 

Da regentparret spadserede hen ad Rådhustorvet i Nykøbing præsenterede borgmester Hans Ejner Bertelsen hele modtagelseskomiteen for dem.

Dronningen og prinsgemalen hilste pænt på den lange opstillede Faneborg, der var linet op langs Torvet, overfor Det Gamle Rådhus i Nykøbing.

 

På Rådhustorvet tog regentparret sig rigtig god tid til at hilse på de tusinde morsingboere, der havde taget opstilling, for at få et glimt af de kongelige.

Dagens højdepunkt var selvfølgelig balkonscenen, det øjeblik, da regentparret trådte ud på Kong Christian VIII's balkon.

 

Dronning Margrethe og prins Henrik på balkonen i Nykøbing. Sidst de var på denne balkon var mandag den 14. juni 1999.

Inden regentparret spadserede ind på Rådhuset, til den officielle modtagelse, gik turen lige forbi alle de fremmødte, der havde taget plads på Torvet.

Efter den officielle modtagelse på Rådhuset startede det planlagte program for regentparret.
Hele Gardehusarregimentet havde trukket op foran Det Gamle Rådhus med 52 heste, klar til at eskortere regentparret og borgmester med frue ud på første karettur af de to planlagte. Første tur gik fra Rådhuset gennem gågaden, videre ad Jernbanevej og Strandvejen ud på et maritimt besøg hos Dansk Skaldyrcenter og Vilsund Blue, hvor torsdagens første besøg fandt sted.
De to første besøg knytter sig til de egnsspecifikke forhold og vækstmuligheder i Limfjordsområdet. Først besøges Dansk Skaldyrcenter der forsker i såvel de sundhedsmæssige aspekter af skaldyr som i nye produktionsformer og miljø, mens Vildsund Blue er markedsledende producent af skaldyr.
Dansk Skaldyrcenter arbejder med alle aspekter af produktion i de kystnære farvande, men med særlig fokus på skaldyr: forskning, udvikling, nye metoder, formidling og produktion. Det er Skaldyrcentrets opgave at udvikle en bæredygtig udnyttelse af kystzonens ressourcer.
Skaldyrcentret løser opgaverne gennem egen forskning og ved i samarbejde med andre forskningsinstitutioner løbende at opbygge viden, som omsættes til praksis og efterfølgende giver videre til erhvervet samt i populær form formidler til interesserede.
På Dansk Skaldyrcenter blev dronningen og prinsgemalen budt på sushi lavet med dansk tang. Regentparret fik en fyldig rundvisning i DSC's faciliteter, hvor blandt andet klækning af østers var på programmet.

 

Efter den officielle modtagelse på Rådhuset steg regentparret, sammen med borgmesteren og fruen op i den åbne karet og kørte ned gennem gågaden. 

Under den fyldige rundvisning på Skaldyrcentret fulgte regentparret blandt andet klækning af østers.

 

I dagens anledning skrev dronning Margrethe på Skaldyrcentret glædeligt i den fremlagte gæstebog.

Klokken 11:30 ankom kareten med regentparret til dagens første besøg på Dansk Skaldyrcenter.

 

Efter besøget på Skaldyrcentret gjaldt det så klokken 11:50 nabovirksomheden, Vilsund Blue, der fremstiller fødevarer, her indpakning af skaldyr.

Prins Henrik skrev også i den fremlagte gæstebog.

Morsø Kommunes frokost fandt igen sted hos kroejer, Jens-Peter Skov, Sallingsund Færgekro, ligesom kroen også arrangerede frokosten i forbindelsen med regentparrets besøg i 1993 og 1999.
I 1995 fik kroejeren fra Mors foden inden for hos de kongelige. Siden har han været fast ingrediens i de kongeliges køkken ved blandt andet fødselsdage, jubilæer og bryllupper. Sidst dronningens 70-års fødselsdagmiddag, den 16. april 2010.
Omkring 100 gæster var denne gang særligt inviteret som anerkendelse for deres forskellige bidrag til Mors.
Over middag, på den igen. Denne gang videre i karet gennem Legind Bjerge til Jesperhus Feriepark.

 

Jens-Peter Skov fra Sallingsund Færgekro ventede regentparret til frokost. Det var tredje gang kroen havde kongeligt besøg.

Det var et fantastisk flot skue, da kareten ankom med regentparret til Jesperhus Feriepark.

 

 

Den største turistattraktion, Jesperhus Feriepark, på Mors havde i dagens anledning gratis adgang for alle skolebørn, da Ferieparken havde royalt besøg.

Kroejer Jens-Peter Skov overrakte dronningen velkomstbuketten og ledsagede majestæten ind til frokosten på Sallingsund Færgekro.

Regentparrets fem dages sommertogt blev gennemført i et strålede sensommervejr, og flot så det ud, da dronningen og prinsgemalen i åbent karet kørte ind på græsplænen i Jesperhus Feriepark.
Prins Henrik gjorde et stort gensyn med de to brasilianske papegøjer han for et par år siden, 2012, navngav, Pelléas og Mélisande. Det var TV-værten Martin Keller fra børneprogrammet "Martin og Ketil", der viste regentparret de farvestrålende papegøjer og prinsgemalen lyste op ved at gense dem.
De to ellers så sky fugle havde øvet sig på at samle bogstaverne til dronningens kælenavn i familien "Daisy". Men det store fremmøde af gæster skræmte flere af fuglene, som derfor blev siddende på deres pind.
Der var i dagens anledning gratis adgang til øens største turistattraktion, Jesperhus Feriepark, for alle skolebørn på Mors frem til kl. 13 - hvorefter der i parken af logiske årsager lukkes for nye besøgende et par timer. Morsø Kommune havde også arrangeret gratis bustransport til alle skolebørnene.

 

Regentparret blev i hver sin golfvogn kørt rundt i parken. Adskillige tusinde skolebørn, turister og morsingboere havde taget opstilling langs ruten, for at få et glimt af de kongelige der gæstede Mors.

På regentparrets sensommertogt udvekslede de mange kærlige blikke, som bl.a. her på den fantastiske lange romantiske bro i Jesperhus Feriepark.

 

TV-værten Martin Keller fra børneprogrammet "Martin og Ketil", underholdt dronningen og prinsgemalen med et gigantisk papegøjeshow. 

Golfvognen til prinsgemalen var forsynet med Krone 2.

 

"De kongelige golfvogne" var i dagens anledning forsynet med et kronenummer, som her Krone 1. 

Prins Henrik nød showet og gensynet med de to brasilianske papegøjer han for et par år siden navngav.

Efter havevandringen og papegøjeshowet i Jesperhus Feriepart delte dronningen og prinsgemalen sig og fulgte hvert sit eftermiddagsprogram.

Dronningens separate program

Prinsgemalens separate program

 Kl. 14:40 - Morsø afklaringscenter
 
Kl. 15:15 - HAMA - Malte Haaning Plastic A/S
Kl. 14:40 - Limfjordsteatret
Kl. 15:15 - HE-VA ApS

Dronningen drog ud til kongehuset Krone 1 og blev efter oplevelserne i Ferieparken kørt til Øster Jølby - nærmere bestemt det nye Morsø Afklaringscenter. Afklaringscenterets overordnede fokus er på den rehabiliterende tilgang, og dermed på hvad borgeren selv kan komme til at mestre. Der er 24 midlertidige pladser og et typisk ophold er på 4-6 uger. Opholdets længde og form bestemmes individuelt i et samarbejde mellem personale, borger og evt. pårørende. 
Der er valgt en unik arkitektur og udsmykning, som inviterer naturen indenfor for at fremme rehabilitering og livsglæde. Inde- og udemiljø appellerer til en bred målgruppe med behov for både et aktivt hverdagsliv, ro og restitution.
Dronningen kom under besøget til at opleve hvordan innovativ arkitektur og nye metoder var med til sikre en mere helhedsorienteret og effek- tiv behandling af den enkelte borgeres sygdomsforløb.

 

Kvart over tre ankom Krone 1 med dronningen til HAMA - Malte Haaning Plastic A/S. Dronningen blev foran virksomheden modtaget af Lene Haaning. 

Malte Haaning Plastic ledes i dag af grundlæggerens datter, Lene Haaning. Lene ledsagede dronningen rundt på virksomheden, her på vej ind til perle produktionen.

 

Den torsdag eftermiddag viste Lene stolt erhvervslokalerne frem for dronningen under det royale besøg. 

Dronning Margrethe fik mulighed for at opleve legetøjsfabrikation fra ide til det færdige produkt.

Dronning Margrethe sluttede sit separate program hos HAMA  - Malte Haaning Plastic A/S.
De fleste morsingboer ved hvor HAMA ligger og har set de store figurer, der pryder området foran virksomheden på Ringvejen i Nykøbing. Dronningen kom dog til at opleve noget de færreste får mulighed for; nemlig at opleve legetøjsfabrikation fra ide til det færdige produkt.
Firmaets hovedprodukt de verdenskendte strygeperler – HAMA perler – er et pædagogisk og kreativt legetøj, hvor børnene lærer at genkende farver, tælle og udvikle motorikken. HAMA produkterne har derfor præget de fleste børnefamiliers hjem, men har f.eks. også været en del af by-udsmykningen i forbindelse med arrangementer på øen.
HAMA blev grundlagt i 1961 og er en forkortelse af grundlæggerens navn – fornavn Malte og efternavn Haaning.
I dag ledes virksomheden af grundlæggerens datter Lene Haaning.
De 65 medarbejdere på virksomheden producerer i 3-holdsskift fra mandag til fredag, og virksomhedens farverige produkter afsættes til hele verden. Faktisk går over 90% af hele produktionen til eksport.

 

HAMA - Malte Haaning Plastic A/S ledes i dag af grundlæggerens datter Lene Haaning. Hun gav dronningen en fyldig rundvisning på virksomheden. 

HAMA blev grundlagt 1961 og er en forkortelse af grundlæggerens navne Malte Haaning. I dagens anledning overrakte hun dronningen blomster.

Limfjordsteatret er egnsteater for Morsø og Skive Kommuner. de producerer professionelle forestillinger for både børn og voksne. I alt 2-5 forestillinger om året, hvoraf mindst to er ny-producerede.
Prinsgemalen blev under sit besøg på Limfjordsteatret blandt andet budt på smagsprøver af husets forestillinger, hvor prinsgemalen kom i nærkontakt med skuespillerne.
Prins Henrik sluttede sit eftermiddagsprogram hos den familieejede virksomhed HE-VA ApS, der er blandt de førende producenter af landbrugsmaskiner i Danmark. Markedet er hele verden, men landbrugsmaskinfabrikken havde valgt at samle al produktion på Mors. Omkring 85 % af omsætningen eksporteres til mere end 30 lande verden over.
Prinsgemalen fik en præsentation af virksomheden og kom til at prøve en af landbrugsmaskinerne.

 

Fotograf Kirsten Klein hilste på regentparret, her dronningen, inden de drog rundt i de helt nye lokaler, Morsø Kunstforening i sommeren 2013 tog i brug.

Kunstner og fotograf Kirsten Klein viste stolt sine fotografier frem.

Sidst på eftermiddagen samledes regentparret igen. Afslutningen fandt sted ved Holmen i Nykøbing foran Morsø Kunstforenings helt nye lokaler, der blev taget i brug sommeren 2013. De nye rammer gav bl.a. mulighed for at etablere en permanent udstilling med værker af fotograf Kirsten Klein.
Hun er tidligere morsingbo, der tidligere blev hædret med Thorvaldsen Medaillen, som er den højste udmærkelse Det Kongelige Akademi kan tildele en billedkunstner.
Inden afslutningen udenfor så regentparret udstillingen af Kirsten Klein's fotografier indenfor i Kunstforeningens nye lokaler.
Regentparret fik blandt andet Glimt fra Bondespillet - en særudstilling - der viste et samfund i forandring.
Det royale besøg på Mors blev afsluttet med afskedstale ved borgmester Hans Ejner Bertelsen foran Morsø Kunstforening.
Om aftenen havde regentparret budt repræsentanterne fra Morsø Kommune, byrådet og de prominente værter, der havde åbnet dørene for dronning Margrethe og prins Henrik til souper på Kongeskibet Dannebrog, der lå ved kajen i Hanstholm Havn.

 

Morsø Kommunes borgmester Hans Ejner Bertelsen takkede dronningen og prinsgemalen for besøget.

Regentparret kørte tilbage til Kongeskibet ved Hanstholm Havn, hvor de om aftenen havde budt alle repræsentanterne med gemal til souper. 

Dronningen

Skive
Havn
125 år
1994

Åbning af
Storebælt
1998

Roskilde
1000 år
1998
 

Rundetaarn
5. september
1998

Nykøbing Mors
700 år 1999

Hanstholm
30. juni
2002

Vejle
675 år
september
2002
 

Københavns
Metro
2002

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Skive
14. september
2007

Juelsminde
Hedensted
6. juni 2008

 

Kommunerne
Ikast-Brande
& Herning
4. juni 2009

Lemvig
6. september
2009

40-års
Regerings-
jubilæum 2012
14. - 15. januar

Indvielse i
Viborg
Domkirke
2. sept. 2012

Næstved
4. september
2012

Herning
Købstads
jubilæum
1. april 2013

Ringkøbing
2. september
2014

Vejle
2. september
2015

Varde
Kommune
3. & 4. juni
2016

Prins Henriks
skulptur til
Ringkøbing
8. maj 2017

Sommertogt
Silkeborg
3. september
2018