Regentparrets besøg i
Ikast-Brande og Herning
Torsdag den 4. juni 2009

 

Stiftamtmand Torben Sørensen overgav værtskabet videre, efter den officielle modtagelse i Ikast, til de to borgmestre (Venstre), Carsten Kissmeyer, Ikast-Brande Kommune og Lars Krarup, Herning.

Tekst og fotos af Per Brunsgård,Tim.

Printervenlig version

Som et led i regentparrets sommertogt med Kongeskibet Dannebrog 2009, besøgte dronningen og prinsgemalen torsdag den 4. juni, kommunerne, Ikast-Brande og Herning. Dannebrog havde lagt til kaj ved Honnørkajen i Århus.
Klokken 09.30 ankom dronning Margrethe og prinsgemal Henrik til Ikast Rådhus. Midt på Rådhustorvet i Ikast blev regentparret modtaget af borgmester Carsten Kissmeyer, samt hustru Lene Ravn Kissmeyer, Ikast-Brande Kommune og borgmester Lars Krarup ledsaget af Sanne Henriksen, Herning Kommune.
Anton Pallisgaard Meldgaard, der på selve dagen fyldte 7 år, overrakte dronning Margrethe dagens velkomstbuket.
Stiftamtmand Torben Sørensen udråbte et nifoldigt leve for regentparret og overdrog herefter officielt værtskabet videre til de to borgmestre, mens Prinsens Musikkorps spillede Kongesangen.

 

Kommunens folk havde travlt med at lægge den røde løber på plads, inden Hendes Majestæt Dronning Margrethe ankom til Ikast Rådhus.

Anton Pallisgaard Meldgaard overrakte dronning Margrethe velkomstbuketten. Krone 1 ankom præcis med regentparret klokken halv ti.

Efter dronningen og prinsgemalen var blevet modtaget af modtagelseskomitéen hilste regentparret på en Faneborg bestående af 28 foreninger. Sidst hilste regentparret på publikum, inden de blev fulgt ind i byrådssalen på Rådhuset, hvor kommunens officielle modtagelse fandt sted. I byrådssalen hilste dronning Margrethe og prins Henrik på alle byrådsmedlemmerne. Borgmester Carsten Kissmeyer, Venstre, talte, bød velkommen og overrakte kommunens gave.
Regentparret spadserede med følge, efter receptionen i Marmorsalen, gennem Strøgcenteret i Ikast-Brande. Det overdækkede Strøgcenter var det første af sin art i Danmark, da man indviede det, 25. juni 1992. Centeret har en længde på 310 meter. Derefter delte regentparret sig til hvert sit program.

 

Stiftamtmand Torben Sørensen udråbte et nifoldigt leve for regentparret, inden han gav værtskabet videre til de to værtskommuner.

Regentparret spadserede over Torvet, i Ikast, til modtagelses-komitéen midtfor Rådhuset.

Dronningens program gjaldt, Bakkehusets plæne, Strøget 47, hvor børnekarnevalet fandt sted. Karnevalet havde 25 års jubilæum, over 2.200 udklædte børn deltog. Dronning Margrethe blev modtaget af karnevalets arrangør, Lars Bjerre. Efter karnevalet drog dronning Margrethe på virksomhedsbesøg, KK-electronic i Ikast, der producerer styresystemer til energi og industri. Sidste punkt for dronningen blev Remisen i Brande, et kulturelt kraftcenter, som efter en omfattende restaurering blev færdiggjort i 2006. Dronningen havde efter sit besøg i 2001 bevilget 25.000 kr. til restaureringen, der i alt havde kostet mere end 30 millioner kroner.

 

Dronning Margrethe og prins Henrik hilste på de mange fremmødte på Torvet i Ikast.

Modtagelseskomitéen bestod bl.a., af de to borgmestre med frue, viceborgmester Preben Christensen og frue, samt politidirektøren og biskop Karsten Nissen.

Prins Henrik besøgte i Ikast, Sportstar College, der er college for unge sportstalenter inden for sportsgrene, som fodbold, håndbold, svømning, golf, volleyball og badminton. Af virksomheder besøgte prinsgemal Henrik i Brande, Siemens Windpower A/S, der er en meget vigtig virksomhed i Ikast-Brande Kommune. Virksomheden trækker flere underleverandørvirksomheder til området. Siemens Windpower fremstiller vindmøller. Henrik indviede den nye kantine på Siemens, inden han også drog ud til Remisen. Her samledes regentparret i teatersalen og overværede et indslag med Ensemble Midt-Vest og Brande Tackwondo Klub. Efter indslaget, på teatret, ved Remisen fortsatte det officielle besøg i Herning Kommune.
Ikast-Brande Kommune havde to overordnede temaer for det kongelige besøg i kommunen. Det ene var alternativ energi og den anden var folkelighed - frivillighed. Både besøgsstederne og rammerne om besøgsstederne bar præg af det.

Herning

 

Hernings borgmester, Lars Krarup med ledsager Sanne Henriksen, steg om bord i kareten sammen med regentparret og ledsagede de kongelige gæster gennem byen til Herning Rådhus.

Kareten blev trukket af seks hvide heste, et firespand samt to forridere, fra De Kongelige Stalde. Den kongelige kortege blev fulgt af en hesteeskadron fra Gardehusarregimentet, bestående af 50 heste og fire heste fra det ridende politi. Karetturen var på i alt 1200 meter. Det blev trods alt den åbne karet, selvom vejret truede med regnbyger. Klokkespillet ved Herning Kirke markerer dagligt klokken 12.00. I anledning af regentparrets besøg blev klokkespillet denne dag betjent af klokkenist Karin Viller Hansen fra Silkeborg.
Ved ankomsten til Rådhuset, på den røde løber, hilste dronning Margrethe og prins Henrik på kommunaldirektør Ole Jespersen og fru Christine Jespersen. Derefter på faneborgen, der bestod af 46 faner fra de lokale foreninger og spejderbevægelser. Sidst hilste regentparret på publikum.
I byrådssalen bød borgmester Lars Krarup officielt velkommen og overrakte kommunens gave. Kommunens gaver var to armbåndsure, designet af Christina Hembo på vegne af Herning Kommune. Prinsgemalen var så stolt af sit ur, at han rakte armen helt i vejret i byrådssalen. Dronning Margrethe og prins Henrik skrev i kommunens gæstebog.

 

To forridere red foran det firespand, der trak kareten gennem gågaden i Herning. I kareten sad regentparret, borgmesteren og Sanne Henriksen.

Kommunens folk havde travlt med at feje hestepærerne op, så folk undgik at træde i dem.
Alt blev fjernet straks efter hestene var væk.

Efter modtagelsen på Rådhuset spadserede regentparret med følge til Herning Kongrescenter, hvor de to vætskommuners frokost fandt sted. I teaterkælderen bød Ikast-Brande og Herning kommune de 200 inviterede gæster på frokost. Under frokosten sang Herning Kirkes Drengekor under ledelse af dirigent Mads Bille samt Benjamin Britten Jubilate Deo. Herning Kirkes Drengekor har netop i år 60 års jubilæum og har i den anledning kronprinsen som protektor. Frokostmenuen bestod af:

Duet af søtunge og rødtunge farseret med kammusling og jomfruhummer tartaré, serveret
med kold purløgsmousseline og fleuron. Pinot Gris Réserve, F.E. Trimbach Alsace.

Ryg og letsprængt mørbrad af rådyr, serveret som tournedos anrettet på leje af en grøn og hvid aspargesfrikasse.
Hertil rysteribs og vildtsky samt nye danske kortofler. Morgon - Les Charmes J. Faiveley, Cote de Nuits, Bourgogne, Frankrig.

Kaffe/te med hjemmelavede chokolade-petit four.

 

 

Efter den officielle modtagelse på Rådhuset  drog dronning Margrethe med følge af borgmester Lars Krarup på spadseretur gennem Herning bymidte.

Prins Henrik blev ledsaget af Sanne Henriksen, stoppede op og fik en snak med folk langs ruten.
Prinsgemalen tog sig god tid, under turen i gågaden.

Ved eftermiddagens program delte regentparret sig. Dronning Margrethe drog ud til byggeriet HEART, Herning Museum af Contemporary Art, Birk Centerpark i Birk. Dronningen blev i foyeren modtaget af museumsdirektør Holger Reenberg og hans datter, Laura Reenberg på 10 år, der overrakte blomster ved indgangen, hvorefter Margrethe blev vist rundt i det byggeri, der 9. september 2009 åbner for publikum, som afløser for det nuværende Herning Kunstmuseum. HEART er tegnet af den amerikanske arkitekt Steven Holl. Steven Holl tilhører den eksklusive gruppe af arkitekter, der har modtaget Alvar Aalto medaljen. I et af udstillingssalene var dog et enkelt kunstværk rykket på plads - HEART samlingens hovedværk "Socle du Monde", af den italienske kunstner Piero Manzoni.
I Birk Centerpark besøgte dronningen også uddannelsesinstitutionen, Designskolen, TEKO. Direktør Anne Mette Zachariassen fulgte dronningen gennem skolens administration, og gav en kort introduktion i både skoles fortid og fremtid.

 

 

Borgmester Lars Krarup ledsagede dronningen gennem gågaden til Herning Kongres-center.

Prins Henrik gjorde flere stop hos folk, i gågaden, langs ruten til frokosten i teaterkælderen.

Borgmesteren og dronningen fik en snak om byen og kommunen, da de spadserede til Kongres-centret.

Prins Henrik tog på virksomhedsbesøg, til Unimerco i Sunds, der er værktøjsproducent, og fremstiller præcisionsværktøj til blandt andet bil-, fly-, træ- energi-, hydraulik- og fødevareindustrien. Prins Henrik blev modtaget af direktør Kenneth Iversen og fik en fyldig rundvisning i produktionen. Unimerco beskæftiger 383 medarbejdere i Sunds.
Sidste punkt på dagsordenen, hvor regentparret mødes, blev hos Egetæpper ved Herning, hvor dronning Margrethe og prins Henrik blev modtaget af den administrerende direktør Svend Aage Færch Nielsen og økonomidirektør John Vestergaard, og sammen begav de sig på rundvisning i virksomheden. Egetæpper blev grundlagt i 1938 af Mads Eg Damgaard. I 2002 blev virksomheden udnævnt til Kongelig Hofleverandør og har gennem årene leveret tæpper til flere af de kongelige slotte, samt til Kongeskibet Dannebrog. Senest har Egetæpper leveret specialdesignede tæpper til prins Joachim og prinsesse Marie på Schackenborg Slot.

 

Efter frokosten kørte dronning Margrethe i Krone 1 til byggeriet HEART, Birk Centerpark.

Prins Henrik tog med Krone 101 på virksom-hedsbesøg, til Unimerco i Sunds, med 383 ansatte.

Efter rundvisningen på Egetæppers nybyggede designcenter lagde Egetæpper hus til en kort afskedssammenkomst.
Her fik borgmester Lars Krarup, Herning og borgmester Carsten Kissmeyer, Ikast-Brande, lejlighed til at sige tak for besøget og bød på en lille forfriskning, før regentparret drog til Århus, hvor Kongeskibet Dannebrog lå til Kaj.
Torsdag aften havde regentparret inviteret en række af de mennesker, de havde mødt i løbet af dagens besøg i Ikast-Brande og Herning Kommuner til middag på Dannebrog, ved Honnørkajen i Århus Havn.