HANSTHOLM
Søndag 30. juni 2002

 

Frisk vind fra vest sikrede regentparret en mærkbar sejltur på høj sø, inden de første gang stævnede ind i havnen i Hanstholm.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik stævnede søndag den 30. juni 2002 klokken halv ti ind i havnen i Hanstholm med Kongeskibet Dannebrog.
Hanstholm var første stop på regentparrets sommertogt med kongeskibet, samtidig første gang Hanstholm havde royalt besøg. Amtmanden og frue modtog regentparret på kaj 23, bød velkommen og udråbte et 9-foldigt leve.
Mange borgere fra området var mødt op på havnen for at modtage de royale gæster.
Byens borgmester Ejner Frøkjær tog over, præsenterede de fremmødte gæster på havnen for dronningen.
Anden viceborgmester præsenterede gæsterne for prinsen.

              

Kongeskibet Dannebrog havde lagt til kaj. Regentparret blev af amtmanden og frue modtaget på havnen i Hanstholm, budt velkommen og amtmanden udråbte et 9-foldigt leve for regentparret.

Byens officielle modtagelse af regentparret fandt sted i byrådssalen på rådhuset. Ved ankomsten til rådhuset fik Dronningen overrakt byens buket af dagens ældste blomsterpige, 94-årige Mary Kristine Petersen, der bød Majestæten velkommen til Hanstholm.
Borgmesteren bar for første gang en borgmesterkæde, kommunens borgere havde betalt ved en indsamling.
I byrådssalen talte borgmester Ejner Frøkjær til regentparret, bød dem velkommen og overrakte dronningen byens gave.

                

Kommunens borgere havde til dagen fået borgmesteren klædt på til lejligheden ved at samle penge ind til en borgmesterkæde. Guldsmed Erik Styrbech i Snedsted skulle udføre arbejdet med kæden der består af sølv og rav. Borgmesterkæden er tegnet af fhv. tømrermester, den mangeårige kommunalpolitikker og det forhenværende folketingsmedlem Hans Bach fra Klitmøller. Guldsmed Erik Styrbech har haft eget værksted i mange år.

Byens gave var en medalje som tegn på, Hendes Majestæt Dronningens værdighed som Akvamanileborger i Hanstholm. Akvamanileprisen er opkaldt efter de to små kander der i 1974 blev fundet under ralgravning ved Vigsø. Kanderne er fra middelalderen og udformet som små rytterstatuer der i dag står på Nationalmuseet.   
Det var kunstneren John Lissner i Lejre ved Roskilde der havde præget medaljen.
Hanstholm Kommune har flere år anvendt medaljen med billeder af akvamanilerne som synligt bevis på hæderen som Akvamanileborger i kommunen. Medaljen er normalt præget i bronze, medens dronningens medalje blev præget i sølv.

                

Borgmester Ejner Frøkjær forestod byens officielle modtagelse af regentparret i byrådssalen på Hanstholm Rådhus. Borgmesteren bød regentparret officielt velkommen og overrakte dronningen byens gave, hædersmedaljen.

               

Dronningen fik overrakt hædersmedaljen præget i sølv som tegn på hendes værdighed som Årets Akvamanileborger i Hanstholm, en hæder man skal gøre sig fortjent til. Efter en halv times tid på rådhuset gik turen videre til Klitmøller.

Kommunaldirektør John Thurka ordnede her praktiske ting for borgmesteren inden regentparret dukkede op foran rådhuset.