Regentparrets
besøg i Skive
2007

 

Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen stævnede fredag den 14. september 2007 med Kongeskibet Dannebrog ind i Skive Havn.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Kongeskibet Dannebrog stævnede fredag den 14. september, lidt før klokken halv ti ind i Skive Havn. Direktøren for Statsforvaltningen Midtjylland, tidligere statsamtmand, Torben Sørensen modtog dronning Margrethe og prinsgemal Henrik på kajen. Skives blomsterpige, Emilie Krogh, 11 år, overrakte dronningen en velkomstbuket. Amtmanden, Torben Sørensen udråbte et nifoldigt leve for regentparret, hvor orkestret på kajen spillede kongesangen.
Efter den officielle modtagelse tog Skives borgmester Flemming Eskildsen over og introducerede regentparret for resten af modtagelseskomiteen.

 

 

Regentparret gik klokken halv ti fra borde, blev på havnen modtaget af folket, der havde taget opstilling for at få et glimt af de kongelige.

Skives 11 årige blomsterpige, Emilie Krogh, overrakte dronning Margrethe blomster ved modtagelsen på havnekajen, hvor amtmanden tog imod.

Fra havnen blev de kongelige gæster kørt op på Posthustorvet hvor gåturen startede. Regentparret blev modtaget af borgmester Flemming Eskildsen og viceborgmester Peder Christian Kirkegaard, der i regnvejr ledsagede dronningen og prinsgemalen gennem byen, gågaden, frem til det nye Rådhus og biblioteket, hvor byens officielle modtagelse og overrækkelse af gave fandt sted.
Mange af kommunens borgere var velfartet op i gågaden for at få et glimt af de kongelige gæster der besøgte Skive.
Sidst Regentparret besøgte Skive var den 2. september 1994, da byen fejrede sit 25 års jubilæum som garnisonsby og Skive Havn fyldte 125 år. Kongeskibet Dannebrog lå til i havnen på samme plads som den gang.

 

 

Dronning Margrethe og prins Henrik ankom i en af kronebilerne til Posthustorvet, hvor spadser-turen, med ledsagere, gennem byen startede op.

Skives borgmester og viceborgmester fulgte, i regnvejr, dronningen og prinsen rundt i byens gader, op til åbningen af kommunens nye bibliotek.

Ved hovedindgangen til biblioteket blev de kongelige gæster modtaget af stadsbibliotekar Espen Møller Christensen. Skives borgmester bød dronning Margrethe og prinsgemal Henrik officielt velkommen til byen og indviede samtidig det nye bibliotek. Det nye biblioteksbyggeri i Skive til 35 millioner kroner var absolut et royalt besøg værd.
For mens vejret ikke viste sig fra sin bedste side ved regentparrets besøg, er det nye bibliotek til gengæld meget lyst og venligt. Stadsbibliotekar Espen Møller Christensen fortalte bl.a. om bibliotekets bemærkelsesværdige designerlamper og røde stole, der var kommet på plads ved et samarbejde med den lokale Krabbesholm Højskole.

 

 

Efter fremvisningen kom de op i glaspartiet på anden sal, hvor Skives borgmester officielt bød regentparret velkommen til Skive.

Byrådet og andre af byens spidser stod bag regentparret klar til at hilse på efter velkomsttalen fra borgmester Flemming Eskildsen.

Skive Kommunes gave til regentparret var 11 vaser, designet af glaskunstner Jane Helledie fra Skive. Kommunen havde valgt at lade glaskunstneren fortolke nogle af egnens karakteristika i 11 vaser med hver sit unikke udtryk.
At det lige blev 11 der er valgt skyldes, at tallet 11 har fået en stor betydning for Skive. Skive er blevet kendt for "Skives 11 Stjerner" - 11 skulpturer designet af Timothy Jacob Jensen, chefdesigner hos Jacob Jensen Design. Skulpturer til Skives 11 rundkørsler. Senere på dagen, lige før frokost, så regentparret kunstværket "Solen" i en af rundkørslerne.
Der var også 11 retter til dronningens og prinsgemalens frokost fremstillet af 11 gastronomiske stjerner.

 

 

Skives borgmester Flemming Eskildsen overrakte dronning Margrethe byens gave.

Timothy Jacob Jensen fremviste særudstillingen af Jacob Jensen Design.

Frokosten indtog de kongelige sammen med værterne fra Skive Kommune i "Det Kulinariske Telt" der var opsat på Posthustorvet. Forrest i teltet havde fødevareproducenterne udstilt varer der fortalte om frokosten. Dronning Margrethe og prins Henrik tog sig god tid til at tale med producenterne der også havde leveret nogle af råvarerne til frokosten.
Prins Henrik gik veloplagt til opgaven, da han hjalp kokkene i køkkenet med at tilberede en fiskesuppe, der var fremstillet af fjordens egne råvarer.

 

Prins Henrik hjalp til i køkkenet, da kokkene i " Det Kulinariske Telt" bad om hans hjælp. Prins-gemalen gik veloplagt til opgaven.
 

Menu

Østerstater med letsaltet havørred.
Variation af snowcrab - friteret, syltet og anrettet med mynte, rødløg og syltet pære.
Graved oksefilet med koriander, kvædekompot og sprødt krølfedt.

Kalvehaleroulade med svampe.
Svinekæbe tilberedt med Furøl og anrettet med limfjordshummer og jordskokkelåg.
Farseret gåsebryst med bær og omkranset af timiansky.

Limfjordens bouillabaisse - Skiveegnens fortolkning af en klassiker.

Hjemmelavet rygeost med syltede hyben.
Thise Blå Kornblomst marieneret i Barleywine og anrettet i sprødt rugbrødsrør.

Snapsemarinerede solbær i vanillecreme med chokoladetrøffel og æbler.
Skovbær i skyr med hybenis og pæremost.