Dronningen tager
sommerresidens på
Gråsten Slot 2019

 

Dronning Margrethe tog med Kongeskibet på sommerferie i Sønder-jylland.  Tirsdag formiddag, klokken 10.00, stævnede Kongeskibet Dannebrog ind til slotskajen i Sønderborg.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Da Gråsten Slot er den danske kongefamilies foretrukne sommerresidens, valfartede adskillige borgere fra nær og fjern, i dagens anledning, til Sønderjylland, for at få et glimt af dronningen. Dronningen ankommer på kongeskibet Dannebrog, når hun tager residens på Gråsten Slot. Den officielle modtagelse skifter mellem Sønderborg, Aabenraa og Haderslev.
Tirsdag formiddag klokken 10.00, den 16. juli 2019, stævnede Kongeskibet Dannebrog stille ind til Slotskajen i Sønderborg med Hendes Majestæt Dronningen ombord, for at tage sommerresidens på Gråsten Slot.
Modsat de seneste to år, hvor Aabenraa har lagt kaj til modtagelsen af dronning Margrethe og kongeskibet var det i år Sønderborgs tur til at rulle den røde løber ud.
På Slotskajen i Sønderborg og Torvet i Gråsten var Sønderborg Kommunes borgmester, Erik Lauritzen (S), vært for den officielle modtagelse. Sønderborg Garden kunne høres på kajen, da dronning Margrethe gik fra borde, ned af falderebstrappen. Den syvårige blomsterpige, Iben Frederikke Jørgensen, overrakte dronningen velkomstbuketten, datter af byrådsmedlem Heidi Frederikke Jørgensen (V).
På havnekajen i Sønderborg udråbte borgmesteren et nifoldigt leve, hvor Sønderborg Garden kvitterede med Kongesangen.
Statsforvaltningerne har igennem mange år stået for modtagelsen i havnene, mens opgaven i dag varetages af kommunerne.

 

 

Kong Chr. D. X's Bro åbnede op for Kongeskibet Dannebrog, da den præcis klokken 10.00 ankom til Slotskajen ved Sønderborg Slot.

 

Dronningen hilste i strå-lende solskinsvejr fra top-pen af Dannebrog, på de mange fremmødte nede på Slotskajen.

 

Sønderborg Garden spillede op og underholdte publikum på kajen med musik under indsejlingen til Slotskajen.
Garden bød velkommen med Kongesangen efter borgmesterens modtagelse og et nifoldigt leve for Majestæten.

 

 

Gråstens og Sønderborgs borgere havde linet sig op langs Dannebrog i håb om at få et glimt af dagen kongelige gæst, dronningen.

 

Det var et meget flot skue, ud over vandet, da Kongeskibet Dannebrog stille og roligt stævnede ind til kajen ved Sønderborg Slot med dronningen ombord.

 

 

Efter Kongeskibet Dannebrog havde passeret Chri-stian Den X's Bro dukkede en pink skikkelse frem på dækket og vinkede til de mange fremmødte.

 

Søværnets to skibe, MHV 910 og MHV 814 eskor-terede Kongeskibet Dannebrog, med dronningen ombord ind til Slotskajen.

 

Sønderborg Kommunes folk forankrede konge-skibet fast til kajen, da det kongelige fartøj ankom til slotskajen i Sønderborg.

Kongeskibet Dannebrogs ankomst til Sønderborg Havn havde trukket hundredvis af folk fra nær og fjern til slotskajen for at ønske dronning Margrethe et godt sommerophold på Gråsten Slot.
Kongeskibet ligger i Sønderborg Havn under hele dronningens residens på slottet.
Efter modtagelsen på havnen i Sønderborg drog dronningen videre i Krone 121 til Byrådets modtagelse, foran det gamle Rådhus på Torvet i Gråsten, hvor sønderjyderne igen kunne få et glimt af hende.
Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen holdte traditionen tro en velkomsttale og præsenterede Sønderborg Kommunes Byråd for dronningen.
Dronningen fortsatte efter modtagelsen på Torvet, de få hundrede meter i kronebilen, videre til Gråsten Slot, der derefter var Margrethes sommerresidens de efterfølgende uger.
Ved ankomsten til Gråsten Slot stod kronprinsfamilien klar til at tage imod dronningen, der de seneste to-tre uger havde afviklet deres sommerferie på slottet. Kronprinsparret og børnene forlod Gråsten Slot midt på ugen, hvor prinsesse Benedikte tog over og gav dronning Margrethe selskab.
 

 

Tre værnepligtige fra kongeskibet måtte tage godt fat i rebet, da falderebstrappen skulle trækkes ud på kajen, inden dagens kongelige gæst kunne gå fra borde.

 

Dronningen spadserede stille og roligt ned ad falderebstrappens atten trin i Sønderborgs Havn, hvor kommunens officielle modtagelse fandt sted.

 

 

På havnekajen, langs det omtrent 800 år gamle Sønderborg Slot, stod Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen og syvårige blomster-pige Iben Frederikke Jørgensen klar til at tage imod dronning Margrethe.

 

På havnekajen stod samtidig 10  af Sønderjyllands prominente personer langs den røde løber også klar til at hilse på dronningen.

 

 

Kronprinsparret og børnene havde siden skolernes sommerferie start, boedet på det fine slot i Gråsten, og var hermed klar til at viderebringe det til majestæten.

 

Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen havde i sidste øjeblik fået borgmesterkæden på plads, og var derefter klar til at byde dronningen velkommen.
Dagens blomsterpige Iben Frederikke Jørgensen overrakte dronningen kommunens velkomstbuket.

 

Traditionen tro udråbte Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen efter modtagelsen et nifoldigt leve for Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark.
De mange fremmødte på slotskajen råbte i takt med borg-mesteren.

Under dronningens residens på Gråsten Slot havde dronning Margrethe og prinsesse Benedikte sat et par dage af til at folde sig ud med sønderjyderne i Gråsten og Sønderborg. Kongefamilien tager typisk del i Sønderborg Kommunes liv i løbet af deres ferie og det gjaldt også denne sommer. Søndag den 21. juli var der midt på formiddagen gudstjeneste i Gråsten Slotskirke. Om eftermiddagen var det Gråsten ringridning der stod for skud.
Dronningens kunstværk, en ny messehagel blev taget i brug og afsløret ved en festgudstjeneste. Dronningen havde designet en ny messehagel til Gråsten Slotskirke. En messehagel, der er en slags ekstra kåbe, præsten trækker ud over sin præstekjole og bruger, når man står foran alteret. Dronningen havde taget udgangspunkt i vand, derfor var den fremstillet i de blå farver.
Det var et grundigt stykke kunsthåndværk dronning Margrethe havde lavet til Slotskirken, for hun havde brugt omkring 250 arbejdstimer på det. Dronningen var i anledningen af indvielsen af den nye kåbe også selv til stede i slotskirken.

 

 

Blæsten havde rigtig godt fat i dronningens hat, men den fløj ingen steder.

 

Langs den røde løber stod modtagelseskomiteen klar. Fra venstre: Sønderborgs viceborgmester Stephan Kleinschmidt, kommunaldirektør Tim J. Hansen, regionsrådsformand Stephanie Lohse, biskop Marianne Christiansen, suppleant fra politiet for politidirektør Jørgen Meyer, og sidst chef for Hjemmeværnsdistrikt Syd og Sønderjylland Claus Klaris.

 

Dronning Margrethes hofdame hjalp hende af med de mange blomster hun fik ved ankomsten.

 

 

Dronning Margrethe havde på slotskajen i Sønder-borg store problemer med sin hovedbeklædning, hatten. Hatten fløj ikke af, men dronningen havde fat i den adskillige gange under spadsereturen.

 

Dronningen fortsatte efter kommunens modtagelse i Sønderborg videre til Gråsten, hvor borgmester Erik Lauritz, foran det gamle Rådhus på Torvet, afholdte sin velkomsttale. Efter modtagelsen i Gråsten drog dronningen videre op til Gråsten Slot.

Senere samme dag, om eftermiddagen, tog dronningen imod Gråsten Ringriderforenings optog, der passerede op foran Gråsten Slot, for at hilse på. Ringriderne overrakte både dronningen og prinsesse Benedikte blomster, efter en tradition tilbage fra dronning Ingrids tid, da hun gjorde slottet i Gråsten til familiens sommerhus.
Dronningen var forsigtig ved ringrideroptoget, hun viste præcis, at hun skulle tage sig i agt for hestenes bagende, der kunne sparke. Blev en af hestene for livlige trådte dronningens lillesøster, Benedikte, gerne til. Hun er en rutineret rytter og har et godt tag på heste. Benediktes datter prinsesse Alexandra gift lørdag den 18. maj 2019 med grev Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, samt Alexandras femtenårige datter, komtesse Ingrid, deltog også i festlighederne foran slottet. Ringridning er en stor tradition i Sønderjylland, som stammer fra middelalderens ridderturneringer.

 

Dronning Margrethe sluttede den officielle mod-tagelse af på Torvet i Gråsten, foran Det Gamle Rådhus, hvor borgmester Erik Lauritzen tradi-tionen tro holdt en velkomsttale.

 

Sønderborg Kommunes borgmester Erik Lauritzen ledsagede dronning Margrethe hele vejen rundt på Slotskajen.

 

 

Dronningen spadserede sammen med Sønderborgs borgmester langs Slotskajen, hen forbi de mange fremmødte, der havde linet sig op.

 

Kommunens arbejdsfolk fra Sønderborg Vej & Park havde travlt med at rulle den røde løber sammen, efter dronningens modtagelse på Slots-kajen.

 

 

Da Gråsten Slot i øjeblikket er beboet af konge-familien var Den Kongelige Livgarde på deres pladser. Mens dronningen er på slottet, er der hver fredag mulighed for at komme ind i slotsgården og overvære vagtskiftet klokken 12.00.

 

Under vagtskiftet på Gråsten Slot, om fredagen klokken 12.00, kommer  de medlemmer af konge-familien, der er på slottet, ud på hovedtrappen, mod slotsgården og ser vagtskiftet og hilser på publikum.


Fredag den 26. juli 2019 var dronningen i Gråsten på opgaver igen. Byens Havn i Sønderborg, der tidligere blev indviet med musik, mad, fyrværkeri og mange gæster fik kongeligt besøg. Dronning Margrethe havde takket ja til at blive præsenteret for kunstværket "Tidscirkler", Multikulturhuset og Hotel Alsik på havnen.
Det var  borgmester Erik Lauritzen Sønderborg kommune, der klokken 10.00 tog imod dronningen på Ankerpladsen. Inden besøget sluttede af på det nye Hotel Alsik, spadserede dronningen med følge en tur omkring Multikulturhuset med biblioteker og kunstskole, samt til Bitten og Mads Clausens Plads med kunstner Olafur Eliassons nye skulptur "Tidscirkler", hvor kunstneren selv fortalte og fremviste dronningen sit kunstværk, der var en gave fra Bitten & Mads Clausens Fond til Sønderborg Kommune.

 

Dronning Margrethe hilste pænt på de fremmødte langs Slotskajen og modtog med tak blomster fra borgerne.

 

Adskillige sønderjyder  havde taget opstilling på kajen i Sønderborg, for at få et glimt af dagens kongelige gæst, dronningen, der tog residens på Gråsten Slot.

 

Kongeskibet Dannebrog har lagt til ved Slotskajen foran  Sønderborg Slot. Kongeskibet vil opholde sig ved kajen i Sønderborg, under hele dronningens sommerresidens på Gråsten Slot.

Dronningen

Skive
Havn
125 år
1994

Åbning af
Storebælt
1998

Roskilde
1000 år
1998
 

Rundetaarn
5. september
1998

Nykøbing Mors
700 år 1999

Hanstholm
30. juni
2002

Vejle
675 år
september
2002
 

Københavns
Metro
2002

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Skive
14. september
2007

Juelsminde
Hedensted
6. juni 2008

Kommunerne
Ikast-Brande
& Herning
4. juni 2009

 
Lemvig
6. september
2009

40-års
Regerings-
jubilæum 2012
14. - 15. januar

Indvielse i
Viborg
Domkirke
2. sept. 2012

Næstved
4. september
2012

Herning
Købstads
jubilæum
1. april 2013

Ringkøbing
2. september
2014

Nykøbing
på Mors
4. september
2014

Vejle
2. september
2015

Sommertogt
Varde Kommune
3. og 4. juni 2016

Prins Henriks
skulptur til
Ringkøbing
8. maj 2017

Sommertogt
Silkeborg
3. september
2018