68 år
Hendes Majestæt
Dronning Margrethe

 

Den kongelige familie viste sig på balkonen, klokken tolv.
Først kom dronning Margrethe frem, dernæst prinsgemal Henrik.
Prins Joachim kom frem med de to små prinser, Nikolai og Felix, samt sin forlovede Marie Cavallier. Joachim og Marie ventede bryllup til maj 2008.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim. 

Printervenlig version

Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, 68 år.
Folk fra nær og fjern valfartede til Amalienborg Slotsplads i København, onsdag den 16. april 2008, for at hylde dronningen i anledningen af fødselsdagen. Vejret i København var fint. I Det Gule Palæ, i Amaliegade ved Amalienborg
Slot, var fremlagt gratulationslister til folket, der ønskede at gratulere dronning Margrethe.
Den Kongelige Livgarde trak, i dagens anledning, op til den daglige vagtskifte, med en kongevagt, påklædt i rød galla, fem minutter før den plejer, for at være klar til at hylde fødselaren på Slotspladsen, klokken tolv middag.

          

     

Klokken 12.00, onsdag den 16. april 2008, kom Danmarks dronning, Margrethe, frem på balkonen, Amalienborg Slot ved Kong Christian IX's Palæ, residenspalæet og lod sig hylde af folket fra Slotspladsen. Den Kongelige Livgardes Musikkorps troppede op og spillede for dronningen, Kongesangen. Den Kongelige Livgarde mødte op til den daglige vagtskifte med en kongevagt.

Så slog klokken tolv og dronning Margrethe viste sig på balkonen ved Kong Christian IX's Palæ. Af den kongelige familie kom også regentparrets yngste søn, prins Joachim, frem. Joachim havde de to små prinser, Nikolai og Felix, samt sin franske forlovede, Marie Cavallier, med på balkonen. Joachim og Marie skal vies lørdag den 24. maj 2008, klokken fem i Møgeltønder Kirke, af Københavns biskop Erik Norman Svendsen. Marie stjal således hele billedet fra dagens fødselar, dronning Margrethe.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var dog ikke til stede ved fødselsdagen, derfor så de omkring firetusinde fremmødte, som politiet og sikkerhedsfolk vurderede var mødt op på Amalienborg Slotsplads, ingen prins Christian eller prinsesse Isabella. Det var fordi Frederik i disse dage sejlede i Miami i USA og derfor ikke kunne møde op.
Den kongelige familie viste sig i alt tre gange på balkonen fra residenspalæet.
Dronningen udråbte et nifoldigt leve for Danmark, hvorefter Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede Kongesangen.

Regentparret stod på balkonen med deres to første børnebørn prins Nikolai og prins Felix. Dronning Margrethe og prinsgemal Henrik har i dag fire børnebørn.

           

De kongelige gravhunde stak hovedet frem gennem gelænderet på balkonen og hilste.

Marie stjal hele billedet fra dagens fødselar, dronning Margrethe, da hun trådte frem.

Midt på eftermiddagen, klokken halv tre, deltog dronning Margrethe i genåbningen af Rosenborg Slot, der igen var klar til at modtage de mange besøgende, efter et restaureringsarbejde på godt et år var færdig. Restaureringen af slottet var den mest omfattende i mere end 130 år. Blandt andet har riddersalen fået et nyt marmorgulv. Mere end 30 millioner kroner har det store omfattende restaurering af Rosenborg Slot kostet. Mon ikke genåbningen af slottet, på fødselsdagen, var en gave til dronningen.
Det var dronningens eget ønske, at gobelinerne i 1999 skulle bringes tilbage fra Christiansborg Slot til Rosenborg Slot. På den måde har hun haft en finger med i spillet for, at riddersalen nu har det harmoniske og historiske udtryk, som ses i dag. Så også på den måde var det en ære, at hun kom som æresgæst, ved genåbningen af Rosenborg Slot.

           

Rosenborg Slots direktør, Niels-Knud Liebgott, tog imod dronningen ved genindvielsen af slottet.

Kong Christian IX's 400 år gamle slot, Rosenborg Slot er nu igen åbnet for offentligheden.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
70 årsdag
2008
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019