Hendes Majestæt
Dronning Margrethes
63-års fødselsdag

 

Dronningeflaget vejrede over Århus, på Marselisborg Slot, onsdag den 16. april 2003.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Dronningen fejrede sammen med hele sin familie, onsdag 16. april 2003, sin 63-årige fødselsdag på det 100 år gamle Marselisborg Slot i Århus. Dronningen har tidligere fejret sin fødselsdag på slottet, men for første gang fik befolkningen adgang til slottet, for at hylde regenten på selve dagen.

Den nærmeste familie var samlet på verandaen ved Marselisborg Slot i anledningen af dronningens fødselsdag. Kronprins Frederik, prinsesse Alexandra, prins Nikolai, dronning Margrethe, prins Joachim og prins Henrik, med lille prins Felix, modtog folkets hyldest foran slottet.

Marselisborg Slot er bygget i 1899 1902 af arkitekt Hack Kampmann, slottet var folkets bryllupsgave til Tronfølgeparret prins Christian X og prinsesse Alexandrine, konge 1912 1947, der brugte slottet som sommerresidens. Året 1967 overdrog kong Frederik IX og dronning Ingrid, 1947 1972, herlighederne til daværende Tronfølger prinsesse Margrethe og prins Henrik. En folkegave gjorde det muligt at foretage en gennemgribende istandsættelse og modernisering.
Regentparret har siden nydt påsken og somrene i Århus på det smukke slot, der har en enestående udsigt ud over Århus bugt. Slottet er regentparrets helt private fristed og er derfor ikke åbent for offentligheden. Slotsparken med dronningens rosenhave er dog åbent for besøg, når slottet
ikke bebos.

                   

Mange tusinde gratulanter mødte op på plænen foran verandaen ved Marselisborg Slot denne onsdag midt i april for at hylde Hendes Majestæt Dronningen på fødselsdagen.

Den Kongelige Livgarde på plads i Århus, hvis fornemste opgave er at beskytte de kongelige når de opholder sig på slottet. Ved særlige lejligheder, i kongehuset, anvendes den røde våbenjakke.

Regentparret opholder sig altid traditionsmæssigt på Marselisborg Slot i påsken. Vejret i år viste sig fra den pæne side, som en varm sommerdag med høj solskin.
Omkring 20.000 børn og voksne havde derfor valgt at møde op på plænen foran verandaen ved Marselisborg Slot, hvor fødselaren klokken syv minutter over tolv ville komme frem, for at modtage folkets hyldest.
Hele den kongelige familie dronning Margrethe, prins Henrik, kronprins Frederik, prinsesse Alexandra og prins Joachim, med de to små prinser, Nikolai og Felix, kom ud på verandaen hele tre gange, for at modtage gratulationer fra de mange fremmødte. Dronningen udråbte et nifoldigt leve for Danmark, der blev råbt hurra, og Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede Kongesangen. Det var første gang kongefamiliens yngste, lille prins Felix fejrede sin farmors fødselsdag.

           

Hendes Majestæt Dronning Margrethe samlet med hele familien i Århus på fødselsdagen.

De to brødre kronprins Frederik og prins Joachim viser stolt de små prinser, Nikolai og Felix frem.

Om Kronprinsen havde sin australske kæreste Mary Donaldson med ved sin mors fødselsdag vides ikke.
Kronprins Frederik bor normalt i kavalerbygningen til Marselisborg Slot når han opholder sig i Århus.
Kavalerbygningen var derfor i anledningen af kronprinsens besøg ekstra sikret med politi, måske opholdte
Mary sig i bygningen? Mary og Frederik er senere i påsken, langfredag, set sammen i bilen, på vejen igennem rosen porten op til slottet.

Hendes Majestæt Dronningen udråbte et nifoldigt leve for Danmark. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede Kongesangen.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2008
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019