Dronningens
70-års fødselsdag
den 16. april 2010

 

Dagens fødselar, dronning Margrethe, trådte først ud på palæets balkon, efterfulgt resten af den kongelige familie og modtog folkets hyldest fra Amalienborg Slotsplads.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Hendes Majestæt Dronningen fejrede, fredag den 16. april 2010, sin 70-års fødselsdag i København. Mange tusinde valfartede til hovedstaden, Amalienborg Slotsplads, for at lykønske dronning Margrethe på selve dagen.
Dronning Margrethe blev tidligt fredag morgen modtaget af familie og venner i haven ved Fredensborg Slot. Dronningen havde hverken morgenhår eller blomstret flonelsnatkjole på, da hun og prins Henrik slog vinduerne op til morgensang. Fødselsdagsbarnet havde, som modsat på sølvbryllupsdagen 1992, sat håret op og rødlakerede negle.
Dronningen blev både rørt og glad, da hun fik øje på prins Christian og prinsesse Isabella nede på græsplænen. De to små børnebørn tussede rundt med flag i hånden og vind i håret og så beundrende på garden, der kom marcherende.
Prins Henrik med gravhunden Evita på armen. Hunden sad i første parket i vinduet og gav sit besyv med, da Batteriet Sixtus saluterede med 27 skud og vækkede alle områdets syvsovere. Studentersangkoret sang, og vennerne havde gaver med.

           

Regentparret trådte frem for de flere tusinde fremmødte.

Kongeflaget, dronningens flag, gik til tops på residenspalæet, Kong Christian IX's Palæ.
De øvrige palæer flagede med Splitflag.

           

Den Kongelige Livgarde var i dagens anledning iført, Rød Galla, den røde våbenjakke, der anvendes ved særlige lejligheder i kongehuset.

Hele kongefamilien trådte frem på balkonen, hvor dronningen udråbte et nifoldigt leve for Danmark. Godt 45.000 var mødt op på slotspladsen.

Præcis klokken 12.00 middag kom først dronningen frem på balkonen ved residenspalæet, Kong Christian IX's Palæ, efterfulgt resten af den kongelige familie, dronningens børn, svigerbørn og alle fem børnebørn. Dronningen udråbte et nifoldigt leve for Danmark. Den Kongelige Livgardes Musikkorps spillede Kongesangen.
Tredje gang kongefamilien viste sig præsterede Henrik en ægte Jackson. Folk på slotspladen blev forfærdet over, da de så, at prinsgemalen løftede lille Isabella, kronprinsparrets knap treårige datter op på gelænderet på balkonen, så hun bedre kunne se. Mary kom meget bestemt frem og tog pigen fra ham. Henrik så uforstående ud, han havde selvfølgelig ikke til hensigt at udsætte Isabella for nogen som helst fare.
Kammertjeneren måtte åbne og lukke dørene tre gange, før gratulanterne på slotspladsen begav sig ud i trængslen i byen, hvor næste punkt på fødselsdagsprogrammet var den kongelige karettur til modtagelsen på Rådhuset.

           

Dagens fødselar, Prinsgemalen og kronprins Frederik på balkonen ved Amalienborg Slot.

Prins Joachim, prinsesse Marie, prins Nikolai og lille prins Henriks første balkonscene.

           

Prinsgemalen løftede Isabella helt op på gelænderet, så hun næsten svævede frit i luften.
Prins Henrik udførte en lille Jackson.

Mary var bekymret og fik straks datteren ud af sin svigerfars arme. Prins Henrik forstod ingenting og så meget forundret på hende.

Præcis klokken 12.40 som planlagt, flankeret af livvagter og gardehusarregimentet, forlod regentparret Amalienborg Slotsplads i åben karet. I den åbne karet med elegant himmelblå hat og matchende frakke bevægede dronning Margrethe og prinsgemalen sig gennem det solskinsfyldte København op til Københavns Rådhus. Rød-hvide Dannebrogsflag bølgede hele vejen fra Amalienborg, forbi Marmorkirken, op ad Store Kongensgade til Kongens Nytorv og videre ad Strøget til Rådhuspladsen. Langs ruten vinkede titusinder af danskere til det smilende regentpar.
Dronningen og prinsgemalen blev ved Københavns Rådhus, ved hovedporten, modtaget af Overborgmester, Frank Jensen, 1. og 2. næstformand for Borgerrepræsentationen og Borgmesteren for Kultur- og Fritidsforvaltningen.
I Rådhushallen underholdte Sigurd Barret sammen med københavnske skolebørn, Tivoligarden, Musik-konservatoriets Børnekor og Pantomimeteatret de kongelige gæster. Alle i hallen sang fødselsdagssang for majestæten.
Københavns Overborgmester, Frank Jensen, overrakte i festsalen kommunens gave til fødselaren. 230.000 kroner til restaurering af De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg Slot.
Efter overrækkelsen trådte regentparret ud på Rådhusets balkon.

      

      

Dagens fødselar, dronningen, blev i dagens anledning kørt i karet til Københavns Rådhus.

Til kareten, der i daglig tale kaldes daumontvognen, var der forspændt et 6-spand med forrider.

Prins Henrik ledsagede dronning Margrethe i karet fra Amalien-borg til Rådhuset.

En gardehusar fra Antvorskov Kaserne i Slagelse blev lettere kvæstet under Dronning Margrethes fødselsdagskarettur gennem København. Gardehusaren faldt af sin hest ved Københavns Rådhus. "Vi ved ikke, om hesten stejlede så gardehusaren faldt af. Og den  så efterfølgende kom til at træde på ham," forklarede politikommissær Lars-Christian Borg fra Københavns Politi. Den uheldige rytter blev i ambulance overført til Rigshopitalet. Det var en meget voldsom oplevelse for dem, der så det. Politiet oplyste, at gardehusaren var meget forslået, men ikke alvorligt kvæstet.
Medens regentparret kørte i karet, blev de kongelige gæster fra Amalienborg såvel som Fredensborg Slot, i busser, kørt til Københavns Rådhus.

           

I flot forårsvejr eskorterede gardehusarerne den kongelige karet rundt i Københavns gader.

Adskillige tusinde fremmødte var linet op langs ruten, da regentparret passerede forbi.

Efter den kongelige karettur gennem byen fejede kommunens folk alle hestepærerne op, så gående igen kunne færdes frit gennem Strøget.

Det blev en forrygende aften, da dronning Margrethes 70-års fødselsdag blev afsluttet med middag og dans på Fredensborg Slot. Dronningen havde inviteret 241 gæster, der betød at Kuppelsalen slet ikke kunne rumme de mange gæster. En del af gæsterne blev derfor placeret i tre tilstødende saloner, hvor der var stillet storskærme op, så de kunne følge med i, hvad der foregik i Kuppelalen. Gæsterne var fordelt ved 36 runde borde samt det store hovedbord, der stod på en lille forhøjning. I Kuppelsalen var der opstillet 18 runde borde samt hovedbordet. Ved det ovale hovedbord sad fødselaren dronning Margrethe. De øvrige gæster var venner og andre kongelige.

Ved siden af majestæten sad lensgreve Preben Ahlefeldt-Laurvig fra Tranekær og dernæst kronprinsesse Victoria af Sverige, kronprins Willem-Alexander af Holland, storhertuginde Maria-Teresa af Luxembourg, dronningens onkel, grev Carl Johan Bernadotte, prins Henriks søster, Francoise Bardin, vennen Kjeld Hillingsø, Islands præsidentfrue, Dorrit Moussaieff, statsminister Lars Løkke Rasmussen, dronning Beatrix af Holland, prins Henrik, dronning Anne-Marie og kong Harald.

Prinsgemalen åbnede talerrækken. med en velkomsttale. Statsminister Lars Løkke Rasmussen fortsatte og sidst kronprins Frederik, inden dronningen takkede. Prinsgemalen og statsministeren udråbte et nifoldigt leve for majestæten, hvorfor ni? 3 x 3 = 9, tre i Faderens, tre i Sønnens og tre i Helligåndens navn. Derfor et nifoldigt leve.
Efter talerne begyndte den helt private del af festen. Fødselsdagsfesten fortsatte, kaffen blev drukket ved bordene, inden gæsterne gik ind i Havesalen, hvor der var drinks og sjusser. Mange valgte at gå et øjeblik ud i haven for at tække frisk luft, der var meget varmt indenfor på slottet. Der var tid til dans, hvor et orkester med Lene Siel i spidsen underholdt i flere timer. Ved halvtotiden blev der serveret natmad, asiatisk suppe.

           

Efter overrækkelsen af kommunens gave i festsalen på Københavns Rådhus, drog regentparret ud på balkonen og modtog folkets hyldest.

Dronningen og prinsgemalen drog ud på balkonen mod Rådhuspladsen, der var tætpakket.

Kareten anvendt til dronningens fødselsdag var en åben karet, Barouche, der i daglig tale kaldes daumontvognen efter den måde denne type hestevogn bliver kørt, hvor kuskene rider de venstre heste. Den åbne karet var bygget i 1864 af Henry Fife.
Denne karet har været anvendt til alle officielle besøg i dronningens regeringstid, hvor vejret har tilladt brug af åben vogn, samt til alle dronningens runde fødselsdage og kronprinsens 18-års fødselsdag. Forspændingen er 4-, 6- eller 8-spand. Til 70-års fødselsdagen var der forspændt et 6-spand med to forridder.
Prinsgemalens gave til dronningen var hans skulptur, han kreerede for en del år siden. I anledning af Margrethes fødselsdag sat op i stor størrelse og støbt i bronze. Den skal i fremtiden stå i Den Reserverede Have i Fredensborg.

           

Barouche, Karet bygget i 1864 af Henry Fife. De kongelige kareter fremvises i De Kongelige Stalde ved ridebaneanlægget ved Christiansborg Slot.

Klokken 13.00 åbnede Frederik 8.s Palæ dørene for offentligheden. Om formiddagen besøgte dronningens kongelige gæster Palæet.

Frederik 8.s Palæ slog 27. februar 2010 dørene op for offentligheden. Befolkningen fik mulighed for at se krinprins Frederiks og kronprinsesse Marys kommende bolig. Interessen for åbningen har været overvældende. Flere end 200.000 besøgende har i de første to måneder af åbningsperioden oplevet istandsættelsen af kronprinsparrets kommende bolig og det unikke program for udsmykningen af palæet med de mange moderne kunstværker.
På grund af den store interesse for at besøge Frederik 8.s Palæ på Amalienborg bliver åbningen af det nyistandsatte palæ forlænget frem til 8. august 2010. Kronprinsparret har over for Slots- og Ejendomsstyrelsen indvilget sig i at udskyde deres overtagelse af palæet.
Åbningen fortsætter på samme måde som hidtil. Palæet vil være åbent for publikum fra tirsdag til søndag kl. 10-17, onsdag dog kl. 10-21. På dronningens fødselsdag var der åbent fra kl. 13.00 - 21.00. Formiddagen var reserveret for dronningens fødselsdagsgæster, der besøgte palæet.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019
Margrethes
82 årsdag
2022
Margrethes
83 årsdag
2023