16. april 2019
Dronningens
79-års fødselsdag

 

Kongefamilien samlet på verandaen ved Marselisborg Slot i Aarhus.

Dronningen fejret med flag og fødselsdagssang af flere hundrede fremmødte i Slotshaven.

Fra venstre: Prinsesse Josephine, kronprins Frederik, prinsesse Isabella, dagens fødselar dronning Margrethe, prins Christian, prins Vincent og kronprinsesse Mary.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Tirsdag den 16. april 2019 valfartede hundredvis af folk fra nær og fjern til Aarhus, Slotshaven foran Marselisborg Slot, for at fejre dronning Margrethe med fødselsdagen. Dagens fødselar, dronning Margrethe, trådte klokken tolv middag ud på verandaen, hvor straks kronprins Frederik og kronprinsesse Mary med børnene prins Christian, prinsesse Isabella, samt tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine fulgte efter.
De mange aarhusianere viftede med Dannebrog og ønskede dronningen tillykke på hendes 79-års fødselsdag, da kongefamilien trådte frem. Der blev i Slotshaven sunget fødselsdagssang og råbt højt hurra. Den Kongelige Livgardes Musikkorps akkompagnerede seancen og spillede blandt andet den royale nationalmelodi ”Kong Christian stod ved højen Mast” fra 1779.
Fødselsdagsparaden fandt denne gang sted i Aarhus, da påsken i år faldt omkring Margrethes fødselsdag, og det har gennem dronningens regeringsperiode været en fast tradition, at højtider som påske og jul fejres på Marselisborg Slot.

 

 

På Marselisborg Slot i Aarhus flagede de i dagens anledning med dronningens eget flag, Kongeflaget.

 

Den første, der trådte ud på verandaen, da dørene gik op, var dagens 79-årige fødselar Dronning Margrethe.

 

Dronning Margrethe på verandaen sammen med sin søn, kronprins Frederik og kronprinsparrets to døtre, prinsesse Isabella og prinsesse Josephine.

 

 

På dronningens anden side stod prins Christian, prins Vincent og sidst kronprinsesse Mary, klar til at modtage folkets hyldest.

 

Præcis klokken 11.20 fik publikum adgang til Slotshaven foran Marselisborg Slot. Dog blev haven åbnet for de handicappede og kørestols-brugere klokken elleve, så de kunne være på plads, inden den store menneskeskare trådte ind.

I 1967 stillede Frederik 9. Marselisborg Slot til rådighed for det daværende tronfølgerpar prinsesse Margrethe og prins Henrik. Oprindeligt var slottet en del af en bryllups- og folkegave til prins Christian, senere kong Christian 10., og prinsesse Alexandrine i 1898. Dengang havde Aarhus by erhvervet Marselisborg gods to år tidligere, og i forbindelse med brylluppet blev et stykke af parken skænket sammen med opførelsen af et nybygget slot - det vi i dag kender som Marselisborg Slot. I 1902 var slottet færdigbygget, og siden har slottet tjent som residens for den danske regent.
Det var koldt i Slotshaven i Aarhus, selvom solen skinnede lystigt over slottet på dronningens fødselsdag.
Det var dog ikke første  gang dronning Margrethe fejrede sin fødselsdag i Smilets By, Aarhus. Dronning Margrethe har i nyere tid trådt ud på verandaen i Aarhus, bl.a. 2001, 2003, 2006, 2011, 2014 og 2017.
Ude på verandaen udråbte dronning Margrethe, traditionen tro, et nifoldigt leve for Danmark.
 

 

Den Kongelige Livgarde var på plads i Aarhus, ved Marselisborg Slot, da slottet i påsken var beboet af regentparret. Livgarden var i dagens anledning klædt i rød vagtgalla, der kun bruges ved særlige lejligheder.

 

Dronningen fik under seancen alle de fremmødte i Slotshaven, med til at udråbe et nifoldigt leve for Danmark.
 

 

 

Dronning Margrethe på verandaen omgivet af kronprinsparrets fire børn.
Fra venstre: Prinsesse Isabella, prinsesse Josephine, dagens fødselar, prins Vincent og prins Christian.

 

Den Kongelige Livgardes Musikkorps  spillede op til fødselsdagssang for dronningen.

 

 

Prinsesse Isabella, prins Vincent, prinsesse Josephine og prins Christian spadserede ned fra verandaen, ned til publikum i første række.
Prinsesse Isabella tog pænt imod en buket blomster, en af damerne ønskede at aflevere til dagens fødselar.

 

Prinsesse Isabella gav blomsterne videre til dronningen, der takkede pænt med hånden i vejret.
Efter
seancen fra verandaen ved Marselisborg Slot drog familien ind til middag.

Kongefamilien viste sig i alt to gange på verandaen. Inden familien drog ind til fødselsdagsmiddagen bad dronning Margrethe sine børnebørn om at spadsere ned til publikum, for at tage imod den buket blomster, hun havde set en af damerne stod og viftede med.
Selvom der ikke var fødselsdagsparade på Amalienborg Slotsplads denne gang, var der dog, fra kl. 10.00-14.00, fremlagt gratulationslister i porten ved Det Gule Palæ i København.

Prins Joachim, prinsesse Marie og børnene var ikke til stede i Aarhus ved Marselisborg Slot denne gang.

 

 

Første arving til tronen, kron-prins Frederik, hilste pænt på de mange fremmødte, nede på plænen, foran Marselisborg Slot.

 

Fra venstre: Prinsesse Isabella, prinsesse Josephine, kronprinsesse Mary, dronning Margrethe, prins Christian, prins Vincent og kronprins Frederik.

 

Dagens 79-årige fødselar, dron-ning Margrethe tog også pænt imod den mange fremmødte i Slotshaven.

 

 

Hvad prins Vincent og kronprins Frederik talte om på verandaen melder historien intet om.

 

Straks efter seancen ved Marselisborg Slot i Aarhus, trak folk sig pænt tilbage, så kongefamilien kunne afvikle påskeferien i god ro og orden.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2010
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017