65 år
Hendes Majestæt
Dronning Margrethe

16. april 2005

 

Flaget gik til tops, lørdag den 16. april 2005, på kong Christian den IX's Palæ, Margrethe og Henriks Palæ, i anledningen af dronningens fødselsdag.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Foråret kom for alvor til Danmark den lørdag i april, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe fyldte 65 år. Sidst på formiddagen, lige før klokken slog tolv, skete det så, det de mange tusinde fremmødte på Amalienborg Slotsplads havde ventet på. Den Kongelige Livgarde trak i dagens anledning op, til den daglige vagtskifte, med en kongevagt, påklædt i rød galla.
Klokken slog tolv og ud på balkonen ved Christian IX's, eller Schacks Palæ kom dagens fødselar frem og modtog folkets hyldest. Hele formiddagen havde folk fra nær og fjern velfartet til slotspladsen foran Amalienborg, for at ønske dronningen tillykke med fødselsdagen.
Det Gule Palæ i Amaliegade havde i tidsrummet 10.00 - 1400 fremlagt gratulationslister til folket, der ønskede at gratulere Danmarks regent, dronning Margrethe.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe.
Dronningen kom frem på balkonen og modtog folkets hyldest, fra de mange tusinde fremmødte, der havde taget opstilling, nede på Slotspladsen.

Ude på balkonen blev Margrethe ledsaget af familien, Henrik, Prinsgemalen, prins Joachim og de to små prinser, Nikolai og Felix. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var ikke hjemme på Amalienborg, fremme på balkonen den lørdag dronningen fyldte år. De deltog ved en mindehøjtidelighed for ofrene i Thailand. Thailand, der i juledagene 2004 blev ramt, af den helt store katastrofale flodbølge.
Dronning Margrethes pligter kaldte allerede igen midt på eftermiddagen, hvor hun måtte åbne udstillingen, "Det tredje Skatkammer", der fandt sted på Rosenborg Slot.

Det lykkedes de mange tusinde fremmødte på Amalienborg Slotsplads, at kalde de kongelige frem på balkonen to gange, så de viste sig i alt tre gange på balkonen fra Christian IX's Palæ.

Otte dage før dronningen fyldte år, 8. april 2005, blev Hans Kongelige Højhed Prins Joachim og Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Alexandra skilt, efter at have været separeret i en 6 måneders periode. Det medførte, at prinsesse Alexandra mistede sin titel som Hendes Kongelige Højhed. I dag er hun, Hendes Højhed Prinsesse Alexandra, grevinde af Frederiksborg. Prins Joachim og prinsesse Alexandra har efter skilsmissen fælles forældremyndighed over prinserne, Nikolai og Felix.
Dronningens største fødselsdaggave måtte uden tvivl være den nyhed, der kom fra kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, sidst i april måned, at kronprinsparret venter barn. Mary var sat til at skulle føde på Rigshospitalet, sidst i oktober 2005.

 

 

Hans Kongelige Højhed Prins-gemalen og Hans Højhed Prins Nikolai.

Hans Kongelige Højhed Prins Joachim.

Prinsgemal Henrik og Hans Højhed Prins Felix.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2008
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019