Kronprins Frederiks
50-års fødselsdag
Royal Run i Esbjerg
Mandag den 21. maj 2018

 

I Esbjerg løb Kronprins Frederik selv med i det sidste løb på den korte distance, på de 1609 meter, One Mile. Kronprinsen løb side om side med flere end 300 krigsveteraner, der alle af respekt blev bag ham under hele ruten.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

 

Kronprins Frederik fyldte 50 år lørdag den 26. maj 2018.

Kronprinsen indledte optakten til den store runde fødselsdag med sin deltagelse den 21. maj 2018, ved at løbe Royal Run i Danmarks fem største byer. Kronprinsen ankom til første start i Aalborg, allerede omkring klokken halv ni, hvorefter han drog til Aarhus, Esbjerg, Odense og sluttede dagen af med at løbe de 10 kilometer i København/Frederiksberg.

De fire første steder deltog kronprinsen i den korte distance på 1,609 km, One Mile.

Først på eftermiddagen, omkring klokken 13:00, ankom kronprins Frederik så til Esbjerg lufthavn i et af flyvevåbnets helikoptere. Forsvaret ledsagede prinsen rundt til alle de fem steder, hvor Royal Run 2018 fandt sted. Royal Run blev den helt store folkefest i Esbjerg. Kronprinsen blev i Esbjerg fejret med fødselsdagssang, flag, faldskærmsudspring og overflyvning af specielt udsmykkede F16-fly. I Esbjerg havde 6.662 løbere tilmeldt sig Royal Run.
 

 

På hjørnet af Bluewater Dokken ved trappen ankom kongehusets Krone 9, mandag den 21. maj 2018, 2. Pinsedag, først på eftermiddagen med kronprins Frederik.

 

Kronprinsen blev på hovedtrappen modtaget af formanden for Den Royale Løbeklub i Esbjerg, Poul Svendborg Sørensen, Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), og løbsleder Carsten Fruer-gaard.

 

 

Kronprinsen havde i Esbjerg skiftet sin mørkeblå løbetrøje ud med en militærgrøn fra Frø-mandskorpset, da han skulle løbe sammen med 300 soldater og krigsveteraner.

 

Arrangørerne i Esbjerg havde en hektisk aktivitet i start/mål området under afviklingen af de mange heats. Over 6500 løbere, små og store, skulle en tur igennem slusen.

 

 

 

Efter ankomsten og modtagelsen fik kronprins Frederik travlt med at holde øje med alt det, der skete i luften.

 

Faldskærmsudspringere og to pyntet F16-fly kom straks ind over løbsarealerne og var på den måde med til at fejre dagens kongelige kommende fød-selar.

 

Kronprinsen og løbsleder Carsten Fruergaard holdt øje med, hvad der skete fra himlen.

 

I Esbjerg var det dagens tredje løb ud af de fem. Kronprinsen havde skiftet sin mørkeblå løbe-t-shirt ud med en militærgrøn før sit løb, sammen med de 300 krigsveteraner fandt sted. I Esbjerg fuldførte kronprins Frederik den korte distance, One Mile, på de 1609 meter.
Inden kronprinsen forlod Esbjerg gav han startsignal for alle løbere, der havde valgt den lange distance på 10 kilometer. Kronprins Frederik fortsatte med sine mange løb, drog videre til Odense. Aftenen sluttede han af i København/Frederiksberg med den lange distance på 10 km.

På denne flotte sommerdag i landets fem største byer gennemførte kronprins Frederik stolt sammenlagt i alt 16,436 km. Kronprinsesse Mary løb med ved Royal Run i Odense, gennemførte den lange distance på de 10 kilometer på under en time, 53 minutter og 10 sekunder. Godt 70.575 løbere var tilmeldt dette års Royal Run i Danmark. 29 procent af de tilmeldte var førstegangsløbere.

 

Adskillige heats, på en mil, 1,609 kilometer var allerede afviklet inden kronprinsen ankom.
6.662 løbere var tilmeldt dette års Royal Run i Esbjerg.

 

Da H.K.H. Kronprins Frederik ankom spillede Varde Garden Happy Anniversery og Congratula-tion som lykønskning forud for den runde dag.

 

 

 

Flere af soldaterne og veteranerne havde taget lange militærbukser på til løbet. Det var det flotteste syn, jeg længe havde set, sagde Frederik efter løbet.

 

Kronprinsens tid i Esbjerg blev markeret i det danske militær og Frømandskorpset.

 

Kronprinsen gennemførte tredje etape i Royal Run 2018 i Esbjerg. Han konstaterede, at det var det hurtigste han havde løbet indtil nu.

Kronprins Frederik blev uddannet fra Frømandskorpset i 1995. I korpset fik han kælenavnet "Pingo".
Det var det kælenavn han fik, da han gennemførte den ekstremt hårde og svære frømandsuddannelse. Før var det en kronprins, der mere tvivlede på sig selv, og som havde svært ved at forlige sig med sin fremtid som konge. Efter uddannelsen var det en kronprins, der havde fået mere selvtillid og turde tro på sig selv.
I Esbjerg løb kronprins Frederik sammen med mere end 300 soldater-veteraner og aktive soldater fra tre af de danske militærværn. Militærfolkene løb delvis i uniform og iklædt militærbukser og store sorte støvler.
Det var Annette Clemmesen, der er konstabel
i Hærens Efterretningscenter, der havde fortalt pressen, at sådan går man påklædt til daglig uanset om det regner eller er 27 grader varmt.

 

Den kongelige kortege med Krone 9 var klar foran Blue Water Arena i Esbjerg.

 

Sønderborg Garden var på plads foran arenaen under Royal Run. Garden underholdte med musik for alle løbere og publikum denne eftermiddag.

 

 

Kronprins Frederik sluttede af i Esbjerg med at skyde den lange distance, for de mange løbere, på de 10 kilometer i gang.

 

Kronprinsen takkede af, med medaljen om halsen, inden han drog videre til etape 4, der fandt sted i Odense på Fyn.