KRONPRINSPARRET
Mary og Frederiks sommertogt
26. juli - 29. juli 2004

 

Kronprinsparret drog på krydstogt med Kongeskibet Dannebrog fra 26. - 29.  juli 2004. Besøgte fire havnebyer, Århus, Aalborg og Sønderborg i Jylland samt Odense på Fyn.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

 

Printervenlig version

Kronprinsparret Mary og Frederik drog søndag aften 25. juli 2004, fire dage, på krydstogt med Kongeskibet Dannebrog, besøgte fire købstæder i Danmark, Odense på Fyn, Århus, Aalborg og Sønderborg i Jylland.
Kronprinsparret var inden togtet i Danmark på officielt besøg med Kongeskibet Dannebrog, fra 19. til 30. juni 2004, tolv dage på Grønland sammen med dronning Margrethe og prins Henrik.
Mandag 26. juli klokken 10.00, første dag, ankom Mary og Frederik til Honnørkajen i Århus, blev modtaget på kajen af stiftamtmand Peter Christensen og borgmester Louise Gade. Kronprinsparret blev ledsaget af Gardehusarregimentet i fuld galla, i karet, gennem Århus til Rådhuset, hvor byens officielle modtagelse fandt sted. Parret kom ud på Rådhusets balkon og blev hyldet af folket fra Rådhuspladsen. De mange tusinde fremmødte på Rådhuspladsen fik fra balkonen et royalt kys.

           

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary blev i åben karet, i Århus, kørt igennem det indre af Århus op til Rådhuset og blev officielt modtaget.

Kronprinsparret kom i Århus ud på Rådhusets balkon og modtog folkets hyldest fra Rådhuspladsen. De mange fremmødte fik et royalt kys.

Frokosten indtog de kongelige i Den Gamle By efter rundvisningen. Aftenens underholdning forestod Politiets musikkorps med musik på Honnørkajen, nede foran Kongeskibet Dannebrog. Århus Musikskole underholdt med korsang. Der blev uddelt 1000 fakler til alle de fremmødte på kajen, inden Mary og Frederik, klokken 22.00, forlod århus Havn med Kongeskibet. Under udsejlingen fra Århus Havn blev dagen markeret med et gigantisk festfyrværkeri fra H.C. Andersens Fyrværkerifabrik.
Tirsdag 27. juli gjaldt så Aalborg i det nordjyske. Klokken 10.00 ankom Dannebrog til Honnørkajen. Stiftamtmand Claus Rosholm tog imod Mary og Frederik på kajen, udråbte et trefoldigt leve for kronprinsparret og præsenterede dem for Aalborgs borgmester, Henning G. Jensen og frue, hvorefter de hilste på de mange fremmødte officielle gæster, der var linet op på kajen. Byens officielle modtagelse og frokost fandt sted på Aalborg Rådhus.
Midt på eftermiddagen spadserede de kongelige gæster igennem den kendte gade, Jomfru Ane Gade i Aalborg.
I Jomfru Ane Gade blev beløbet fra det store velgørenhedsshow, der var afviklet i gaden, overrakt kronprinsen til kronprinsparrets fond.
Sidst på eftermiddagen og først på aftenen blev koncertpladsen ved Honnørkajen besøgt af Mary og Frederik, inden de, klokken 21.00, forlod Aalborg Havn med Kongeskibet Dannebrog.

Kongeskibet Dannebrog drog, onsdag 28. juli med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary klokken 10.00, ind til Østre Kaj i Havnen i Odense.

Onsdag 28. juli drog kronprinsparret til Midtfyn, officiel besøg i Odense, hvor Dannebrog lagde til ved Østre Kaj i Odense Havn. Stiftamtmanden modtog de kongelige gæster på kajen, inden Odenses borgmester og frue tog over.
De blev kørt i en åben Rolls Royce til Odense Rådhus, hvor borgmesteren bød velkommen og overrakte byens gave til kronprinsesse Mary.
Fra Rådhuset, efter den officielle modtagelse, spadserede hele følget videre til Hans Christian Andersens (1805 -75) Hus, hvor gæsterne fik en fyldig rundvisning i museet. Museet var derfor under besøget lukket for publikum.
Efter besøget i H. C. Andersens Hus måtte kronprinsparret ud på en sejltur i Odense Å fra Munke Mose til Zoologisk have. De blev vist rundt i haven, spiste picnic i det opsatte telt i Odense Zoo, sammen med indbudte gæster.

             

Kronprins Frederik

Kronprinsesse Mary

Mary og Frederik besøgte også Bøgeparken i Vollsmose, Brandts Klædefabriks nye udstillingsbygning og overværede fra balkonen, noget af den Australske koncert der blev afviklet i bygningen.
I Bøgeparken, Vollsmose, var der livlig aktivitet for de kongelige gæster. Alle børnene ville tæt på kronprinsparret for at hilse på de kongelige. De fremmede optrådte på en scene med cirkus lignende numre overfor de ankomne gæster. Frederik og Mary nød den optræden de udførte. Kronprinsparret gik en tur rundt til boderne i parken.
Hele arrangementet forløb uden problemer, alle kom meget tæt på Frederik og Mary.

Beboerne i Vollsmose optrådte for de kongelige gæster i Bøgeparken. Showet blev kaldt "hjul i Mosen".

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary nød det show de fremmede optrådte med.

Kronprins Frederik tog sidst på eftermiddagen første spadestik til Odenses nye marinehus.
Om aftenen var der reception på Kongeskibet Dannebrog for indbudte gæster.
H. C. Andersen Paraden og Hjallese Folkedansere underholdt aftenen igennem på Østre Kaj ved Dannebrog, inden Kongeskibet, klokken 22.00, forlod Odense Havn.
Sommertogtets sidste dag, torsdag den 29. juli, besøgte Mary og Frederik Sønderborg. Dannebrog lagde klokken 10.00 til kaj ved Slotskajen, overfor Sønderborg Slot, i Sønderborg. Stiftamtmand Torben Sørensen tog imod de kongelige på kajen og udråbte et trefoldigt leve. Sønderborgs borgmester A.P. Hansen og frue tog over, alle spadserede til Rådhuset hvor byens officielle modtagelse fandt sted. Borgmester A.P. Hansen bød velkommen, og overrakte Kronprinsparret byens gave. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary kom ud på Rådhusets balkon og blev på Rådhus torvet hyldet af de mange tusinde fremmødte fra Sønderjylland.

Efter byens officielle modtagelse på Rådhuset eskorterede militæret Mary og Frederik videre i åben Mercedes-Geländewagen til Sergentskolen i Sønderborg. Skolechef, oberstløjtnant Jens Peter Rasmussen tog imod de kongelige gæster og viste dem rundt på skolen.
I Søndre Havnegade afslørede kronprins Frederik en skulptur af billedhugger Günter Grass. Derfra spadserede alle videre til Slotskajen, hvor kronprinsesse Mary afslørede en inskription på anlægget og indviede selve kajen.
Borgmester A.P. Hansen talte for billedhuggeren Günter Grass og holdt indvielsestalen.
Frokosten indtog de i Riddersalen på Sønderborg Slot.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

           

Kronprins Frederik afslørede en skulptur af billedhugger Günter Grass på havnen.

Kronprinsesse Mary afslørede en inskription og indviede Slotskajen i Sønderborg.

Omkring kaffetid drog Frederik og Mary til præsentation af storbyggeri i Sønderborg Kommune efterfulgt af en spadseretur til Bofællesskabet Skrænten, hvor en bolig blev fremvist.
Afslutningen på besøget i det sønderjyske fandt sted på Dybbøl Banke med rundvisning og fortælling om områdets historie. Rundvisningen sluttede i Dybbøl ved Historiecenteret.
Hele sommertogtet med Kongeskibet Dannebrog sluttede sidst på eftermiddagen for kronprins Frederik og kronprinsesse Mary her i Sønderjylland. Kronprinsparret blev kørt fra Dybbøl til Gråsten, hvor de tog på sommerferie hos dronning Margrethe og prins Henrik, der opholdt sig på Gråsten Slot.

Kronprinsen & Kronprinsessen

Frederiks
besøg i
Herning
1989
 

Mary &
Frederiks
forlovelse
2003

Bryllups-
festlighederne
maj 2004
  

 Bryllups-
dagen
14. maj
2004

Indvielse af
Anker Fjord
Hospice
12. okt. 2006

Frederik modtog
EM-heltene
hjem fra Norge
28. januar 2008

Kronprinsparrets
besøg i Haderslev
og Vojens
17. juni 2008

Kronprins
Frederik
40 år
2008

Besøget på
Flymuseet
Stauning
1. okt. 2010

Hanstholm
Thisted
23. - 24. aug.
2011
Mary på
skoleudflugt
i Næstved
6. okt. 2014