Kronprinsparrets besøg
i Hanstholm og Thisted

 

Da Kongeskibet Dannebrog stævnede ind i Hanstholm Havn, viste kronprins Frederik og kronprinsesse Mary stolt deres tvillinger, prins Vincent og prinsesse Josephine frem, for den ventende store skare af borgere, der var linet op på kajen.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Kongeskibet Dannebrog stævnede tirsdag den 23. august 2011, lidt før klokken 10.00, ind i Hanstholm Havn, kaj 23.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary var fra mandag den 22. til fredag den 26. august på sommertogt rundt i Danmark. Togtet bestod af bybesøg, henholdsvis, 22. august i Skagen, 23. - 24. august, Hanstholm - Thisted, 25. august Hirtshals og fredag 26. august, åbningen af Aarhus Festuge.
Frederik og Mary stod på Dannebrog klar til at blive modtaget af de mange fremmødte på kajen, da Kongeskibet stævnede ind. Mary og Frederik viste stolt deres, godt otte måneder gamle, tvillinger, prins Vincent og prinsesse Josephine frem. Prins Christian og prinsesse Isabella var ikke med på togtet, da Christian er startet i skole, 0. klasse
på Tranegårdskolen i Gentofte, og Isabella i børnehave, Garnison Sogns Menigheds Børnehave, der nærmest ligger i Amalienborgs baghave på Sankt Annæ Plads i København.

      

      

Kronprinsessen tog sig af datteren, Josephine, under fremvisningen på havnekajen.

Klokken lidt i ti anløb Kongeskibet indsejlingen i Hanstholm, hvor modtagelseskomiteen, på kaj 23, stod klar til at modtage de kongelige.

Kronprinsen tog sig af deres tredje barn, sønnen, Vincent.

           

Efter ankomsten til Hanstholm gik Frederik og Mary fra borde, ned til modtagelsen på kajen.

Efter modtagelsen af direktøren fra stats-forvaltningen Leif Sondrup, ledsagede borgmester Lene Kjelgaard Jensen kronprinsparret rundt.

Direktøren for  statsforvaltningen i Nordjylland og stiftamtmand, Leif Sondrup og fru Betty tog imod kronprinsparret på kaj 23, bød velkommen og udråbte et 3-foldigt leve. Thisted Kommunes borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V) tog over og præsenterede de efterfølgende, indbudte, officielle gæster, der var linet op på kajen, for kronprinsparret.
Slesvigske Musikkorps spillede på kajen.
Hanstholm Havn er udover at være Danmarks yngste - anlagt 1967 - også Danmarks største konsumfiskerihavn med landets største fiskeauktion. Havnen rummer desuden Europas største koncentration af eksportvirksomheder med speciale i konsumfisk.
Thisted Kommunes officielle modtagelse og overrækkelse af gaver fandt sted på Museumscenter Hanstholm af borgmester Lene Kjelgaard Jensen og viceborgmester Ulla Vestergaard. Borgmesteren præsenterede samtidig byrådets medlemmer for kronprinsparret.

           

Ved Museumscenter Hanstholm fandt Thisted Kommunes officielle modtagelse sted.

Borgmester Lene Kjelgaard Jensen ledsager de kongelige gæster ind på museet til modtagelsen.

Det var ikke helt tilfældigt, at netop Museumscenter Hanstholm var valgt til denne begivenhed, da museet har et særligt forhold til den danske kongefamilie. Dronning Margrethe indviede museets nye bygning den 30. juni 2002, men allerede i 1951 var kronprins Frederiks farfar og farmor, kong Frederik IX og dronning Ingrid, opmærksomme på Hanstholms spændende historie. Da kongeparret dengang besøgte Hanstholm, for 60 år siden, foretog kongen og dronningen en spadseretur i klitterne, og kong Frederik var særligt interesseret i de tyske bunkeranlæg.
Thisted Kommunes gave til de royale gæster var specielle, men begge med lokalt tilhør.
Kronprins Frederik fik et surfbræt smykket med ordene "Cold Hwaii" og et Madonna-bilede, kommunens våben. Surfbrættet er udsmykket af grafisk designer og surfer Tina Munch fra Klitmøller. Den usædvanlige gave afspejler både kronprinsens aktive livsstil og det helt specielle naturområde, han havde besøgt i Thy, som byder på et af Nordens bedste surfområder.
Kronprinsesse Marys gave var et stort skindbælte udsmykket med to lysende stykker rav, kreeret af læderkunstner Margit Andersen fra Flarup i Hurup.

        

Rundvisningen foregik dengang, 2002, da regentarret indviede museet, i en afslappet og uformel atmosfære.
Arkivfoto fra tidligere besøg.

Museumskonsulent Jens Andersen og formand Jørgen Lumbye viste udstillingsbygningen og den gamle museumsbunker frem for regentparret.
Arkivfoto fra tidligere besøg.

        

Formanden for centrets bestyrelse Jørgen Lumbye gav dronningen og prinsgemalen en fyldig beskrivelse af den gamle granat udstillet nede i bunkeren.
Arkivfoto fra tidligere besøg.

Dronningen og prinsen lyttede med interesse til formandens fortælling om befæstningsværkets historie.
Arkivfoto fra tidligere besøg.

Efter den officielle modtagelse delte kronprinsparret sig, fulgte hvert sit program, for sidst på dagen igen samledes på karetturen langs kystvejen til Thisted midtby. Kronprins Frederik blev hele dagen ledsaget af borgmesteren og kronprinsesse Mary af 1. viceborgmesteren.
Frederik besøgte fiskeindustrien, Taabbel, i den helt moderne fødevareindustri i Hanstholm. Taabbel flyttede til Hanstholm i 1967, da havnen i Hanstholm blev etableret. Taabbels historie går helt tilbage til 1896, hvor P. Taabbel & Co åbnede det mere end 100 år gamle familiefirma i Thisted. I 1940 blev selskabet Taabbel etableret i Skagen og flyttede senere til Hanstholm, som vi kender det i dag.
Fabrikkens administrerede direktør, Arnfred Toft Larsen, og salgsdirektør, Niels Kristensen, tog imod kronprinsen ved indgangen og viste ham rundt på fabrikken.
Ved ankomsten til virksomheden blev kronprins Frederik modtaget af børnehavebørn fra den private børnehave Havmågen, som i staren af 90'erne blev etableret som en firmadrevet børnehave. Børnene tog festligt imod kronprinsen, før han blev vist rundt på fabrikken.
Under besøget på fødevarevirksomheden Taabbel & Co. A/S fik Frederik overrakt en håndsmedet fiske- og jagtkniv.
Knivens klinge er håndsmedet i tre lags stål af smedemager Peter Hald, Hvide Sande. Han har udformet skæftet i moseeg, som kan findes i Nationalpark Thy. Som kontrast til det kulsorte træ er skæftet udsmykket med et smalt bånd samt et endestykke af gult rav. Der hører desuden en håndsyet, sort læderskede med til kiven.

           

Taabbels beliggenhed i Hanstholm har en vigtig funktion tæt på Danmarks største fiskeauktion, Hanstholm Fiskeauktion, hvor der dagligt bliver landet nærfisket råvarer, fanger i Nordsøen.

Taabbels administrerede direktør, Arnfred Toft Larsen, tog imod kronprins Frederik og fortalte om fabrikkens historie og betydning.

 

 

 

Frederik studerede nøje gaven fra virksomheden, der beskyttes i en håndsyet, sort læderskede.

Kronprinsen takkede fabrikkens administrerede direktør, Arnfred Toft Larsen, og salgsdirektør, Niels Kristensen for gaven. Knivmager Peter Hald havde døbt kronprinsens kniv "Hanstholm-Kniven".
Denne specielle kniv findes kun i dette ene eksemplar.

Efter velkomsten spadserede Frederik med følge ud i pro-duktionen. Specialiteter som røgede ål og forarbejdning af rejer og hummere.

Kronprinsesse Mary startede sit program med et besøg på Asylcenter Hanstholm. Asylcenter Hanstholms 302 beboere, fra 18 forskellige nationaliteter, samt de ansatte havde længe glædet sig til Marys besøg. Beboerne var virkelig stolte over, at hun kom på besøg, for det betyder meget for dem, at kongehuset også er interesseret i, hvordan de har det.
På asylcentret forestod centerleder Lars Enevold Andersen modtagelsen og seksårige, syriske, Jan Wallat Ibrahim overrakte kronprinsessen velkomstbuketten.
Herefter blev kronprinsesse Mary ledsagede med ind i centrets børnehave, hvor børnene selv havde pyntet op med figurer af prinsesser i alverdens farver. Musik blev det også til, da et kor af asylcentrets yngste beboere stod klar til at synge "Jeg ved en lærkerede på dansk for kronprinsessen.
Dronning Margrethe besøgte, søndag d. 30. juni 2002 også, dengang Hanstholm Kommunes asylcenter.
For fiskeindustrien Royal Danish Seafood præsenterede kronprinsesse Mary nyt navn & logo ved den runde p-plads, ude foran virksomheden. Firmaet hedder nu Royal Danish Fish. Det var adm. direktør og lokal fmd. for Dansk Industri Thy-Mors, Mogens Mathiasen, der tog imod kronprinsessen. På virksomheden smagte Mary på flere japanske åle-specialiteter.