KONGELIGT
BRYLLUP
i Sverige

 

Det kongelige brudepar, samt kronprinsesse Victorias og prins Daniels forældre samlet, foran slottet, på bryllupsdagen.
Dagene op til brylluppet var hektiske med mange aktiviteter.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Onsdag, torsdag og fredag, dagene op til det kongelige bryllup i Stockholm, begyndte bryllupsfestlighederne så småt.
Onsdag 16. juni, middag med regeringsrepræsentanter og Sveriges landshøvdinger på skuten Ostindiefararen Götheborg. Torsdag den 17. juni var det svenske regentpar og kronprinsessepar vært ved en helt privat middag, for omkring 200 gæster på Drottningholms slott. Blandt gæsterne var Victorias og Daniels private venner samt tronarvingerne fra de europæiske kongehuse.
Fredag 18. juni, klokken 12.00, var hoffet vært ved en frokost på Sturehof slott, hvor gæsterne blev transporteret i båd fra Drottningholm eller fra Stadshuset. Midt på eftermiddagen fandt regeringens store officielle modtagelse af godt 700 gæster sted i Stadshuset, repræsentanter fra kommunerne og landstinget. Om aftenen var regeringen vært ved en gallamiddag, for 300 indbudte gæster i Eric Ericson-hallen og en gallaforestilling i Stockholm Konserthus med godt 1600 pladser.
Så kom dagen, lørdag den 19. juni 2010, hvor den svenske tronarving gav sit ja til sin elskede Daniel. Det var 34 år siden sidst en sådan begivenhed fandt sted i det svenske kongehus, dengang Kong Carl Gustaf og dronning Silvia gav hinanden deres ja, samme dato, 1976. Årtiers bryllup i Sverige havde nu fundet sted.

 

Drottningholms slott i Stockholm, det svenske regentpars private bolig, hvor også Victoria bor.

Bagsiden af slottet, ud mod vandet, Skærgården.
Kronprinsesseparret flytter snart ud på Haga Slott i Hagaparken, der er istandsat efter brudeparrets ønsker.

Stadshuset, hvor den officielle modtagelse af repræsentanter fra kommunerne og landstinget fandt sted. Regeringen forestod handlingen.

Kongeskibet Dannebrog ankom til Stockholm dagen før kronprinsesse Victorias og Daniel Westlings bryllup.
Omkring klokken 13.00, fredag eftermiddag, stævnede det danske kongeskib, med dronning Margrethe og prins Henrik om bord, ind i havnen, lagde til på Skeppsbron-kajen kun et stenkast fra det kongelige slot og Storkyrkan, hvor den kongelige begivenhed fandt sted. Mange stockholmere stod klar på kajen, for at tage imod. Det norske kongeskib ankom torsdag med den norske kongefamilie ombord. Det danske og det norske kongeskib er de sidste to kongeskibe, der er tilbage i verden. Begge kongeskibe blev anvendt som skibshotel for andre kongelige, der gæstede Stockholm.
På Dannebrog havde det danske regentpar, bl.a. prinsesse Benedikte og prins Richard boende. Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik var logeret ind på Grand Hotel, overfor slottet i Stockholm.
Prins Joachim og prinsesse Marie var ikke tilstede i Sverige, da prins Joachim var rigsforstander i Danmark.

Kongeskibet Dannebrog stævnede fredag den 18. juni ind i den svenske Skærgård, til kongeligt bryllup i hovedstaden, Stockholm, med den danske kongefamilie, dronningen og prinsgemalen, om bord.

 

 

Kongeskibet Norge ankom til Stockholm om torsdagen, den 17. juni. Det norske kongeskib er anelse større end det danske kongeskib Dannebrog.

Den norske kongefamilie opholdt sig på kongeskibet under besøget i Stockholm. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary besøgte deres norske venner.

           

Kongeskibet Dannebrog anløb omkring klokken 13.00 havnen i Stockholm, fredag den 18. juni.

35 værnepligtige aftjener deres værnepligt på Dannebrog, er specielt udvalgt fra Marinen.

Kongeskibet Norge blev givet som en folkegave til Kong Haakon i 1948. Skibet er kongens ejendom, men betjenes af mandskab fra søforsvaret. Kongeskibet benyttes primært i sommerhalvåret. Skibet var bygget af sir Thomas Sopwith, en af Storbritanniens førende flykonstruktører, og blev søsat i 1937 som "Philante". Da 2. verdenskrig brød ud, blev skibet rekvireret af myndighederne og sejlede som eskortefartøj for den britiske Marine.
Efter kongens eksil under krigen kom spørgsmålet op, og en indsamling til en folkegave blev startet. I juli 1947 blev den britiske "Philante" købt for 1,5 millioner norske kroner.
Kongeskibet Norge har en længde på 80,6 meter, bredde på 11,6 meter og en topfart op til 14 knob. Besætningen består af 18 befalingsmænd og 36 værnepligtige. Skibet har hjemstavn på hanen i Oslo.
Kongeskibet Dannebrog blev navngivet af dronning Alexandrine i København, 1931. Dannebrog blev bygget i 1931 -1932 på Orlogsværftet i København, som afløser for det forrige kongeskib, hjuldamperen Dannebrog, fra 1879.
Det danske kongeskib har en længde på 78,43 meter, bredde på 10,40 meter og kan opnå en fart på 13,5 knob.
Besætningen består af ni officerer, syv sergenter, to konstabler og 35 værnepligtige, som er specielt udvalgt fra den danske Marine.

Det danske regentpar, dronning Margrethe og prins Henrik ankom og opholdt sig på Kongeskibet Dannebrog under besøget i Stockholm.

          

          

Kongeskibet Dannebrog, længde 78,43 meter, bredde 10,40 meter.

Prinsgemalen og dronningen hilste på de fremmødte på kajen.

Kongeskibet Norge, længde 80,6 meter, bredde 11,6 meter.

Fredag aften, aftenen før det store bryllup i Storkyrkan, i Stockholm, blev kirken udsmykket med tusindvis af blomster, bl.a. lyserøde roser hortensia, blå og hvide riddersporer, samt grønne laurbær og grøn efeu foran indgangen og indenfor, så kirken tog sig rigtigt ud, ved Victorias og Daniels vielse, lørdag den 19. juni 2010. Udsmykningen fandt sted så sent som muligt, for at blomsterne kunne holde sig frisk på bryllupsdagen.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary ankom til Stockholm, allerede om torsdagen, da deres fireårige søn, prins Christian, var brudesvend for kronprinsesse Victoria. Generalpr0ven for de ti brudesvende/brudepiger, Victoria selv havde valgt, fandt sted i Storkyrkan torsdag eftermiddag.

 

 

Udenfor kirken havde blomster-dekoratørerne travlt med at pynte op med grøn efeu og mange tusinde, lyserøde, roser hortensia.

Statuen af Sankt George og Dragen af Bent Notke fra 1489.

Indenfor var der pyntet op med bl.a. grønne laurbær, blå og hvide riddersporer samt nelliker.

 

Her i bussen. den hollandske kronprins Willem Alexander og den danske kronprinsesse Mary, foran Grand Hotel, der logerede de unge, kongelige i Stockholm.

Da en stor del af verdens statsoverhoveder samledes om den svenske kronprinsesse Victorias bryllup, den lørdag eftermiddag i Stockholm, måtte intet gå galt. Derfor var det en gigantisk sikkerhedsopgave at passe på brylluppets 600 gæster og ikke mindst brudeparret. Til at løfte denne opgave var godt 5000 soldater og folk fra de civile og frivillige organisationer, samt 3000 politibetjente på gaden i Stockholm, da det kongelige brudepar, i karet, passerede forbi.
Oveni kom de udenlandske kongehuses egne sikkerhedsrepræsentanter.
Det svenske politi overvågede det hele fra flere helikoptere, der befandt sig i luftrummet over hovedstaden.
Storkyrkan i Stockholm var i flere dage lukket for offentligheden. Kirken var bevogtet af politiet.
Den 6,8 kilometer lange karettur krævede den mest massive sikkerhed. Karetturen denne gang var dobbelt så lang, som da kronprinsessens forældre kong Carl Gustaf og dronning Silvia blev gift i 1976.

           

Det Kungliga Slott i Stockholms Gamla Stan dannede, lørdag den 19. juni, rammen om kronprinsesse Vivtorias og prins Daniels bryllup.

Omkring 6400 personer var linet op langs den 6,8 kilometer lange karetrute, kronprinsesseparret drog ud på efter vielsen i Stockholms Domkirke.

           

Alle soldater, samt de civile og frivillige organisationer afviklede dagen før brylluppet generalprøve.

Det svenske politi befandt sig over hele Stockholm, på motorcykler, heste, gående, på vandet i Skær-gården og i luftrummet.

På grund af den gigantiske store sikkerhed, der var lagt langs ruten i Sverige, og for at kunne komme tæt nok på brudeparret under karetturen krævede, at jeg havde en stige med. Den høje stige gjorde, at jeg fik nogenlunde frit udsyn ud over alle soldaterne, der på hovedet bar en sort pelshue med en høj hvid markering påsat. Den hvide markering på huen var kun i vejen for det frie udsyn, men stigen betød dog, at jeg kom nogenlunde højt nok op. Stigen havde jeg lånt på Vandrehjemmet, hvor jeg boede under besøget i Stockholm. Jeg overnattede i Gamla Stan, kun få hundrede meter fra det kongelige slot, hvor bryllupsfestlighederne fandt sted. Politiet i Sverige kommenterede min høje stige. De mente, den var for høj. De fleste fotografer havde selv stiger med, fandt politiet hurtigt ud af.
Gaderne blev hurtigt tæt pakket med folk. Jeg var på plads omkring klokken 11.00, mere end fem timer før den kongelige karet, med kronprinsesse Victoria og prins Daniel, passerede forbi mig.

 

Jeg havde plantet mig på Norrbroen, overfor slottet, med min stige, fem timer før brude-parret.

Et kik ud over pladsen betød, at man måtte placere sig højt til vejrs, for at kunne se noget.