63 år
  30. april 2009
Kong Carl XVI Gustaf

 

Den svenske konge, Carl Gustaf, født 30. april 1946 fyldte 30. april 2009, 63 år. Fødselaren blev fejret på det kongelige slots ydre slotsgård af folket i Stockholm.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Det svenske folk valfartede torsdag 30. april 2009 til det Kongelige slot i Stockholm, for at fejre kong Carl Gustafs fødselsdag. Sveriges konge fyldte 63 år. Kong Carl Gustaf er søn af den tidligere arveprins Gustaf Adolf og prinsesse Sibylla. Carl Gustaf mistede sin far ved en flyulykke i 1947, sin mor i 1972. Kong Carl Gustaf tiltrådte tronen i Sverige, 27 år gammel, den 15. september 1973 efter sin farfar, kong Gustaf VI Adolf.
Det Kungliga slottet i centrum af Stockholm er kongeparrets daglige arbejdsplads, residensslot for regentparret.
Slottet blev opført i barokstil og udformet som et romersk palads af arkitekten Nicodemus Tessin den yngre og har 600 værelser fordelt på syv etager. Slottet ligger i Gamla Stan, af Stockholm, med de mange historiske bygninger.
Drottningholms slott, opført i 1600-tallet, er det nuværende kongepars permanente bosted, siden 1981 kongefamiliens bolig. Slottet er tegnet af Nicodemus Tessin den ældre (far og søn kom åbenbart lidt omkring). Drottningholmer måske Europas bedst bevarede slot fra 17-hundredetallet. Slottet er derfor, fuldt fortjent, med på UNESCOS Verdensarvsliste.
Kong Carl Gustaf blev viet med frøken Silvia Renate Sommerlath (f. 23. december 1943) i Storkirken i Stockholm den 19. juni 1976. Det svenske regentpar har to døtre og en søn. Tronarving, kronprinsesse Victoria (f. 14. juli 1977), prins Carl Philip (f. 13. maj 1979) og prinsesse Madeleine (f. 10. juni 1982).

           

Kong Carl Gustaf kom klokken 11.45 ud fra den indre slotsgård til den ydre slotsgård, hvor det svenske folk havde taget opstilling.

Den svenske Livgarde hilste på kongen med det blågule flag. Kongen gjorde fuldt honnør overfor garden, inden vagtskiftet fandt sted.

Programmet for kong Carl Gustaf, på fødselsdagen, strak sig over et par timer med vagtskiftet. Kongehusets korps, på hesteryg, underholdte med musik på slotspladsen. Hele arrangementet var et flot skue for de fremmødte.
På slotspladsen, ved middagstid, kom den svenske kongefamilie frem for folket, der havde ventet i adskillige timer på den kongelige fødselar. Kong Carl mødte op på podiet i kongeslottets ydre slotsgård, hvor også dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prinsesse Madeleine trådte ud på balkonen. Kong Carl Gustaf blev hyldet af de mange fremmødte på slotspladsen foran slottet. Kongen overværede hele vagtskiftet på fødselsdagen.

             

Dronning Silvia kom sammen med døtrene ud på balkonen.

Kronprinsesse Victoria og dronning Silvia på balkonen ved kongeslottet i Stockholm.

Den lykkelige kronprinsesse Victoria fik ingen muligheder for at vise sin kommende gemal, Daniel frem. Efter kongehusets love i Sverige deltager Daniel ikke i officielle arrangementer før efter vielsen.  Victoria og Daniel holder bryllup til sommer næste år, lørdag den 19. juni 2010 i Storkirken i Stockholm. Storkirken, i den svenske hovedstad, er siden 1527 en luthersk protestantisk kirke, dog fra 1279. Storkirken er domkirke i Stockholms stift og har plads til 1200 kirkegængere. Den kongelige forlovelse fandt sted på slottet i Stockholm, 24. februar 2009.
Kong Frederik IX og dronning Ingrid, tidligere svensk prinsesse, blev den 24. maj 1935 også viet i Storkirken.
Prins Carl Philip var dog ikke til stede, på slotspladsen, ved sin fars fødselsdag. Carl Philip fylder selv år den 13. maj 2009. Kong Carl Gustaf og dronning Silvias søn fylder rundt, 30 år gammel.

 

Den tiltrædende vagt kom ridende ind på heste, den afgående vagt trak hestene ud fra slotspladsen.
Livgardens hovedbeklædning er markant på mærkedage.

Der blev for kongen udråbt et leve. Kongen leve, tre gange.
Alle folk på slotspladsen råbte med.

Tidligere konger i det svenske kongehus havde valgt den 19. juni til deres bryllupsdag. Sidst kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia, 19. juni 1976. Kronprins Oskar, senere kong Oskar I og Josefina af Leuchtenberg den 19. juni 1823 og kronprins Karl, senere kong Karl XV, der giftede sig med Lovisa af Nederlænderne den 19. juni 1850.
Daniel Westling får på selve bryllupsdagen, næste år, ved vielsen med kronprinsesse Victoria, den kongelige titel, Hans Kongelige Højhed Prins Daniel. Mon ikke også hele den danske kongefamilie, vil være at finde ved det kongelige bryllup, den 19. juni 2010, i Sverige.

           

Prinsesse Madeleine og hendes hund, Zorro stjal næsten hele billedet fra showet på slotspladsen. Dronning Silvia fulgte nøje med.

På slotspladsen underholdte Livgardens korps med musik og optræden af forskellige slags, til ære for dagens fødselar, Kong Carl Gustaf.

Sidst kronprinsessen viste Daniel Westling frem var på hendes namnsdag, som svenskerne kalder det, 12. marts 2009, hvor også dronning Silvia viste sig. Det at fejre sin navnedag, eller som det hedder i Sverige: namnsdag, er en forholdsvis ukendt tradition i de fleste lande. Namnsdag er en meget svensk og vigtig tradition, for mange svenskere vigtigere end jul og fødselsdag. I Europa fejres det i Sverige og Finland, samt i de fleste østeuropæiske lande.
Alle de fremmødte børn, der havde blomster med til den kongelige fødselar, fik lejlighed til at ønske kongen tillykke med dagen og overrække gaver.

           

Kongen fik overrakt blomster af de mange fremmødte børn, der havde taget opstilling i den ydre slotsgård ved kongeslottet i Stockholm.

Carl Gustaf tog imod alle buketterne.
Hoffets hjælpere hjalp kongen af med alle blomsterne. Carl Gustaf gav hånd og takkede.

Regeringen i Sverige har besluttet, at Haga slott i Hagaparken i Solna ved Stockholm skal overdrages til kronprinsesse Victoria og Danel Westling. Haga slott vil blive det kommende kronprinsessepars nye hjem. Regeringen har siden 1966 disponeret over slottet. Hagaparken er samtidig et af Stockholms oaser, hvor statsminister Fredrik Reinfeldt lover, at parken fortsætter med at være åbent for offentligheden.

           

Kong Carl Gustaf trådte ned fra podiet, forlod ydre slotsgård, gik ind på slottet, for senere at vise sig igen, på balkonen, ud mod slotspladsen.

Dronning Silvia og Carl Gustaf kom frem på balkonen efter, at den store og flotte ceremoni var forbi. De fire kongelige personer viste sig igen.

Högvakten, som det hedder i Sverige er en Livgarde, der har haft plads på det kongelige slot siden 1523. Livgarden bestod dengang, og til midten af 1800-tallet, af 100 - 200 soldater, der også stod for byens brandslukning. I dag er det soldater, der kommer fra hele Sverige og har til formål at beskytte den kongelige familie. Hovedvagtskiftet er en stor offentlig attraktion. Det anslås, at godt 800.000 tilskuere besøger slottets ydre slotsgård hvert år.
Garden marcherer, i sommerhalvåret, med musikkorps gennem Stockholms gader, op til slottet, hvor vagtskiftet finder sted. I dag aftjener godt 60 unge deres værnepligt i den svenske Livgarde, 35 på det kongelige slot og 25 på Drottningholms slot.

Den kongelige fødselar, kong Carl Gustaf, og dronning Silvia tog pænt afsked med folket på slotspladsen, da fødselsdagsceremonien var slut.