Kungliga slottet
Drottningholms slott

 

Det Kungliga slottet i Stockholm er det svenske regentpars residensslot, hvor alle de officielle handlinger finder sted. Slottet ligger i Stockholms centrum, Gamla Stan.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

I den svenske hovedstad, Stockholm, finder man store turistattraktioner, som de kongelige slotte, det kongelige residensslot og Drottningholms slot. Det første slot i hovedstaden er det store imponerende Kungliga slottet, der blev opført i barokstil og udformet som et romersk palads af arkitekten Nicodemus Tessin den yngre. Slottet har 600 værelser fordelt over syv etager. Slottet er i høj grad en levende arbejdsplads for den kongelige familie. Det er her, at kongen og dronningen varetager deres officielle og repræsentative pligter. Slottet er samtidig hjemsted for hoffet.

           

Den kongelige vagt, i Sverige, bærer under vagtskiftet det blå-gule splitflag, Livgardens fane.

I Stockholm, Sverige, kan man gå hele vejen rundt om det kongelige slot. Slottet er kæmpe stort.

Slottet har en indre og ydre slotsgård. Den ydre slotsgård er åbent for offentligheden og besøges af godt 800.000 besøgende om året. Det kongelige slot i Stockholm består af de kongelige repræsentationslokaler, skatkammeret og museet Tre Kronor. Slottet ligger i den Gamla Stan med de mange historiske bygninger, brolagte gader og stræder.
Slottet er åbent, for offentligheden, året rundt.

             

Det Kungliga slotts ydre slotsgård er offentligt åbent. På højre side, ses det kongelige slots lokaler, der også har åbent for besøgende.

På den kongelige vagts højre side er indgangen til den indre slotsgård, der er lukket.

Drottningholms slott, det svenske regentpars permanente bolig er bygget efter den franske model, tegnet af arkitekt Nicodemus Tessin den ældre (far og søn kom åbenbart lidt omkring), på vegne af dronning Hedvig Eleonora.
Adskillige monarker har gennem tiderne sat deres præg på det unikke slot i Stockholm.
Drottningholm betragtes måske som et, af Europas bedst bevarede slotte fra det 16-århundrede. Slottet kom derfor, i 1991, med på UNESCO's Verdensarvsliste, UNESCO World Heritage.
Ved slottets side ligger bl.a. slotsteateret, hvor teater salen aldrig er blevet ændret, siden det blev bygget i 1766.
Drottningholms slotskirke blev indviet i maj 1746. Trods kirkens 250-årige historie, holdes der til stadighed kirkelige missioner.

           

Drottningholms slott i Stockhom, Sverige, blev i 1991 optaget med på UNESCO's Verdensarvsliste, liste over liebhaveri.

Højre side af slottet er kongefamiliens bolig.
Kong Carl Gustaf og dronning Silvia har haft fast bopæl, på det unikke slot, siden 1981.

           

Ved slottets bagside, ud mod vandet, ligger kong Carl Gustafs båd. Den kongelige familie kan bl.a. sejle rundt i den Svenske Skærgård.

Drottningholms slot har gennem tiderne ændret sig, indvendigt, efter som der flyttede nye monarker ind i de kongelige lokaler.

Allerede under Johan III's tid, var der en slotshave ved Drottningholms slot. Den ældste og første barok-have blev oprettet i slutningen af 1600-tallet, på initiativ af dronning Hedvig Eleonora under ledelse af slottets arkitekter Tessin, far og søn. Inspiration og ideer var arkitekterne bag den seneste slotshave i Frankrig, hvor idealet var strengt, disciplinært og symmetrisk. Barok-haven modnede under 1800-tallet, men blev restaureret i 1950'erne og 60'erne på initiativ af kong Gustaf VI Adolf.
I det gamle Dragonstallet fra 1700-tallet vises en enestående skulptur indsamling af den nederlandske billedhugger Adriaen de Vries (1556-1626). Bronze skulpturerne, som er fra begyndelsen af det 1600-århundrede blev taget til Sverige som krigs forskydninger, for i sidste ende at blive anbragt i Drottningholms slotspark. Alle bronze skulpturerne, i haven, er i dag erstattet af moderne, nyfremstillede, kopier efter de gamle oprindelige Vries. Skulpturerne kom til Sverige som krigsudbytte fra Prag i 1648 og fra Frederiksborg i Danmark i 1659. Museum de Vries, der ligger ved siden af slottet, indeholder den største samling af Adriaen de Vries værker i verden.

           

Slotsteatret ved Drottningholms slott, bygget 1766, står uberørt, som da det blev opført. Teatret anvendes stadig til forestillinger.

Högvakten i færd med den daglige vagtskifte foran regentparrets bolig i Stockholm.
25 gardere aftjener deres værnepligt ved slottet.

           

Porten ned til barok-haven er imponerende.
Slotshaven er dagligt åbent for besøgende.
Hele slottet og haven er et besøg værd.

Centralt beliggende i haven er Hercules springvand med bronze tal af billedhuggeren Adriaen de Vries. De originale værker er på museum.

Högvakten, som det hedder i Sverige, svarer til Den Kongelige Livgarde i Danmark, der har haft plads på det kongelige slot siden 1523. Livgarden bestod dengang, og til midten af 1800-tallet, af 100 - 200 soldater, der også stod for byens politik og brandslukning. I dag er det soldater, enheder, der kommer fra hele Sverige og har til formål at beskytte den kongelige familie. Hovedvagtskiftet, ved det kongelige slot, er en stor populær offentlig attraktion.
Det anslås, at godt 800.000 tilskuere besøger slottets ydre slotsgård hvert år.

           

Högvakten afholder hovedvagtskifte i den ydre slotsgård ved det Kungliga slott, i Stockholm, dagligt klokken kvart i tolv.

Vagtskiftet foran slottet foregår til tider på hesteryg og med musikkorps gennem byen.
Årligt besøger 800.000 slottet i Stockholm.

Garden marcherer, i sommerhalvåret, med musikkorps gennem Stockholms gader, op til slottet, hvor vagtskiftet finder sted. I dag aftjener godt 60 unge deres værnepligt i den svenske Livgarde, 35 gardere på det kongelige slot og 25 gardere på vagt ved Drottningholms slot. I den svenske Livgarde er der ingen mindste højde på 175 cm, som i Danmark.
I Sverige kaldes den garde, der passer på kongefamilien Högvakten. I Norge er det Hans Majestet Kongens Garde og i Danmark Den Kongelige Livgarde. Det svenske politi eskorterer de kongelige biler og udenlandske ambassadører, til og fra de kongelige handlinger ved slottene i Sverige.

Politiet i Sverige har travlt, når en kongelig kortege eller ambassadør skal, af sted, fra hjem til slot.
De officielle handlinger finder sted på det gamle Kungliga slott i Stockholm.