Haga slott

 

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, havde igennem længere tid funderet over, om det var løsningen at lade kronprinsessen overtage Haga slott i Stockholm. Spørgsmålet blev helt aktuelt afklaret, da kongen kom til regeringen, for at drøfte brylluppet.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Haga slottet blev tidligere kaldt "dronningens pavillon". Slottet blev opført i 1802 til 1804 af arkitekt CC Gjörwell på vegne af kong Gustav IV Adolf og har været opholdsted for medlemmer af den svenske kongefamilie i hele 1800-tallet. I 1930'erne blev Haga slottet renoveret og blev hjemsted for arveprins Gustav Adolf og prinsesse Sibylla under navnet "Haga-hulen". Slottet var den svenske konge, kong Carl XVI Gustafs barndomshjem.
Siden 1966 har regeringen disponeret over slottet og anvendte det, som gæstebolig ved statsbesøg i Sverige.

           

Kronprinsesse Victorias og Daniel Westlings kommende hjem. Kronprinsesseparret får eget slot i Hagaparken, der ligger i Stockholm.

Haga slottet har siden 1966 været i regeringens varetægt. Ingen kongelige havde bosat sig på slottet og blev derfor anvendt til gæstebolig.

Kronprinsesse Victoria og hendes forlovede, Daniel Westling, fik for nylig en tidlig bryllupsgave af regeringen.
Regeringen overdrog slottet Haga i Solna nær Stockholm til kronprinsessen. Det er mere end et år, før parret gifter sig, nemlig den 19. juni 2010 i Storkyrkan i Stockholm. Den 31-årige kronprinsesse, Victoria, glæder sig til at flytte hjemmefra og værdsætter "det generøse tilbud", som hoffet formulerer det. Det er endnu ikke afklaret, hvornår Victoria  rykker ud af Drottningholm i Stockholm og flytter ind på eget slot.
Statsminister Fredrik Reinfeldt håber og ønsker, at slotsparken, der er et yndet udflugtsmål, fremover, stadig vil være åbent for offentligheden.

           

De kommende kongelige beboere, der flytter ind på Haga slottet, vil helt sikkert sætte deres præg på indretningen, gøre slottet tidssvarende.

Statsministeren ønsker stadig, at slotsparken i Stockholm skal være åbent for offentligheden, da det er et yndet udflugtsmål for borgerne.

Hagaparken er måske Sveriges eksempel på en "engelsk park". Park stilen opstod i England i midten af det 17-århundrede, men er afledt af påvirkning fra Italien og Kina.
I Hagaparken findes en royal kirkegård. Den kongelige kirkegård ligger på et forbjerg i Brunnsviken og udgør den sidste vilorummet for flere medlemmer af Bernadotte dynasti, herunder Gustaf VI Adolf og dronning Louise.
Det betyder at Haga slottet i Hagaparken igen får kongelige beboere, nemlig den kommende tronarving, kronprinsesse, Victoria og Daniel Westling.

I blåt, Victoria der flytter ind på Haga slot sammen med sin samlever, Daniel Westling. De gifter sig den 19. juni 2010.
Billedet her er fra hendes fars fødselsdag, kong Carl Gustaf, den 30. april 2009, hvor hun sammen med sin mor kom ud på balkonen.
Daniel viser sig ikke ved officielle handlinger før de er gift.

 

Storkyrkan

Sveriges kommende regentpar, kronprinsesse Victoria og Daniel Westling, holder lørdag den 19. juni 2010, bryllup her i Storkyrkan i Stockholm, der har plads til godt 1200 gæster.

Sankt Nikolai Kyrka eller Storkyrkan er en kirke i den Gamla Stan, i Stockholm, Sverige. Storkirken blev første gang nævnt skriftligt i 1279 men er siden 1527 en luthersk protestantisk kirke. Storkirken er i dag Stockholms domkirke, i Stockholms stift, og har plads til 1200 kirkegængere.
Interiøret i kirken indeholder dog unikke håndlavede genstande. Mest berømt er statuen af St. George og Dragen fremstilt i træ af Bent Notke i 1489.
Kronprinsesse Victoria fik ingen muligheder for at vise sin kommende gemal, Daniel Westling frem på det kongelige slots balkon, i Stockholm, ved sin fars fødselsdag, torsdag den 30. april 2009. Efter kongehusets love i Sverige deltager Daniel ikke i officielle arrangementer før efter vielsen.  Victoria og Daniel holder bryllup til sommer næste år, lørdag den 19. juni 2010 i Storkirken i Stockholm.

             

Storkyrkan i Stockholm er dagligt åbent for besøgende. Kirken er fra omkring 1279.

Statuen af Sankt George og Dragen af Bent Notke fra 1489.

Kong Frederik IX og dronning Ingrid, tidligere svensk prinsesse, blev den 24. maj 1935 også viet i Storkirken.
I både Norge og Sverige har man tilpasset tronfølgeloven så den først fødte pige, i en søskendeflok, også kan overtage tronen. I Danmark var der folkeafstemning søndag den 7. juni 2009, om denne ændring af tronfølgeloven.
Stemmedeltagelsen ved folkeafstemningen var på 58,33%, hvor 45,1% af de stemmeberettigede stemte for ændringen. 1.858.180 stemte ja, 318.929 stemte nej og 206.195 stemte blankt.  Ændringen af tronfølgeloven blev gennemført, da mindst de 40% af de stemmeberettigede stemte ja. I alt 4.114.369 stemmeberettigede.

Sankt Nikolai Kyrka ses i baggrunden og det Kungliga slott til højre. Mon ikke gæsterne til det kongelige bryllup, den 19. juni 2010, skal spadsere fra slot til kirke.