Motorvejsåbningen
Holstebro - Herning

Lørdag den 29. september 2018

 

Søndag formiddag, den 30. september 2018 klokken 11.00, fik de første bilister lov til at køre ind på de sidste 15 kilometer  af den nye motorvej omkring Holstebro.
Dagen før, lørdag 29. september, blev Holstebro motorvejen indviet med et brag af en vejfest .

 

 

 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Frivilligheden var en vigtig del, da foreningslivet, som stortrives i Holstebro Kommune tog initiativ til, i samarbejde med kommunen, at fejre motorvejsåbningen lørdag den 29. september 2018. Der var brugt tusindvis af frivillige arbejdstimer til at få en vejfest i Holstebro til at klappe.
Det blev til et gigantisk åbningsvejfest hele lørdagen, hvor adskillige tusinde borgere valfartede til motorvejen, for på en eller anden måde, cykle, løbe eller gå på kørebanen, være med til at markere, at der nu endelig var kommet, den længe ventede nye motorvej i det nordvestjyske, Holstebro - Herning motorvejen.
Under den firesporede vejfest i Holstebro klippede transportminister Ole Birk Olesen ved lørdag middagstid snoren til den nye motorvej i Nordvestjylland og erklærede hermed motorvejen til Herning åbent. Det blev selvfølgelig først søndag formiddag klokken 11.00 bilisterne fik adgang til kørebanen, da dagens festivitas for borgerne i Holstebro Kommune skulle afvikles. Men den nye 39 kilometer lange første motorvej i Nordvestjylland var nu en realitet.
Tidligt, før den officielle åbning af transportministeren, lørdag morgen, startede dagens første aktiviteter. Allerede klokken 08.30 startede de frivillige hjælpere op med cykelløb, et 60 kilometers løb skulle afvikles.
For første - og formentlig sidste gang - fik man lov til at cykle, gå, løbe, og køre på rulleskøjter på motorvejen, helt lovligt uden at risikere at blive eskorteret væk fra motorvejen på bagsædet af en politibil. Det havde godt 7000 motionister og ikke mindst dobbelt så mange festglade deltagere valgt at være med til.

 

Holstebro Kommunes specialarbejdere havde travlt med at klargøre snoren, der omkring middagstid klokken 12.00, skulle klippes af transportminister Ole Birk Olesen (LA).

 

Lørdag morgen, klokken 08.30, startede godt 430 cykelryttere op på dagens første og længste løb, 60 kilometer cykelløb.

 

 

 

Alle racercykler var taget i brug til denne fantastiske folkecykling, der fandt sted på motorvejen nord for Holstebro.   I alt havde 1452 cykelryttere, 943 mænd og 509 kvinder, gennemført de to distancer på henholdsvis 60 og 30 kilometer. Her på billedet cykelryttere få hundrede meter fra målstregen.  

Transportminister, (LA), Ole Birk Olesen forestod klokken 12.00 den officielle indvielse af motorvejen.

 

 

Efter anstrengelserne på motorvejen og ankomsten i målområdet, blev der hængt medaljer om halsen på alle, der gennemførte den aktivitet de havde meldt sig til.

 

Enkelte cyklister havde dog valgt at være to, til at gennemføre anstrengelserne denne lørdag på motor-vejen, ved at tage tandemcyklen med.

 
 

Programmet for Vejfesten i Holstebro
Løb lørdag den 29. september 2018

 

Antal gennemførte

 

   Musikken på de to scener

   

Antal gennemførte

08.30: Cykelløb, 60 kilometer

428

  Tante Andante Band Lemvig   13.15: Halvmarathon 434

09.45: Cykelløb, 30 kilometer

1024

  International parade SLASH   13.45: 10 km walk 318
11.30: Børneløb 400 meter     Los Tangentos   14.00: 5 km løb 1653
12.00: Det officielle snoreklip     Tørfisk   14.30: 10 km løb 784
13.00: 30 km rulleski og rulleskøjteløb

87

  Flarup (DJ)   14.45: 5 km walk 1417
13.00: 10 km rulleski og rulleskøjteløb 95   Ramajetterne (DR Ramasjang)   Total antal gennemførte: 6240

Af musik og underholdning på de to scener nævnes også:  Børnekor, Guns N' Roses-Jam,   Holstebro Gospelkor, Play One Wood Band, Klassisk Talentlinje, Holstebro Ungdomskor, Los Tangentos og Luna Lux og afslutning af Scarlet Pleasure.

 
 

 

Start og mål på motorvejen var under jernbane-broen, der betød at alle telte, der var sat op først måtte væk fra kørebanen, inden bilisterne kom ned på motorvejen. Søndag formiddag klokken 11.00 var alt klar til trafikken.
Foto lånt af Svend Erik Munk Larsen, Humlum.

 

Cyklist 242 fik sin medalje, Jesper Køhler, kom i mål som nr. 230 på den lange distance, 60 kilometer, i tiden, 1 time og 53 minutter.

 

 

Hele formiddagen væltede det ind med cykelryttere over målstregen på motorvejen. I alt havde 1452 cykelryttere til sammen gennemført de to ruter på henholdsvis 30 og 60 kilometer.

 

Efter transportminister Ole Birk Olesen havde klippet det rød/hvide bånd over, og erklærede motorvejen Holstebro - Herning åbent, drog Tørfisk op på Motorvejsscenen og underholdte de mange frem-mødte i lyskrydset.
Foto lånt af Svend Erik Munk Larsen, Humlum.

Dagens aktiviteter blev et stort tilløbsstykke, hvor i alt 6240 motionister gennemførte ruterne på enten cykel, rulleskøjter, til fods eller løb på nu den første motorvej i Nordvestjylland. Takket være de mange frivillige i foreningslivet i Holstebro Kommune forløb dagen perfekt i det fine tørvejr.
Eftermiddagens program bestod af dagens sidste aktiviteter, hvor det gjaldt rulleskøjteløb, 30 og 10 km, halv-marathon løb, fem og ti kilometer løb samt sidst fem og til kilometer walk. Til sammen havde knap 5000 motionister meldt sin ankomst.
Foreningerne i Holstebro havde opsat boder med salg af mad og drikke. Forplejningen på festpladsen var perfekt til de mange tusinde, der var taget til Holstebro, for at være med til indvielsen af motorvejen.
Alle dagens aktiviteter var delt op i herre og dame løb, der så kom til at se ud som her i skemaet.

6240 motionister gennemførte på motorvejen

 

Mænd

Kvinder

   

Mænd

Kvinder

Cykelløb, 60 kilometer 352 76   10 km løb 427 357
Cykelløb, 30 kilometer 591 433   5 km løb 729 924
30 km rulleski og rulleskøjteløb 44 43   10 km walk 81 237
10 km rulleski og rulleskøjteløb 24 71   5 km walk 537 880
Halvmarathon 315 119        

 

 

På festpladsen foran Motorvejsscenen og det gyldne rød/hvide bånd, der her på billedet endnu ikke er klippet af transportminister Ole Birk Olesen var der underholdning af gymnastik og gang på høje stylter.

 

Her ved startporten, under DGI, havde 1653 løbere taget opstilling ved dagens korte distance på de fem kilometer.

 

 

 

Klokken 13.15 startede 434 løbere op med dagens Halvmarathon. Klokken 14.00 gjaldt det distancen på fem kilometer og 14.30 løb 784 motionister ud på ti kilometeren.

 

Ganske få motionister havde valgt at stille op på rulleski.
Måske var herren her den eneste.

 

182 motionister, børn og voksne, gennemførte efter eget valg 10 eller 30 kilometeren på rulleski eller på rulleskøjter.

 

 

Den allerførste bro over Holstebro-motorvejen er jernbanen Holstebro - Struer, hvor der i starten af motorvejen, langs Hjermvej, buldrer toge fra Struer mod Herning og Skjern hen over trafikken.
Foto lånt af Svend Erik Munk Larsen, Humlum.

 

Om eftermiddagen, efter det officielle snoreklip, gennemførte 2871 motionister de tre løbsruter. Først Halvfmarathon, så fem kilometer og sidst tikilome-teren. Her på billedet løbere på vej ud på de fem kilometer.

Søndag den 30. september 2018 klokken 11.00 fik de første bilister lov til at køre ind på de sidste 15 kilometer ny motorvej omkring Holstebro, som nu er åbnet. Motorvejen var kun lige åbnet, før hundredvis af bilister myldrede ud på vejen, efterhånden som afspærringerne ved tilkørselsvejene blev fjernet.
Fra åbningsdagen i Holstebro sagde prognosen at godt 8000 biler ville køre på den nye motorvej. Denne prognose holdt stik, ifølge Vejdirektoratets tæller, der allerede efter fjorten dage kunne oplyse at 3000 flere biler end forventet kører på det nordligste stykke mellem Skivevej og Hjermvej. Det er 38 procent flere biler end man havde forventet.
På hverdage kører langt over 11.000 biler i døgnet på motorvejen, Holstebro - Herning.

 

Dagens sidste aktivitet på motorvejen var afvik-lingen af fem- og ti-kilometer walk, hvor i alt 1735 børn og voksne gennemførte strabadserne.

 

På grund af punktering måtte en af dagens cykelryttere på vejen trække sin racer over målstregen.

 

 

På motorvejen i Holstebro, under cykelløbet, var stemningen højt blandt andre ryttere, der viste det med armene.

 

Som afslutning på den fantastiske Vejfest i Midt-jylland, sluttede bandet Scarlet Pleasure festlig-hederne af med en koncert fra den store scene.

 

 

Efter transportminister Ole Birk Olesens åbningstale fra Motorvejsscenen, forestod han dagens officielle snoreklip. 39 kilometer motorvej mellem Holstebro - Herning indviet.

 

Dagen efter det officielle snoreklip af transport-ministeren og oprydningen efter folkets vandring på den nye motorvej, søndag den 30, september 2018, blev trafikken præcis klokken 11.00 sluppet løs på kørebanen, der nu har taget mindst et helt kvarter af transporttiden mellem Holstebro og Herning.

Så er den nye firesporede motorvej ved Holstebro taget i brug. På broerne over kørebanen havde tilskuere taget opstilling, for at få et glimt af de første bilister, der fik æren af at køre på den nye asfalt. Fra broerne blev der vinket til bilisterne nede på selve motorvejen, hvor der blev dyttet, blinket med forlygterne og vinket tilbage.

 
Københavns Metro
Storebæltsforbindelsen
Øresundsforbindelsen
Folkecykling over DEN NYE LILLEBÆLTSBRO
Brovandring inde i Sallingsundbroen

Parken Danmarks Nationalstadion