BERNADOTTE
    200-ÅRSJUBILÆUM

 

Efter modtagelsen på Kongekajen af Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen, og havnechef Benny Carlson, drog alle med borgmesteren op gennem byen til frokost. Helsingør Kommune var vært for de kongelige gæster, dronning Margrethe, kong Carl Gustaf, prinsesse Benedikte, dronning Silvia og prins Carl Phillip i Helsingør.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Helsingør viste sig, onsdag den 20. oktober 2010, fra sin allerbedste side, da et af de største kongelige besøg i Helsingørs historie fandt sted. Anledningen var, at det var 200 siden den franske marskal Jean Baptiste Bernadotte, en fransk officer, kom til den lutherske lære som forberedelse til at overtage den svenske trone. Selve konverteringsakten blev underskrevet i det daværende svenske konsulat, 20. oktober 1810, det nuværende Skydeselskab på Stengade, gågaden i Helsingør.
Det var også der, hos den daværende konsul, den unge officer overnattede, før han drog over Øresund til Sverige og senere blev konge af Sverige og Norge, Karl XIV Johan (f. 26. januar 1763 - 8. marts 1844). Regerende konge fra 5. februar 1818 - 8. marts 1844, (i Norge under navnet karl III Johan). Den onsdag i oktober blev det fejret, som var det en stor kongelig
fætter-kusinefest.

 

Fra København, præcis klokken 10.00, ankom Krone 1 med dronning Margrethe og prinsesse Benedikte, fra Danmark, til Kongekajen i Helsingør.

Byens borgmester, Johannes Hecht-Nielsen, assisterede de kongelige gæster hen langs kajen, hvor de kongelige fra Sverige gik fra borde.

På Kongekajen i Helsingør stod byens borgmester, Johannes Hecht-Nielsen, og havnechef Benny Carlson, klar til at modtage Danmarks dronning Margrethe og prinsesse Benedikte, der ankom i bil. De svenske kongelige gæster ankom med kystbevogtningsfartøjet Amfitrite. Efter knap tre kvarters forsinkelse lagde skibet til ved Kongekajen.
Familien skulle lande med fly fra Stockholm  i Ängelholm Lufthavn udenfor Helsingborg. En stor styrke fra det svenske efterretningsvæsen Säpo stod ved 9.30-tiden klar til at modtage den svenske kongefamilie. Flyet fra Stockholm var forsinket.
Helsingørs borgmester og havnechef tog først imod kong Carl Gustaf, efterfulgt af dronning Silvia, kronprinsesse Victoria, prins Daniel og prins Carl Phillip, der gik fra borde. På kajen tog også
dronning Margrethe - der jo er kusine til den svenske konge - og hendes søster prinsesse Benedikte imod kongefamilien.
Fire buketpiger fra Helsingør Pigegarde overrakte Margrethe, Silvia, Victoria og Benedikte blomster ved ankomsten.
Helsingør Pigegardes musikkorps spillede på kajen den svenske nationalsang.

 

Kong Carl XVI Gustaf gik først i land og blev modtaget af Margrethe og Benedikte.

Efter knap tre kvarters forsinkelse ankom kystbevogtningsfartøjet, Amfitrite, fra Helsingborg, Sverige, med fem kongelige gæster fra det svenske kongehus.

 

 

Efter kong Carl Gustaf fulgte dronning Silvia.
Fra Danmark tog Hoffet, borgmesteren og havne-chefen imod på kajen. Pigegarden overrakte blomster.

Kronprinsesse Victoria, prins Daniel og prins Carl Phillip fulgte pænt efter de to regenter, Kong Carl XIV Gustaf og Dronning Margrethe II.

Allerede en times tid før velkomstceremonien fandt sted, stimlede hundredevis af borgere i alle aldre sammen overfor den afspærrede Kongekajen for at opleve et af de største kongelige besøg nogensinde i Helsingør. Besøget fik også mange borgere til at tage opstilling langs den rute, hvor de kongelige gik i procession, op til den bygning i gågaden, der i 1810 var det svenske konsulat og i dag udlejes til Helsingørs Kongelige Privilligerede  Skydeselskab (HKPSS), hvor Helsingør Kommune var vært ved en frokost. Det var der, Jean-Baptiste Bernadotte dengang frasagde sig den katolske tro og konverterede til den lutherske tro.
Lidt med godt, lød opskriften på den lette anretning, som restauratør Walther Zinck og hans stab serverede for den danske og svenske kongefamilie i de tidligere
svenske konsulats lokaler. I følge Frederiksborg Amts Avis bestod den af varm røget vildlaks og hertil Skydeselskabets cremefraiche-salat med økologiske salatløg og danske æbler og det hele var pyntet med brøndkarse. Vinen var en La Cigarelle du Prince 2007, Vin de Pays du Lot.
Folk hang ud af vinduerne fra deres lejligheder på ruten, svenske og danske papirflag var pyntet op i krukker og vaser.
Blomsterdekorationer, røde løbere, afspærringer, sikkerhedsvagter med øresnegle, politifolk, gående, kørende og løbende, borgmester, biskop og et talstærkt pressekorps fra ind- og udland var samtidigt mødt op ved lejligheden.
Under frokosten havde Helsingørs borgmester bl.a. dronningen til bords. Skydeselskabets formand, Sten Kallenbach, havde på sin venstre side dronning Silvia og højre side prinsesse Benedikte.

 

Frokosten fandt sted i det daværende svenske konsulat fra 1810, hvor Helsingørs Kongelige Privilligerede  Skydeselskab (HKPSS) i dag hører hjemme.

Formanden for skydeselskabet, Sten Kallenbach, bød dronning Margrethe velkommen.

           

De to repræsentanter fra Skydeselskabet to imod de kongelige gæster fra begge nationer.
Helsingør Kommune var vært ved frokosten.

Først tog repræsentanterne imod dronning Margrethe, kong Carl Gustaf, dronning Silvia, prinsesse Benedikte, kronprinsesse Victoria, prins Daniel og sidst prins Carl Phillip.

Efter frokosten foretog de kongelige den samme rejse over Øresund, som deres forfader, for 200 år siden, dengang gjorde. De sejlede med Kystvagtskibet Amfitrite. Da de forlod havnen i Helsingør blev der fra Kronborg saluteret med 27 kanonskud, og Kärnen i Helsingborg besvarede saluteringen. Ved landgangsceremonien på Hamntorget i Helsingborg medvirkede Helsingborgs Stadsteater, Helsingborgs Konserthuskör og musikere fra Helsingborgs Symfoniorkester.
Kong Carl Gustaf og amtsmand Göran Tunhammar holdt taler på Hamntorget. Ceremonien blev afsluttet med en afsløring af en mindeplade på landgangsmonumentet.
Da de kongelige, klokken 13.00, ankom til Helsingborg viste vejrguderne sig fra sin allerværste side. Regnen silede ned, da gæsterne gik fra borde og det dårlige vejr fortsatte resten af dagen.

 

 

Regnen silede ned i Helsingborg, da Carl Gustaf gik fra borde.

Kystvagtskibet ankom i tørvejr, straks efter begyndte det at regne.

Dronning Margrethe måtte gå i land med paraply.

Efter landgangsceremonien på Hamntorget flyttede festlighederne sig, til Sundstorget og Dunkers kulturhus, hvor de kongelige indviede udstillingen "Kunsten at blive konge - fra Jean-Baptiste Bernadotte til Karl XIV Johan".
De kongelige forlod Dunkers kulturhus og kørte ud til Sofiero slot og slotshave. Inde på slottet afslørede dronning Margrethe en gave fra kunstneren Knud Nellemoses til Sofiero - en buste af dronning Ingrid af Danmark.
Jubilæumsgudstjeneste i Mariakyrkan. Mariakyrans menighed var dengang den første til at byde den nye tronfølger, Jean-Baptiste Bernadotte, velkommen. Dengang blev gudstjenesten holdt på fransk. I år var det på svensk og afholdt af biskop Antje Jackelén sammen med sognepræst Gudrun Erlandson. Efter mindesandakten blev der ved kirkens hovedindgang afsløret et bronzerelief, en gave til Mariakyrkan fra Gillet Gamla Helsingborg.
Her ved kirken i Helsingborg stod dronning Margrethe og prinsesse Benedikte af jubilæums-festlighederne og vendte hjem til Danmark, mens deres svenske familie drog ud på Sofiero for at holde en hvilepause i den tidligere kongelige sommerresidens, inden aftenens store festmiddag på Gamlegård i Norra Storgatan, der ligger på bagsiden af byens kendte strøg, Kullagatan. Med til bords fra Danmark var Helsingørs borgmester
Johannes Hecht-Nielsen og museumsinspektør Mona Faye med ledsagere.

Dronning Silvia gik også fra borde i silende regn, da kystbevogtningsfartøjet Amfitrite, fra Sverige, havde lagt til kaj i Helsingborg.