Prinsgemalens skulptur
på Torvet i Ringkøbing

 

Prinsgemalens kunstværk udført i bronze, ved navn: Miss Fredensborg, udlånt til Ringkøbing-Skjern Kommune, til fremvisning på Torvet i Ringkøbing.
Miss Fredensborg udlånes til kommunen i et år.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Prinsgemalen skulle i weekenden, den 12. og 13. september 2015 besøge Hvide Sande, Søndervig og Ringkøbing, men måtte melde afbud til besøget, da Prinsgemalen måtte deltage i sin søsters bisættelse i Frankrig, der fandt sted lørdag den 12. september. Prinsgemalens søster, Madame Maurille Beauvillain de Monpezat, døde tirsdag den 8. september efter langvarig sygdom.
Regentparret var sidste år, 2. september 2014, på officielt besøg i Ringkøbing.
Ringkøbing-Skjern Kommune bragte denne triste pressemeddelelse onsdag formiddag.

     
Kongehuset har givet besked om, at H.K.H. Prinsgemalen melder afbud til week-endens besøg i Ringkøbing-Skjern Kommune.  Årsagen er Prinsgemalens søster, Madame Maurille Beauvillain de Monpezat er død i Frankrig efter langvarig syg-dom, og at Prinsgemalen vil deltage i bisættelsen.
 
Det betyder, at hele weekendens program er aflyst.
 

 

 

Den ca. 2 meter høje bronze-skulptur er placeret til højre, foran det gamle Rådhus på Torvet.

 

Arkiv foto fra Regentparrets officielle besøg sidste år, da dronningen og prinsgemalen, den 2. sep. 2014, gæstede Ringkøbing-Skjern Kommune.

Programmet for Prins Henrik var omfattende. Lørdag den 12. september skulle Prinsen have startet sit besøg med at spise frokost sammen med ejeren af Restaurant Smag og borgmester Iver Enevoldsen, hvorefter programmet fortsatte med et besøg på Ringkøbing Museum med de to udstillinger, "FLYVERE I NATTEN", og "HVAD BUNKEREN GEMTE". Lørdagens program sluttede i Helligåndskirken i Hvide Sande med åbningen af den 10. internationale Hvide Sande Masterclass.
Besøgets højdepunkt var selvfølgelig søndag den 13. september, hvor Prinsgemalen på Torvet i Ringkøbing, klokken 10.00, skulle afsløre sin skulptur "Miss Fredensborg". Denne begivenhed blev på grund af Prinsgemalens aflysning flyttet til allerede fredag 11. september, hvor skulpturen markerede åbningen af Kulturnatten i Ringkøbing.
Det var formand, Gitte Kjeldsen, for kommunens kunstudvalg, der afslørede Prinsgemalens bronzeskulptur.
Afbuddet betød også, at Prinsgemalens planlagte oplæsning af egne digte i Rådhushallen i Ringkøbing om for-middagen måtte aflyses. De 150 billetter til arrangementet var udleveret til kommunens borgere efter først-til-mølle-princippet, hvor alle på kort tid var blevet revet væk.
Sidst men ikke mindst skulle Prinsgemalen afslutte i Søndervig, på Sandskulpturfestivalen, der er Nordeuropas største af slagsen, hvor han i golfvogn skulle køres rundt og se de mange sandskulpturer, som denne gang forestiller dinosaurer.

 

 

Hos Stauning Whisky den 2. september 2014. På tøndelageret smagte Alex Munck, prins Henrik og Lasse Vesterby spændt på de gyldne dråber.

Mon ikke Miss Fredensborg hil-ser på alle kommunens borgere, når de spadserer forbi.

 
 

Det var Ringkøbing-Skjern Kommunes kunstudvalgsformand Gitte Kjeldsen, der under det royale besøg, den 2. september 2014, charmerede sig ind til prinsens skulpturer. Hun roste prinsens skulpturer under en samtale på Rådhuset ved den officielle modtagelse.
Gitte fik spurgt prinsen, om han havde set havneskulpturen, "SURVIVAL OF THE FATTEST", kaldes også "Den Fede dame", af Jens Galschiøt, opstillet 2007.
Da hun til frokosten på Hotel Fjordgården igen fik lejlighed til at tale med prinsgemalen, bemærkede han, at han nu havde havde set "Den Fede Dame" på havnen. Det blev samtidig indledningen til en snak om kommunens kunstudvalg.
Det var om aftenen på Dannebrog aftalen faldt på plads. Gitte var heldig at blive inviteret ind til prinsens bord, og så tog hun chancen og spurgte prinsgemalen direkte, om kommunen kunne låne en af hans skulpturer. Det var selvfølgelig helt i orden, hvis han sagde nej, men det gjorde han ikke, havde Gitte fortalt Dagbladet Ringkøbing-Skjern.

 

 

Prinsgemalen afslørede, øst for Rådhuset i Ringkøbing, tirsdag den 3. august 1993 skulpturen "Bølgen".

 

Hvor var det synd, at prinsgemalen ikke selv fik æren af at afsløre sit kunstværk, skulpturen "Miss Fredensborg" på Torvet i Ringkøbing.

 

Skulpturen "Den Fede Dame" på havnen i Ringkøbing, der ind-ledte Gittes samtale med prinsen, til lån af hans skulpturer.

Lederen, Anne-Marie Hjelm, af det store arrangement i weekenden ærgrede sig og var ked af prinsens afbud, men havde selvfølgelig fuld forståelse for prinsgemalens søsters dødsfald (8. september 2015) og begravelse i Frankrig, der fandt sted fredag den 11. september. Der er dog tro og håb på, at han kommer forbi Vestjylland en anden gang.
Alle ringkøbinggensere kan stolt spadsere ned på Torvet i centrum og beundre prinsgemalens kunstværk.
De sidste to billeder her på siden er fra Ringkøbings 550 års Købstadsjubilæum, den 3. august 1993, hvor regentparret var på officielt besøg i byen. Prinsgemalen måtte dog tage turen til Ringkøbing uden Majestæten, da dronningen måtte melde afbud på grund af indlæggelsen i Aarhus. Hun var indlagt på grund af sit dårlige knæ.
Denne begivenhed var min allerførste handling som "kongelig fotograf", hvor jeg dengang måtte fange de kongelige fra publikumspladserne. Årene gik, jeg blev bedre og bedre til  det. Flere begivenheder kom til, interessen blev større og større. Adskillige tusinde kongelige fotos fløj i kassen.
 

 

Billedet er fra den 3. august 1993, hvor prinsgemalen trak det hvide klæde af "Bølgen".

 

Prinsgemalen mødte dengang, i 1993, alene op i Ringkøbing, da dronningen var indlagt i Aarhus med sit dårlige knæ.

Prinsgemalen

Amalienborg
Vagtskifte

Ringkøbing 550 år
Købstadsjubilæum
1993

Landgang fra
Dannebrog
1996

Sommertogt
Vestjylland
september
2006

Prins Henrik
overdrager sin skulptur
til Ringkøbing
8. maj 2017