Christiansborg Slot
De Kgl. Repræsentationslokaler

 

I sommeren 2020 kunne dronningens fødselsdagsgave opleves i Riddersalen på Christiansborg Slot. I anledningen af dronningens 80-års fødselsdag var landets kommuner gået sammen om en fælles fødselsdagsgave. 98 malerier lavet af tredjeklasseelever under temaerne "Dronningen" og " Vartegn fra min kommune".

 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

 

Printervenlig version

Christiansborg Slot ligger på Slotsholmen omgivet af kanaler i hjertet af København. Danmark er et af verdens ældste monarkier, og slottet har en lang og dramatisk historie centreret omkring kongemagten. Under slottets smukke kobbertag huserer det store slot både Folketinget, Statsministeriet, kongehuset og Højesteret, og er dermed både den lovgivende, udøvende og dømmende magt.
Kong Christian den 6. (1699 - 1746), konge fra 1730 til 1746, påbegyndte opførelsen af Christiansborg Slot i 1731.
Kongen opførte et pragtslot præget af wienerbarok og fransk rokoko. Slottet blev 1. januar 1741 residensslot.
Det nuværende Christiansborg er det tredje, opført 1907 til 1928 under samme navn. Det tredje Christiansborg er tegnet af arkitekt Thorvald Jørgensen.
Christiansborg Slot består af adskillige sale, som Tronsalen, Christian 9's Gemak, Fredensborgsalen, Frederik 6's Gemak, Fløjlsgemakket, Hjørnegemakket, Riddersalen, Grønne salen, Taffelsalen, Abildgaardsalen, Prinsessegemakket,  Alexan-dersalen og Dronningens Håndbibliotek.

 

Her foran Dronningeporten i Prins Jørgens Gård ankommer gæsterne til gallamiddagene og festivitas på Christiansborg Slot.

 

Riddersalen er den største og fineste sal på Christi-ansborg Slot. Salen er 40 meter lang, 14 meter bred og 10 meter høj og med balkon hele vejen rundt.
Farverne fra blomster, service, guldstager og opsat-ser blander sig pænt med de farverige gobeliner.

 

 

Riddersalen anvendes ved de store gallamiddage, en del af nytårskurene og de kongelige aftenselskaber.
På de helt store festdage kan der dækkes op til omkring 400 gæster.

 

Drabantsalen her er indgangssal til De Kongelige Repræsentationslokaler, hvor gæsterne ankommer og afleverer deres overtøj, inden de går ind til audienslokalerne eller op ad Kongetrappen og ind i salene på første sal.
Pressen har adgang til Drabantsalen, hvor de fotograferer de gallaklædte værter og gæster.

 

 

 

Christians 9's Gemak
Den farvestrålende sal med sofaer, gulvtæppe og kamin benyttes blandt andet ved ambassadør-modtagelser, hvor Dronningen kan konversere ambassadørerne efter de officielle taler og håndtryk i Tronsalen.

 

Tronsalen
Tronstolene her blev reddet ud fra det andet Christiansborg under slotsbranden i 1884.

 

Fløjlsgemakket
Ved de store fester på slottet, står kongefamilien på række i det imponerende Fløjlsgemak og byder alle gæsterne velkommen, inden de fortsætter in i den festpyntede Riddersal.
Det er de lysende røde fløjlstapeter med det danske rigsvåben, der har givet gemakkets dets navn.

Tronsalen er traditionelt set den vigtigste og fornemmeste sal på et slot. Det er kulminationen på den lange række af gemakker af stigende betydning og pragt. Den ovale sal regnes også for et af de smukkeste interiører med de dobbelt-vævede silketæpper, søjlepilastrene i grøn, græsk marmor og en kopi af Thorvaldsens Alexanderfrise.
De Kongelige Repræsentationslokaler på Christiansborg omfatter den nyrestaurerede Riddersal med Bjørn Nørgaards gobeliner, der fortæller Danmarkshistorien i farverige billeder. Gobelinerne var en gave til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II på hendes halvtreds års fødselsdag 1990. Gaven blev over ti år færdiggjort og opsat i Riddersalen til hendes tresårsdag 16. april året 2000. Dronningen skænkede senere gobelinerne til hele folket hvor de ved rundvisning kan opleves i den sal, hvor dronningens nytårskur hvert år afvikles.
De gamle gobeliner der tidligere prydede Riddersalen på Christiansborg, er sat i stand og igen hængt op i Riddersalen på Rosenborg Slot, hvorfra de oprindelig stammer.
De mange stukdekorationer i Taffelsaken, med det lange spisebord i mahogni til 52 personer, er skabt i nybarok stil af Carl Mortensen og omkranser malerierne på væggene af danske konger i kroningsdragter.

 

På grund af coronakrisen kunne gaven fra landets 98 kommuner ikke overdrages som planlagt i april måned. Men den 16. juni 2020 blev alle malerierne præsenteret  for dronningen.

 

Resten af sommeren kunne malerierne opleves i De Kongelige Repræsentationslokaler på Christians-borg Slot

 

 

Taffelsalen anvendes til middage i forbindelse med besøg af udenlandske stats- og regeringschefer. Til dronningens gallamiddage i Riddersalen anrettes de mange hundrede tallerkener på det enorme bord.
Det lange mahognispisebord i salen har plads til 52 personer.

 

En kongeproklamation finder sted fra balkonen her på Christiansborg Slot. Dronning Margrethe blev fra tronsalens balkon udråbt som regent, 15. januar 1972 af statsminister Jens Otto Krag.

 

 

 

Alexandersalen
Alexandersalen anvendes til mindre gallamiddage, og ved nytårskurene, når forsvaret er på besøg.
Rummet er fuldt udsmykket med detaljer, som dør-håndtagenes vædderhoveder i messing med dele af elfenben, blågrå stiftmosaik og porcelænsfliser med motiver fra den græske mytologi.

 

Dronningetrappen benyttes som indgang til arrangementer i Ale-xandersalen, eller Abildgaard-salen.
For det meste anvendes slottets pragttrappe, den monumentale trappe i hvid italiensk marmor, Kongetrappen.

 

Abildgaardsalen
Gæsterne kan i den rosa prægede Abildgaardsal beskue de store Abildgaardmalerier, hvorfra salen har fået sit navn.
Kigger man lidt mere i detaljen, opdager man alle de mange dyr og insekter på panelerne, dørene og møblerne. De er malet af Valdemar Andersen, der var kendt som reklametegner for Københavns Zoo.

Det Kongelige Festkøkken

Det Kongelige Festkøkken på Christiansborg Slot ligger i kælderen. Køkkenet har landets største og enestående kobbertøj-samling. Det er et historisk køkken, der stadig anvendes, når der er gallamiddage i Riddersalen. På de dage er der fuld gang i hele slottet. Festkøkkenet anvendes i dag mest til de sidste forberedelse. Der lægges sidste hånd på borddækningen, blomsterne arrangeres i opsatser og maden der kommer fra køkkenet på Amalienborg Slot, anrettes færdig i festkøkkenet og sendes med køkkenelevatorerne op til de festpyntede lokaler.
Festkøkkenet på Christiansborg råder over en enestående samling af kobberkøkkentøj. Der er ca. 800 genstande fordelt på 45 typer, fra kringlede dessertforme og 40 kilo tunge kæmpegryder til enorme kaffekedler. Der er en samling på i alt 2 tons kobber. De fleste genstande er fra 1920'erne, da køkkenchefen dengang afgav en stor ordre til det nye festkøkken på det tredje Christiansborg Slot. Kobbertøjet er  ikke længere i brug.
Foruden hovedkøkkenet var der til festkøkkenet knyttet en række andre rum og funktioner. Blandt andet et konditori, hvor konditoren fabrikerede de lækre og ofte meget dekorative desserter, der afsluttede middagene.
I blomsterrummet var der et væld af dufte, når de mange farverige blomsteropsatser blev fremstillet. Det rum anvendes stadig, når dronningens blomsterdekoratører arrangerer blomster til de store fester.

 

Det Kongelige Festkøkken under Christiansborg Slot anvendes i dag kun som anrettekøkken.
Afslutningen af de kongelige retter fra Amalienborg Slotskøkken anrettes her i køkkenet og sendes op med køkkenelevatorerne til de festpyntede sale.

 

Festkøkkenets store samling af kobberkøkkentøj anvendes ikke længere. Køkkenet er indehaver af godt 2 tons køkkenudstyr i kobber.

 

 

Siden 2003 har hele kongehusets samling af kobber-tøj været samlet i Festkøkkenet under  Christians-borg Slot, og det giver en helt særlig stemning til stedet.

 

Hvorfor køkkenting af kobber? Kobber er en god varmeleder, der giver en hurtig og ensartet opvarm-ning af maden. Kobber var ikke prestigefyldt eller kostbart. Med udviklingen indenfor køkkenudstyr blev kobbertøjet dog efterhånden skiftet ud med mere moderne typer.

Christiansborg Slotskirke

Efter branden under pinsekarnevallet i 1992, hvor en raket røg op på Slotskirkens tag og antændte det, blev den genopførte kirke indviet den 14. januar 1997 i forbindelse med Dronning Margrethes 25-års regeringsjubilæum.

Christiansborg Slotskirkes historie går helt tilbage til det første Christiansborg Slot, som blev opført i årene 1733-45. Christian 6. lod den talentfulde unge arkitekt i Kongens Bygningsvæsen Nicolai Eigtved stå for indretningen af slotskirken 1738-42, og han skabte et af de fornemste rokokointeriører i dansk arkitektur.
Da slottet brændte i 1794, gik det stærkt ud over kirken, som man besluttede at rive ned.
Slotsarkitekten C.F. Hansen tegnede kirkens rene linjer i den nyklassicistiske stil, der karakteriserede hele det andet Christiansborg Slot. Indgangspartiet leder tankerne hen på¨antikkens græske og romerske templer, som den nyklassicisti-ske arkitektur inspireret af. Slotskirken er fra 1828 og står som et monument over C.F. Hansens tidligere slot.
Kirkerummet er over 30 meter i højden og lyser op med en stukmarmorering, der giver indtryk af, at hele det enorme rum er skåret ud i ét kæmpemæssigt stykke lysegult marmor. Christiansborg Slotskirke, som vi kender det i dag, blev indviet ved en festgudstjeneste pinsedag den 14. maj 1826, dagen hvor man også fejrede 1000-året for kristendommens indførelse i  Danmark. Kongehuset har siden 1826 anvendt Christiansborg Slotskirke til de kirkelige handlinger.
Desuden anvendes kirken også af Folketinget til gudstjeneste ved Folketingets åbning.

 


KGL. BEGIVENHEDER I SLOTSKIRKENS HISTORIE
 

 1826 Prins Frederik (7.)s konfirmation  1906 Christian 9.s castrum doloris
 1828
 
Prins Frederik (7.)s bryllup
med Prinsesse Vilhelmine
 1912 Frederik 8.s castrum doloris
 1835 Prins Christian (9.)s konfirmation  1937
 
Prinsesse Alexandrine-Louises bryllup
med Grev Luitpold af Castell-Castell
 1860
 
Prins Frederik (8.)s og
Prinsesse Alexandras konfirmation
 1947 Christian 10.s castrum doloris
 1870 Prins Christian (10.)s dåb  1972 Frederik 9.s castrum doloris
 1878
 
Prinsesse Thyras bryllup med
Kronprins Ernst August af Hannover
 1997 Margrethe 2.s 25-års regeringsjubilæum
 1887
 
Prins Christian (10.)s og Prins Carl
Haakon 7. af Norges konfirmation
 2000 Dronning Ingrids castrum doloris
 1892
 
Christian 9. og Dronning Louises
guldbryllup
 2006 Prins Christians dåb
 1897
 
Prinsesse Ingeborgs bryllup med
Prins Carl af Sverige
 2018
 
Prins Henriks castrum doloris og
bisættelse

 

 

 

Det vanskeligste arbejde med at restaurere og gen-skabe de indvendige overflader var kirkens stuk-marmor. En tysk ekspert på området, Manfred Siller, løste opgaven, samtidig med, at han oplærte de danske stukkatører i den gamle teknik.

 

En af de allerførste store kirkelige handlinger i C.F. Hansens kirke var brylluppet mellem Prins Fre-derik, senere Frederik 7., og Prinsesse Vilhelmine, datter af Frederik 6. Brylluppet fandt sted den 1. november 1828.

 

Genopførelsen af Slotskirken 1992-1997  blev tildelt flere arkitekturpriser for den fornemme restaurering.

De Kongelige Stalde

Statskaret nr. 1. Sådan har medarbejderne selv i De Kongelige Stalde, i mangfoldige år kaldt den gamle guldkaret, der hvert år kører dronning Margrethe til nytårskur på Christiansborg Slot og hjem igen.
Guldkareten er belagt med 24-karats bladguld og bygget af karetmager Henry Fife i 1840.

Ridebaneanlægget er i dag det eneste bevarede fra det første Christiansborg Slot, og består af to symmetriske fløje samt lave og smalle staldbygninger. Anlægget stod færdigt i 1746, hvor  87 rideheste og 165 køreheste kunne tage plads i de kongelige staldbygninger. Det er det største antal heste, der nogensinde har været opstaldet i De Kongelige Stalde på Christiansborg.
I etagen over den store staldbygning indrettede arkitekten N. H. Jardin fra 1766 til 1767 et hofteater. Teatrets lokaler danner i dag rammen om Teatermuseet.
I De Kongelige Staldes storhedstid stod 250 kongelige heste opstaldet. Hestene var kongefamiliens levende tronstole. De transporterede de kongelige rundt igennem landet. De bar dem på de hæsblæsende jagter, når fjendens linjer skulle besigtiges i krig.

 

De Kongelige Stalde rummer ud over hestene et karetmuseum med en samling af de historiske kon-gelige kareter og vogne, der stadig anvendes ved de officielle begivenheder.

  I De Kongelige Stalde på Christiansborg Slot er i dag opstaldet færre heste end tidligere, derfor rummer staldene også de kongelige kareter.
 

 

I staldene er der i dag opstaldet omkring 20 heste.
Alle heste fra De Kongelige Stalde er fra medio juni til medio august på græs.

  Den sorte gallakaret, bryllupskaret, er en barouche fra 1906. Regentparret benyttede den, da de blev gift i 1967.
Det var den samme karet, kronprinsparret benyttede, da de efter vielsen i 2004 kørte gennem københavn og hilste på befolkningen.
På en barouche sidder kusken ude på hestene.

I dag er der kun 20 heste tilbage i staldende. De anvendes når dronningen holder nytårskure og andre store fester på Christiansborg Slot, hvor de smukke hvide heste spændes for Guldkareten i prægtigt gallaseletøj og kører Majestæten fra Amalienborg til Christiansborg. Gardehusarerne er på besøg i stalden med deres heste og udstyr, hver gang de skal eskortere regenten i karet til og fra slottet.
Guldkareten bygget i 1840 kaldes også "Kong Christian VIII's karet". Det polstrede interiør i kareten har plads til to personer.

 

Staldens længste og ældste karet er enkedronning Juliane Maries statskaret fra 1778. Hun var kong Christian 7.s stedmor. Den gamle karet kræver otte heste spændt for vognen i prægtigt gallaseletøj.

  Københavns Politi, der i dag igen, anvender heste i tjenesten, har deres heste opstaldet i De Kongelige Stalde på Christiansborg. På ridebanen trænes hoffets og politiets heste dagligt.