Min medvirken i
tv-udsendelserne
Royalisterne på DR1

 

Søren Vestergaard Nielsen fra Mastiff TV foretog den 6. september 2012, fra omkring kl. 13.15 - 17.00, optagelser til serien Royalisterne.
Tv-optagelserne til den anden udsendelse fandt denne dag sted hos Struer Foto i gågaden i Struer, hvor mine kongelige billeder fra regentparrets besøg i Næstved blev fremkaldt. 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

En af mine store oplevelser som royalist gennem tiderne var 2012, da jeg først på året blev kontaktet af redaktionschef, Mads Astrup, fra Mastiff TV, der var i færd med at optage ti nye udsendelser for Danmarks Radio. En fortælling om hvordan de danske royalister arbejder med deres royale hobby. Jeg blev tilbudt at medvirke i udsendelserne, hvor jeg straks takkede ja.
Det var en stor oplevelse for mig, at være med i optagelserne til udsendelserne, der fandt sted fra først i maj måned til sidst i oktober 2012. Jeg var med i fire af de ti udsendelser, program 1, 2, 6 og 8.
I et helt år havde Mastiff TV fulgt de mange royalister gennem optagelserne til de ti udsendelser.
Program 1 gjaldt min akkrediterede plads ved det officielle besøg af regentparret i Næstved Kommune, tirsdag den 4. september 2012, hvor Søren Vestergaard Nielsen med kameraet fra Mastiff TV fulgte mig hele dagen.
Hjemme hos mig selv i Tim, først i maj, blev optagelserne med stigen og i august forberedelserne med akkreditering til det royale besøg i Næstved foretaget.
I Næstved blev jeg filmet på havnen, da regentparret med Kongeskibet Dannebrog stævnede ind, samt modtagelsen på
Midtermolen. Jeg havde valgt pladsen oppe på platformen, der var reserveret til pressen.
Inden byens officielle modtagelse på Næstved Rådhus, gjorde de stop på Axeltorv, hvor Margrethe og Henrik besøgte byens talende skraldespand. Ved den talende spand havde jeg første parket. Her fik dronningen udleveret et stykke papir hun skulle smide i. Skraldespanden slugte det med velbehag. I stedet for at bøvse talte spanden pænt til majestæten og bød hende velkommen.
Dagen efter hjemkomsten fra Næstved var Søren Vestergaard Nielsen på den igen med optagelser til program 2.
Disse optagelser fandt allerede sted torsdag den 6. og fredag den 7. september, hvor selve fremkaldelsen af de royale fotos fra det royale besøg i Næstved fandt sted hos fotograferne i Struer. Hjemme i privaten blev selve fremstillingen, opsætningen med tekst og fotos på fotoplanchen, samt ophængningen på De Gamles Hjem i Stadil filmet.

             

Under Helle Haxgarts modtagelse af regentparret på kajen i Næstved blev den røde løber sprælsk, da det pludseligt blæste op. Tv og jeg var på plads.

Mastiff TV klar 4. september i Næstved. Søren Vestergaard Nielsen forestod optagelserne til den første udsendelse.

 

 

I  fotoforretningen i Struer blev optagelser til andet afsnit af Royalisterne foretaget. Tv-optagelserne hos Struer Foto tog hele eftermiddagen.

Borgmester Carsten Rasmussen gav dronning Margrethe et stykke papir hun skulle smide i skraldespanden. Disse optagelser var med i første afsnit.

TV- og Medietilrettelægger Kirsten Carlsen fra Holstebro, der var under uddannelse på Danmarks Medie & Journalisthøjskole i København fulgte mig med kameraet den 11. og 14. januar 2012, hvor hun var i færd med at afslutte højskoleopholdet med eksamensopgaven. Hun fulgte mig med kameraet, 11. januar i Tim og 14. januar i København i anledningen af dronningens 40-års regeringsjubilæum.
Hun optog mig på Amalienborg Slotsplads, hvor Guldkareten satte kurs mod Rådhuspladsen. På Rådhuspladsen i København havde jeg første parket, da regentparret trådte ud på balkonen. Kirsten Carlsen havde afleveret dette råbånd til Mastiff TV, der straks kontaktede mig for at anvende hendes materiale i det sjette program af Royalisterne.
TV- og Medietilrettelægger Kirsten Carlsen fra Holstebro sprang ud af Danmarks Medie & Journalisthøjskole med et 12 tal.

 

TV- og Medietilrettelægger Kirsten Carlsen fra Holstebro i fuld gang på Amalienborg Slotsplads den 14. januar 2012.

Regentparrets tur i Guldkareten, lørdag den 14. januar 2012, var blandt dagens højdepunkter, hvor jeg på Amalienborg Slotsplads nøje funderede over, hvor jeg ville stå, for at kunne fange kareten.

 

Der blev sunget og udråbt et nifoldigt leve for dronningen. Dirigent Frans Rasmussen havde skabt en rørende stemning på Rådhuspladsen, hvor alle sang med.

Sidst i uge 42, 19. og 20. oktober 2012 gjaldt det så optagelserne til min sidste medvirken i Royalisterne, program nr. 8.
Det blev til et weekendophold i storhertugdømmet Luxembourg, hvor
arvestorhertug Guillaume og Stéphanie de Lonnay gav hinanden deres ja. Et europæisk royalt, kongeligt, bryllup.
Forberedelserne hjemme i Danmark fandt sted den 5. oktober 2012, hvor jeg kontaktede det Luxembourgske Ambassade i København for at få et kort over byen. I Ringkøbing fandt optagelserne sted, da jeg var i banken for at omveksle danske kroner til Euro.
Så kom dagen, fredag morgen den 19. oktober, hvor jeg stod på toget mod Københavns Lufthavn, hvorfra jeg sammen med Anders Birk fra Mastiff TV fløj direkte til Luxembourg. Vi ankom midt på eftermiddagen, jeg logerede ind på hotellet, fandt mit værelse, hvorefter Anders og jeg drog ned i Luxembourgs centrum, foran
Storhertugpaladset.
Den danske kongefamilie og de andre landes regentpar var indlogeret på paladset.
Fredag aften udpegede jeg min plads, hvor jeg ville stå, når jeg lørdag morgen kommer ned foran paladset. Jeg havde valgt det helt rigtige sted, lige foran balkonen, hvor arvehertugbrudeparret Guillaume og Stéphanie ville komme frem. Jeg ventede godt fem timer inden balkonscenen fandt sted.

 

 

Det kongelige brudepar, arve-storhertug Guillaume og den belgiske grevinde Stéphanie de Lannoy trådte, i Luxembourg, stolt ud på paladsets balkon.

Jeg var på plads foran paladset allerede klokken 08.30 for at sikre mig et godt udsyn. Klokken 13.30 fandt eftermiddagens helt store balkonscene sted.
Foto: Anders Birch fra Mastiff.

Det luxembourgske regentpar, brudgommens forældre, stor-hertug Henri og storhertuginde Maria Teresa foran paladset.

 

 

Min sidste deltagelse, de sidste optagelser, fandt sted på hotelværelset, hvor jeg om aftenen kikkede billederne igennem. Jeg fik, hvad jeg kom efter.

Et af balkonscenens allerstørste højdepunkter var selvfølgelig det obligatoriske kys folket ventede på. Brudeparret kyssede i alt fem gange.

Det har været en stor oplevelse at være med i Royalisterne. Det er tidskrævende at lave fjernsyn. Det kræver lange optagelser, inden man har stof nok på råbåndet til, at kan klippe historierne sammen til den færdige udsendelse.
Omkring 20 gange har jeg været i fjernsynet, direkte eller båndet. Første gang var på vores lokale regionale kanal, TV MIDT-VEST, den 9. januar 1997, i anledningen af dronningens 25 års regeringsjubilæum. Den første udsendelse jeg deltog i hed dengang, Dronningens virke gennem 25 år.
Siden dengang blev min royale hobby mere landskendt i Danmark. Folkets interesse blev større og større for mine billeder, spændingen steg gevaldigt.
Mine første fotoopgaver var på bl.a. på Herning Stadion 1989, da kronprins Frederik var protektor ved åbningen af The World Masters Games. 2. og 3. august 1993, da prinsgemalen besøgte Struer og Ringkøbing i anledningen af Ringkøbings 550 år som købstad. Siden 1993 gik der sport i, at få de kongelige på billeder, lige som dem, der samler på autografer. Hvert år skulle jeg helst have fat i en eller anden kongelig begivenhed. Det lykkedes dog ikke hvert år, men tit fik jeg dem i kassen.
År 2012 var et stort kongeligt år for mig med hele fire kongelige begivenheder.


14. og 15. januar 2012: Dronningens 40-års regeringsjubilæum. 20. maj 2012: Prinsesse Athena's barnedåb i Møgeltønder Kirke.
4. september 2012: Regentparrets officielle besøg i Næstved. 20. oktober 2012: Royalt bryllup i storhertugdømmet Luxembourg.
 

Min medvirken i Royalisterne har skabt masser af reklame i medierne.
Min hjemmeside www.kongper.dk havde efter den første udsendelse skabt over 10.000 besøgende plus meget omtale i de lokale aviser.
Royalisterne blev sendt på tirsdage, første udsendelse den 22. januar 2013 på DR1 fra kl. 20.40 - 21.05.
De første fem udsendelser af Royalisterne havde dog forpremiere, 17. - 21. december 2012 fra kl. 12.50 - 13.15.