Dansk
tronarving født

 

Lørdag den 15. oktober 2005 blev der på Rigshospitalet i København født en tronarving. Det blev en dreng på 3500 gram.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Tekst af Per Brunsgård, Tim.
Fotos af Chris Christophersen og Henrik Hildebrandt.

Printervenlig version

Kronprinsesse Mary fødte lørdag den 15. oktober 2005 klokken 01.57 på Rigshospitalet i København en velskabt søn, Prins til Danmark.
Det betyder at arvingen til den danske trone ifølge tronfølgeloven af 27. marts 1953 er sikret. Tronfølgeloven siger i dag, ved en konges død, at tronen overgår til hans først fødte søn eller datter, således at søn altid går forud for datter. Havde kronprinsparret fået en datter, måtte grundloven og tronfølgeloven ændres så søn og datter ligestilles. Det er meget besværligt at ændre grundlovene. Først skal ændringen vedtages i Folketinget, dernæst skal der afholdes et folketingsvalg, hvorefter det nye folketing skal vedtage præcis den samme ændring igen. Sidst skal ændringen sættes ud til en folkeafstemning, hvor et flertal af de deltagende og mindst 40 pct. af de stemmeberettigede skal møde op og stemme for grundlovs og tronfølgelovsændringen.
Kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys søn målte ved fødslen 51 cm og vejede i alt 3500 gram.
Søværnets personel, Batteriet Sixtus, saluterede fra Holmen i København klokken tolv med 21 skud. En dansk tronarving er født. Artillerister fra Hæren saluterede samtidig fra Kronborg Slot i Helsingør. For en Majestæt saluteres med 27 skud. 15. oktober blev, med den kongelige fødsel, en ny officiel, national, flagdag. 
Allerede, godt en måned før Mary fødte den lille Prins til Danmark, gik hun på barsel, efter lægernes råd fra Rigshospitalet, efter indlæggelsen, tirsdag aften den 13. september, med sammentrækninger i livmoderen, plukveer. Det betød at alle kronprinsessens arrangementer måtte aflyses.
Lørdag 8. oktober gik også Frederik på barsel, for at være til stede ved sin kones side, nyde den første tid sammen med Mary. Op til fødslen. 8. oktober (2003) er samtidig kronprinsparrets forlovelsesdag.

 

 

Kronprins Frederik og kron-prinsesse Mary kom ned i forhallen klokken 14.30 tirsdag d. 18. oktober.

De stolte nybagte forældre viste stolt deres lille søn, Prins til Danmark, frem til de mange fremmødte.

Mary fortalte ved mødet med pressen i Rigshospitalets forhal, at den lille prins skal være storebror.

Mary ankom til Rigshospitalet med veer omkring klokken 15.00, fredag den 14. oktober, fra Kancellihuset ved Fredensborg Slot. Hele det store fødselsteam på Rigshospitalets fødeafdeling var klar, ledet af overlæge Morten Hedegaard. Mary havde en nem og normal fødsel over ti timer. Kronprins Frederik var med under hele fødslen og klippede selv navlestrengen over. Mary og Frederik viste ikke på forhånd, om de fik en prins eller prinsesse.
De kongelige, nybagte forældre, nedkom med en prins, kommende kronprins og senere konge til Danmark.
Det var regentparrets, dronning Margrethes og prins Henriks tredje barnebarn og familien Donaldsons niende barnebarn der kom til verden.
Midt på formiddagen kom den stolte far, kronprinsen, ned fra anden sal, hospitalets fødeafdeling, ned i forhallen og fortalte de fremmødte pressefolk om sine oplevelser. Han fortalte bl.a. at Mary og barn havde det godt.
Dronning Margrethe var den første der besøgte de kongelige nybagte forældre. Dronningen mødte op med blomster og gaver til Frederik, Mary og den lille prins lige før middag. Dronningen ankom til Rigshospitalet for at se sit tredje barnebarn.
Folk fra nær og fjern velfartede i weekenden 15. - 16. oktober til Hofmarskallatet, Det Gule Palæ i Amaliegade i København med gaver, blomster og lykønskninger til kronprinsesse Mary, kronprins Frederik og den lille nyfødte Prins. Alle de modtagne gaver blev af sikkerhedsmæssige årsager grundigt undersøgt, inden de blev fragtet videre op til Fredensborg Slot.

 

I Rigshospitalets forhal var der under mødet med Frederik og Mary forbud mod at anvende blitz på billederne, af hensyn til den lille nyfødte prins øjne.

Danmarks lille tronarving, kommende konge, født på Rigshospitalet, 15. oktober 2005 kl. 01.57, målte 51 cm lang og vejede i alt 3500 gram.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Omkring klokken 11.12, 18. oktober, kom der besked. Hofchef Per Thornit havde udsendt en pressemeddelelse om udskrivningen og mødet med pressen. Forhallen blev straks pyntet op med røde og hvide balloner.
Tirsdag 18. oktober kom så dagen, hvor kronprinsesse Mary sammen med kronprins Frederik, klokken 14.30, rejste hjem til Fredensborg Slot. De stolte og nybagte forældre viste hele den danske befolkning den lille tronarving.
Mange havde taget opstilling foran Rigshospitalet og Kancellihuset i Fredensborg, for at se Danmarks lille nye prins på nærmeste hold.
Mary og Frederik kunne afsløre ved det store møde med pressen i Rigshospitalets  forhal, at deres lille søn, kun tre dage gammel, ikke skal forblive som enebarn, han skal være storebror. Samtidig svarede Mary på spørgsmålet, om fødslen var hård, selvfølgelig var den det, enhver fødsel er hård sagde hun, men kronprins Frederik var en stor støtte under hele forløbet på Rigshospitalet, uden ham var det ikke gået, svarede hun.
Både på engelsk og dansk fortalte hun, i forhallen, om det største øjeblik i en kvindes liv. Det er ubeskriveligt, at blive mor for første gang.

 

Fem minutter før Mary og Frederik kom ned, kom det store kongelige fødselsteam fra anden sal, under ledelse af overlæge Morten Hedegaard.

Kronprins Frederik satte sig bag rattet i bilen og satte kursen direkte hjem mod Kancellihuset i Fredensborg, ved Fredensborg Slot i Nordsjælland.

Udenfor Rigshospitalets hovedindgang holdt de nybagte forældres bil klar. Nu med farmand, Frederik bag rattet, blev kursen sat direkte, de 35 km hjem, mod hjemmet i Fredensborg. Lille prinsen skal i barndomsårene opvokse i Kancellihuet ved Fredensborg Slot. Foran Kancellihuset, ved slottet, gik de stolte forældre ned til de mange fremmødte, ved indkørslen i Fredensborg, og viste deres søn frem.
Hoffets pressechef Lis Frederiksen kunne afsløre, at Frederiks og Marys barnepige hedder Mette Hansen og er sygeplejerske. Den lille prins kommer i kyndige hænder, for Mette har et godt tag på småbørn. Det er i samråd med Kronprinsparret og Mette Hansen, at det gerne måtte offentliggøres. Folk vil jo også se hende alligevel, når f.eks. de rejser ud og tager den lille prins med, forklarede hoffets pressechef Lis Frederiksen.
Den lille dreng sov fredfyldt under sit tæppe i sin mors arme under hele forløbet, uden at ane, at han var hovedperson i årets største mediebegivenhed i Danmark, året 2005.

Den stolte nybagte far, kronprins Frederik, kom ned i Rigshospitalets forhal, lørdag formiddag, og fortalte pressen om sin nyfødte søn, viste stolt barnets længde på 51 cm.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Den lille prins til Danmark:
Født: Lørdag d. 15. oktober 2005
Sted: Rigshospitalet kl. 01.57
Stjernetegn: Vægten
Længde: 51 cm
Vægt: 3500 gram
Øjenfarve: Blå
Hår: Mørkt

Kronprinsparrets tronarvinger

Christians dåb
Christiansborg
Slotskirke
januar 2006

Prins Christian
i vuggestue
marts 2007

Mary fødte
prinsesse
Isabella
april 2007

 Isabellas dåb
Fredensborg
Slotskirke
juli 2007

Mary fødte
tvillinger
8. januar
2011

Tvillingedåb
Holmens Kirke
14. april
2011