Statsbesøg fra Spanien
Kong Felipe og dronning Letizia
7. november 2023

 

Tirsdag den 7. november 2023 gæstede det spanske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia, Danmark. Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen forestod den officielle modtagelse foran Københavns Rådhus, da kongeparret ankom til Rådhuspladsen.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Så kom dagene, 6. - 8. november 2023, hvor det spanske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia begyndte deres tre dage langt statsbesøg i Danmark i det bedste selskab med dronning Margrethe, kronprins Frederik og kron-prinsesse Mary. For 43 år siden, den 27. marts 1980, var det kong Felipes forældre, Spaniens daværende kongepar, kong Juan Carlos og dronning Sofia, der besøgte dronning Margrethe og prins Henrik. I dag gælder det den 55-årrige kong Felipe og dronning Letizia, der mandag den 6. november ankom med det spanske kongefly, Reino España, til Kastrup Lufthavn.
For dronning Margrethe og det spanske kongepars vedkommende gjorde de stop fra lufthavnen ved Kastellet og skiftede krone bilerne ud med kongehusets fornemme og fine historiske landauerkaret og fortsatte ind til Amalienborg og den officielle modtagelse. I Christian VII's palæ blev de spanske gæster modtaget af kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, der var ankommet kort forinden.
Efter kong Felipe og dronning Letizia havde fået lidt til ganen og tid til at nette sig viste dronning Margrethe, kong  Felipe, dronning Letizia, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary sig igen og stillede op til fotos i vestibulen i Christian VII's palæ.
Når kongefamilien møder op på Rådhuset i hovedstaden plejer det at være et tilløbsstykke. Denne gang var alt for få mennesker mødt op på Rådhuspladsen i København. Mindre end 50 personer var på plads foran rådhuset, da det spanske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia, besøgte Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

 

Program mandag den 6. november

 Kl. 14.00: Ankomst i Københavns Lufthavn, hvor H.M. Dronningen, Kronprinsparret,
og H.K.H. Prinsesse Benedikte tog imod.
 Kl. 15.00: Officielle modtagelse på Amalienborg.
 Kl. 15.40: Møde med Statsminister Mette Frederiksen på Christiansborg Slot.
 Kl. 20.00: Dronningen vært ved et gallataffel på Christiansborg Slot.

 

 

På det spanske kongepars anden dag i København fandt et besøg sted, klokken 11.30,  på Københavns Rådhus, hvor overborgmester Sophie Hæstorp An-dersen forestod modtagelsen.

 

De fire kongelige gæster modtaget af Københavns overborgmester på Rådhustrappen ud mod Rådhus-pladsen.
Dronning Letizia, kong Felipe, kronprinsesse Mary og kronprins Frederik.

 
 

 

 

På Rådhuspladsen var det dan-ske  nationalflag, Dannebrog op-sat under det spanske statsbesøg i Danmark.

 

Politiet på hesteryg holdt ro og orden på Rådhus-pladsen i København, da kong Felipe og dronning Letizia fra Spanien gæstede Danmark.

 

På højre side foran Københavns Rådhus, flagede man med det blå og gule, Ukrainske flag.

 
 

 

Kongehusets kronevogn 121 ankom med det span-ske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia, klokken 11.30 til modtagelse på Københavns Rådhus.

 

Folk på Rådhuspladsen talte med politiets heste, under det spanske royale statsbesøg besøg i hoved-staden.

 

Anden dag under statsbesøget, tirsdag den 7. november 2023, klokken 11.30, besøgte det spanske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia, Københavns Kommune på Rådhuset i hovedstaden.  Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, tog imod kongeparret på rådhustrappen, hvor ganske få mennesker, under 50, var mødt op. Sådanne arrangementer plejer altid at være et stort tilløbsstykke. På rådhuset bød Københavns overborgmester velkommen og var vært ved en reception i Festsalen.
Før besøget på Københavns Rådhus deltog kronprins Frederik og kong
Felipe i åbningen en erhvervskonference på NH Collection Hotel i København, hvor også udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, den spanske udenrigsminister José Manuel Albares samt repræsentanter fra øvrige danske og spanske virksomheder. Konferencen havde fokus på grøn omstilling, power-to-x og energiinfrastruktur. Ved åbningen af konferencen talte kronprins Frederik og kong Felipe.
Efter besøget på Rådhuset fortsatte det spanske kongepar med et besøg på Københavns Universitet, hvor de blev fremvist en bog, der stammer fra 1500-tallet og indeholder en beskrivelse af omkring 2000 bøger fra et bibliotek tilhø-rende Hernando Colón, søn af Christopher Colombus.
Bogen forsvandt efter Hernando Colons død i 1539, men i 2018 fandt  man bogen blandt håndskrifter på Den Arnamagnæanske samling, Københavns Universitet.
Over middag besøgte Kronprinsessen og Dronningen af Spanien Mary Elizabeths Hospital, der er Rigshospitalets kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier.
Kronprinsen og Kongen deltog i en erhvervsfrokost
i den spanske residens med deltagelse af udenrigsminister Lars løkke Rasmussen og den spanske udenrigsminister José Manuel Albares samt virksomhedsledere fra danske og spanske virksomheder.
Den spanske kong Felipe deltog også i et møde på Christiansborg sammen med Folketingets formand Søren Gade og efterfølgende i en reception med medlemmer af Folketinget.
Om aftenen var kong Felipe og dronning Letizia vært ved et returarrangement på Glyptoteket med deltagelse af Dronningen, Kronprinsparret og Prinsesse Benedikte. Ved returmiddagen kunne man se, at kronprinsesse Mary sad i sine egnen tanker.

 

Program tirsdag den 7. november

 Kl.   9.30: Kronprinsen og kongen deltog i åbningen af en erhvervskonference på NH Colletion Hotel i København.
 Kl. 11.00: Kronprinsparret og Kongeparret deltog i kranselægning ved Monumentet
på Kastellet.
 Kl. 11.30: Dronningen, Kronprinsparret og Kongeparret besøger Københavns Råd-hus.
 Kl. 12.10: Dronningen, Kronprinsparret og Kongeparret besøger Københavns Univer- sitet.
 Kl. 13.20: Kronprinsessen og Dronningen af Spanien besøger Mary Elizabeths Hos-pital, der er kommende hospital for børn, unge, gravide og deres familier.
 Kl. 13.25: Kronprinsen og Kongen deltog i en erhvervsfrokost i den spanske residens med deltagelse af udenrigsminister Lars løkke Rasmussen og den spanske udenrigsminister José Manuel Albares samt virksomhedsledere fra danske og spanske virksomheder.
 Kl. 14.55: Kongen deltog i et møde med Folketingets formand Søren Gade og efter-følgende i en reception med medlemmer af Folketinget på Christiansborg.
 Kl. 20.20: Kongeparret afholdte et returarrangement på Glyptoteket med deltagelse
af Dronningen, Kronprinsparret og Prinsesse Benedikte.

 

 

Kongehusets kronevogn 12 holdt klar til at køre kronprinsparret videre i dagens program, efter en halv times tid på Rådhuset.

 

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik tog af-sked med Københavns overborgmester efter dagens reception i Festsalen på Københavns Rådhus.

 
 

 

Kronprinsparret, Mary og Frederik, forlod Råd-huset i kongehusets kronevogn 12 efter en halv times tid i selskab med byrådet og overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen.

 

På Københavns Rådhus var splitflaget sat op i dagens anledning af kong Felipes officielle  stats-besøg i Danmark.

 

 

Onsdag den 8. november 2023 gjaldt det så den sidste dag under statsbesøget i Danmark af kong Felipe og dronning Letizia fra Spanien. Det spanske kongepar har i dagene mandag til onsdag overnattet på Fredensborg Slot. Efter traditionen tro skal de kongelige gæster skrive deres navne i gæstebogen og signeres på en fremlagt vinduesrude, som mange tidligere gæster også har gjort.
Klokken 10.00 fandt den officielle afskedsceremoni på Fredensborg Slot sted hvor dronning Margrethe tog pænt afsked med de kongelige gæster fra Spanien.
Efter afskeden fra Majestæten besøgte Kronprinsparret og Kongeparret BLOX og deltog i en rundbordssamtale om bæredygtig byudvikling og byplanlægning. Forud for rundbordssamtalen fik de en rundvisning i udstillingen "Copen-hagen in Common" i Dansk Arkitektur Center om Københavns byudvikling fra 1947 og frem til i dag. Udstillingen blev skabt i anledningen af udnævnelsen af København til verdens Arkitekturhovedstad i 2023.

 

Program onsdag den 8. november

 Kl. 10.00: Dronningen tog pænt afsked med det spanske Kongepar på Fredensborg Slot, hvor der blev skrevet i gæstebogen og signeres på et vinduesrude.
 Kl. 11.00: Kronprinsparret og Kongeparret besøgte BLOX og deltog i en rundbords-samtale om bæredygtig byudvikling og byplanlægning.
 Kl. 12.15: Det spanske Kongepar mødte herboende spanier ved en reception i Molt-kes Palæ i København.

 

 

Kongehusets egne vogne, store og små, transpor-terede mange af dagens fine gæster til dagens besøg på Københavns Rådhus, hos Københavns overborg-mester Sophie Hæstorp Andersen.

 

På Rådhuspladsen var der pyntet op med grønt og blomsterløg i den store blomsterkrukke foran Råd-husets hovedindgang.

 
 

 

Inden de  fine kongelige gæster ankom Rådhuset i København. måtte den røde løber støvsuges. Der skulle være pænt og rent på rådhustrappen inden modtagelsen.

 

Efter en halv times tid forlod de mange gæster igen Københavns Rådhus, og steg ind i en af kongehuset  otte krone vogne, der havde taget plads foran Råd-huset.


Kong Felipe og dronning Letizia sluttede onsdag eftermiddag det officielle statsbesøg i Danmark af med et møde, med herboende spaniere, ved en reception i Moltkes Palæ i København.
Forud for gallataflet mandag aften på Christiansborg, blev kong Felipe og dronning Letizia fra Spanien, tildelt Elefant-ordenen af dronning Margrethe. Som led i ordensudviklingen blev kronprinsparret også tildelt en ny orden. De blev nemlig dekoreret af den spanske Isabella den Katolskes Orden. En orden også prinsesse Benedikte fik i 1980, da Kong Juan Carlos og dronning Sofia var på statsbesøg i Danmark hos dronning Margrethe og prins Henrik.
Det spanske kongepar havde også en gave med til prins Joachim og prinsesse Marie, der var forhindret i at deltage i statsbesøget. De blev tildelt den civile spanske fortjenstorden.
Onsdag aften tog kronprins Frederik sammen med sin søn, prins Vincent, i Parken. De overværede fodbold-kampen mellem FCK og Manchester United i UEFA Champions League, som FC København vandt 4 - 3.
De havde taget bagdøren i stedet for VIP-indgangen som de kongelige gæster sædvanligvis gør, når de ankommer til fodbold i Parken.

 

Det spanske kongepar, kong Felipe og dronning Letizia ved modtagelsen foran Rådhuset i København på statsbesøgets anden dag, da de besøgte Københavns Kommune, på Københavns Rådhus klokken 11.30. Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen, tog imod dagens kongelige gæster i hovedstaden.