Prins Christian Valdemar Henri John 18 år
15. oktober 2023

 

Søndag den 15. oktober 2023 fyldte kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys førstefødte, den 15. oktober 2005, prins Christian i dag 18 år.
Folk fra nær og fjern var valfartet til Amalienborg, Frederik VIII's Palæ, klokken 12.00, for at være med til at fejre og få et glimt af dagens fødselar.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Klokken 12 middag, søndag den 15. oktober 2023, viste dagens 18-årige fødselar sig på balkonen, prins Christian Valdemar Henri John, sammen med hele sin nærmeste familie, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prinsesse Isabella og tvillingerne prins Vincent og prinsesse Josephine.
Det var kronprinsparrets palæ, Frederik VIII's Palæ, der stod for dagens optræden ud mod publikum på Slotspladsen.
Under uret på palæets midterste balkon trådte kronprinsfamilien og dronningen ud mod Slotspladsen. Ud mod de mange fremmødte, der havde taget opstilling, for at få et glimt af fødselaren og de kongelige.
Kronprinsesse Mary nedkom på Rigshospitalet klokken 01.57 med en søn på 3500 gram der målte 51 cm lang, prins Christian, natten til lørdag den 15. oktober 2005. Nu 18 år efter, 2023, begynder prins Christian et nyt kapitel af sit liv. Et kapitel, der til trods for, at han stadig går i 3.g. på Ordrup Gymnasium, indeholder meget mere end gymnasiefester og kærester. Et liv som det han er født til, nemlig en dag at træde i sin fars fodspor.
Den 18-årrige prins Christian fik i gave, dagens anledning overrakt Grand Papas, prins Henriks, elefantorden af dronningen, hvor endnu flere arvestykker fra Henrik fulgte efter.
Det ligger allerede nu fast, hvor prins Christian i fremtiden skal have residens, den dag han bliver konge. Når næste arving til tronen, kronprins Frederik, engang bliver konge, skal Christian overtage sin farmors, dronning Margrethes nuværende hjem, Christian IX's palæ. Det oplyste dronningen i et interview med BILLED-BLADET i anledning af sit 50-års regeringsjubilæum i 2022.

 

 

Da prins Christian  stolt trådte ud på balkonen på Frederik VIII's Palæ, brød jublen ud. Han viste sig i alt fire gange, ud mod slots-pladsen.

 

Tronfølgeflaget vajede flot over Frederik VIII's pa-læ, da Frederik og Marys søn fyldte 18 år.
Kronprinsens flag har i spunsen det kronede danske rigsvåben omgivet af Elefantordenens kæde. Tron-følgeflaget blev indført i 1914.

 

Folk samledes omkring ryttersta-tuen af Frederik V, ( født 1723, regent 1746-1766) på Amalien-borg Slotsplads, skabt af den franske billedhugger Jacgues-Francois-Joseph Saly (1717-1776).

 
 

 

Fødselaren prins Christian samlet på balkonen med sin nærmeste familie.
Fra venstre: prins Vincent, Kronprins Frederik, prins Christian, prinsesse Isabella, kronprinsesse Mary og prinsesse Josephine.

 

I dagens anledning var kronprins Frederiks flag, tronfølgeflaget, selvfølgelig sat op på kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys palæ, Frederik VIII's Palæ.

 
 

 

Under vagtskiftet klokken tolv middag, marcherede Den Kongelige Livgarde og Den Kongelige Liv-gardes Musikkorps op med en kongevagt i rød galla, der kun anvendes ved særlige lejligheder.

 

Straks efter farmor dronning Margrethe også var trådt ud på balkonen, udråbte hun sammen med familien og folk nede på slotspladsen, det obliga-toriske ni-foldige leve.

 

Amalienborg Slotsplads var fyldt til bristepunktet, da dørene klokken tolv middag gik op til dagens balkonscene.
Det var første gang prins Christian alene skulle modtage folkets hyldest fra balkonen ud mod Amalienborg Slots-plads. Og i modsætning til sin far, kronprinsen, og farmor, dronningen, der begge i hans alder kæmpede med en stor generthed, indtog han på sin 18-års fødselsdag balkonen på Frederik VIII's Palæ med masser af smil og selvtillid.
Flere tusinde royalister var valfartet op foran
Frederik VIII's Palæ på Slotspladsen, for at være med til at fejre kronprinsparrets søns, prins Christians, 18 års fødselsdag. De mange festglade tilskuere på slotspladsen brød ud i vild jubel, da han præcis klokken tolv trådte frem sammen med dronning Margrethe og familien, for at modtage folkets hyldest fra de mange fremmødte på slotspladsen. Den Kongelige Livgardes Musikkorps i røde gallauniformer spillede fødselsdagssang for dagens 18-årige fødselar.
De mange tusinde gratulanter på slotspladsen viftede med dannebrogsflag, samtidig med, at de råbte tillykke. Det gik tydeligvis lige ind i hjertet på dagens kongelige fødselar, der smilede og vinkede stolt tilbage. Den ene fødsels-dagssang efter den anden brød flere gang ud på slotspladsen, der hver gang fik alle på balkonen til at smile.
I det fine efterårsvejr, i København, viste dagens kongelige fødselar sig i alt fire gange på balkonen fra Frederik VIII's Palæ.

 

Dagens fødselar, prins Christian, trådte også ud på balkonen sammen med sine forældre, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

 

I dagens anledning vajede også Kongeflaget over residenspalæet, Kong Christian IX's Palæ.
Amalienborg Slotsplads var i anledningen af fødselsdagen proppet med folk, der ville fejre den 18-årige prins Christian.

 
 

 

Hele vagtstyrken skiftes ud og bliver på Amalien-borg i 24 timer. Umiddelbart efter vagtparaden, kl.12.00 udføres postskifte, hvor de her på Slots-pladsen værende gardere udskiftes.

 

Dagens 18-årige fødselar, prins Christian, hyggede sig vældig med sine forældre og søskende, da de trådte ud på balkonen, ud mod publikum i luften? eller nede på Slotspladsen.

 

 

 

Kongehusflaget er med kongelig krone og benyttes af øvrige medlemmer af den  kongelige familie, for hvem intet særligt flag er fastsat.
Ved prins Christians fødselsdag flagede Christian VIII's Palæ med Kongehusflaget.

 

Postskifte på Amalienborg Slotsplads finder sted hver anden time klokken 12.00, 14.00 og så videre.
Garderne er på post i to timer ad gangen, opholder sig derefter fire timer i vagtstuen, indtil de skal på post igen.


Om aftenen var dronning Margrethe vært ved et stort gallataffel, i de kongelige gemakker på Christiansborg Slot for sin søn, hvor alle 98 kommune i Danmark havde sendt to, også 18-årige personer af sted, for at deltage i fejringen. 200 unge fra rigsfællesskabet repræsenterede landets kommuner og måtte derfor stille op i deres fineste påklædning for at deltage i gallataflet. Udover de unge fra landets kommuner deltog også et udvalg fra landets ungdomsorgani-sationer samt unge, der har markeret sig inden for sportens, kunstens og kulturens verden.
Også Grønland og Færøerne havde udvalgt to 18-årige til at deltage i gallataflet på Christiansborg Slot.
Prins Christian førte med stor autoritet an, da han sammen med kronprinsfamilien klokken 17.00 trådte ind i Drabant-salen til aftenens gallataffel. Både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary strålede af stolthed over deres ældste søn.
Ved gallataflet for de 360 indbudte gæster på Christiansborg Slot blev der serveret Pigvar med fennikel, jordskokker og danske trøfler, farseret Gråsten unghane med grøntsager fra Fredensborg Slot og Karl Johan sauce. Desserten var en fødselsdagskage "Prins Christian 18 år" med ferskner, der også var fra Fredensborg Slotshave.
Af drikkelse blev der serveret 2 franske røde vine fra det sydligere Frankrig Cahors, La Cigarelle Du Prince fra 2021 og fra Prins Henriks tidligere vinslot, Chateau De Cayx fra 2018. Til desserten nød de en tør fransk champagne, Moët Et Chandon, Cuvée M&H Speciale.
Prins Joachim og prinsesse Marie var vendt hjem fra Washington, USA, for at kunne deltage i sin brors søns 18-års dag, kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys søns fødselsdag.
De gjorde begge lykke, da de med deres børn grev Henrik, 14, og komtesse Athena, 11, samt prins Joachims søn grev Felix, 21, gjorde deres entré til Drabantsalen på Christiansborg Slot i København.
Kort før prinsefamilien trådte også prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie ind i Drabantsalen, og det var med et stort overskud, da dronning Margrethes to søstre passerede de mange fotografer og sendte alle et venligt smil.
Med til festen var også dronning Anne-Maries søn og svigerdatter, kronprins Pavlos og kronprinsesse Marie-Chantel, der var inviteret med, fordi Pavlos stod fadder ved prins Christians dåb den 21. januar 2006.
Dronning Margrethe overraskede og havde arrangeret Benjamin Hav og Familien til at spille for sit barnebarn og de mange øvrige gæster ved gallataflet.
 

 

Dronningen  var vært om aftenen ved et stort galla-taffel, afviklet i de kongelige gemakker på Christi-ansborg Slot, hvor 360 gæster, fra hele Danmark, var indbudt med til taflet og bal på slottet.

 

Den Kongelige Livgardes vagtskifte på Amalien-borg Slotsplads finder i dagens anledning sted i Rød Galla. Den sidste post der skiftes er Post for gevær, det er ham der får kommandoen på Slotspladsen.

 

 

 

 

Den Kongelig Livgarde troppede op med fanen på grund af prins Christians 18-års fødselsdag.
Ved en kongevagt havde der også været opsat trommer ved fanen.
  Den store flotte rytterstatue foran Christiansborg og Folketinget i København er af Kong Frederik 7. der blev født i 1808 og døde i 1863.
Han var søn af Christian 8. og Charlotte Frederikke af Meck-lenburg-Schwerin.
  Marmorkirken, også kaldet Fre-derikskirken, blev indviet i 1894.
Men kirkens grundsten var alle-rede blevet lagt i 1749, da Frede-rik V anlagde Frederiks-staden med Amalienborg.
På det tidspunkt planlagde byde-lens arkitekt Niels Eigtved at bygge en rokokokirke.
  Efter postskiftet ved alle fire pa-læer på Amalienborg Slotsplads, trådte de nu afløste gardere fire timer ind i varmen i vagtstuen.
 
 

 

Den formelle kongeproklamation finder sted på balkonen over indgangen her, hvor statsministeren udråber en ny regent.
Christiansborg Slot har siden starten af 1400-årene været rigets magtcentrum. I dag rummer slottet flere institutioner af central betydning.
Folketinget, Statsministeriet, Højesteret og De Kon-gelige  Repræsentationslokaler har til huse her.

 

Her i Prins Jørgens Gård med Christiansborg Slot finder man ved indgangen til venstre, De Kongelige Repræsentationslokaler og for enden indgangen til Højesteret.


Aftenens allersidste programpunkt var en meget stor tak fra dagens 18-årige prins Christian, der med strålende øjne takkede af for en taknemmelig og fantastisk aften i København. Han satte stor pris på alle dem, der var kommet fra nær og fjern, for at være med til fejringen, lød det fra fødselaren efter koncerten med Benjamin Hav.
Da gallataflet i anledning af prins Christians fødselsdag var overstået på Christiansborg Slot, bød kronprinsparret, hjemme på Amalienborg, deres søn på en stor overraskelse, da han ved 22.30 tiden kom hjem og trådte ind i Frederik VIII's Palæ. Festen fik lov at fortsætte, hjemme i privaten, med en ekstra gave, et surpriseparty fra mor og far.
Tirsdag den 14. november er prins Christian inviteret til at deltage i et møde i Statsrådet, hvor prinsen vil afgive en såkaldt højtidelig erklæring om at overholde Grundloven. Herefter vil prins Christian kunne udpeges som rigsforstander, men kan ikke få sæde i Statsrådet, før et tronskifte har fundet sted.
 

Dagens største oplevelse på Amalienborg Slotsplads var, da dagens regent, dron-ning Margrethe, og de to kommende konger, prins Christian og kronprins Frederik samlet trådte ud på balkonen. Det var historisk da tre generationer sam-let på balkonen.