Kronprinsesse Mary
på skoleudflugt i Næstved

Mandag den 6. oktober 2014

 

Foran skolen på Skt. Peders Kirkeplads i Næstved blev kronprinsesse Mary modtaget af undervisningsminister Christine Antorini og kommunens borgmester Carsten Rasmussen. Kronprinsessen fik overrakt blomster af borgmesterens praktikant Christian Stenderup Nielsen.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

I 1814 underskrev Kong Frederik den 6. en række skolelove, der gav syv års undervisningspligt for alle børn i Danmark. I dag fejrer hele landet, at vi nu i 200 år har haft ret og pligt til en uddannelse.
For to 7. klasser fra Lille Næstved Skole blev det en ekstra stor oplevelse, da eleverne, mandag den 6. oktober 2014 fik fornemt besøg. På slaget 11 rullede kongehusets Krone 8 - en blankpoleret Audi - ind på den brostensbelagte kirkeplads ved Sct. Peders Kirke i Næstved. Ud af vognen kom selveste kronprinsesse Mary, der først blev modtaget af borgmester Carsten Rasmussen (S) i borgmesterkæde og senere af undervisningsminister Christine Antorini (S).
Borgmester Carsten Rasmussen havde en erhvervspraktikant, Christian Stenderup Nielsen med sig, som fik den ære at overrække kronprinsessen velkomstbuketten. Han overrakte en helt særlig buket blomster til kronprinsessen. Det specielle ved buketten var, at den var af skolehistorisk betydning, dvs. mellem blomsterne var der kridt, blyanter, en lineal og en fjerpen. Blomsterne var bare en lille del af dagens skolehistoriske tema på den første dag i Skole200 en temauge om folkeskolen i fortiden, nutiden og fremtiden.
Hoffet har over for Næstved Kommune fortalt, at kronprinsesse Mary, aldrig tidligere havde fået en sådan buket blomster med det tema, som hun fik den mandag formiddag i Næstved.

 

1881 blev latinskolen revet ned til fordel for Kommuneskolen på Kirkepladsen, den bygning der i dag ligger ved siden af Sct. Peders Kirke midt i Næstved.

De to 7. klasser, 47 elever, fra Lille Næstved Skole på vej ned til den gamle Kommuneskole, museumsskolen, på Kirkepladsen, for at spadsere en tur rundt med kronprinsesse Mary og undervisningsministeren.

Vejret i Næstved viste sig fra sin pæne side, da de prominente gæster drog ud på en spadseretur gennem skolehistorien. Kronprinsesse Mary deltog sammen med undervisningsminister Christine Antorini (S) samt to 7. klasser fra Lille Næstved Skole i byvandringen i forbindelse med Skole200, hvor grundskoler i Danmark fejrer, at det er 200 år siden, at der blev indført undervisningspligt.
Kronprinsesse Mary er protektor for jubilæet i anledningen af 200-året for undervisningspligtens indførsel.
De to heldige skoleklasser fik en god snak med både ministeren og kronprinsessen, da hele arrangementet var forbeholdt den lille skare.
Det var Næstved Kommune, der var vært for en rundvisning ved Kirkepladsens Skole, samt spadsereturen omkring skolen og ned over terrænet mod Susåen, hvor både kunstværket Fortællerhånden, badstue-ruinen, Kompagnihuset og også navernes hus blev set.
Det var Næstveds tidligere borgmester Henning Jensen, der fungerede som historiker og fortæller for eleverne. Han fortalte om skolen i gamle dage, hvor kronprinsessen, undervisningsminister og borgmesteren under den planlagte spadseretur samtidig lyttede med.

 

Klokken 11.00 rullede Krone 8 ind på den brostensbelagte kirkeplads i Næstved, og ud steg kronprinsesse Mary, da hun er protektor for Skole200.

Hoffet har over for Næstved Kommune fortalt, at Mary aldrig før havde fået en buket med det tema, som hun fik denne mandag i Næstved af Christian Stenderup Nielsen.

 

Praktikant Christian Stenderup Nielsen overrakte Mary vel-komstbuketten sammensat med skoletemaet, 200 års under-visningspligt.

På kirkepladsen foran den gamle kommuneskole i Næstved var borgmester Carsten Rasmussen den første der modtog kronprinsesse Mary, derefter undervisningsminister Christine Antorini.

Lille Næstved Skole er i dag blandt en af landets, samt Næstved Kommunes, største folkeskole på godt 1000 elever.
Den skolehistoriske gåtur kom til at foregå i epicentret for skolelivet i Næstved midtby, nemlig på Kirkepladsen, hvor der har ligget skoler i mere end 500 år. 7. klasserne og deres følge kom blandt andet til at opleve den gamle skolestue og en endnu ældre skolegård end deres egen. Eleverne hørte om, hvordan man for 100 år siden holdt frikvarter. Skolegårdene var nemlig dengang kønsopdelte, sådan at de pæne piger fik lov til at lege i gården, der vendte mod vejen, hvor de kunne ses, og de vilde drenge blev gemt væk i gården bag skolen.
Eleverne fik også en oplevelse af. hvor meget skolen havde udviklet sig frem til i dag, hvor man ikke er opdelt i køn og i stand, hvor bevægelse er tænkt ind i timerne, og hvor udflugter er skattede. Kort sagt: Hvor skolen er for alle - også de stille drenge og de vilde piger.

 

Kommunens borgmester Carsten Rasmussen bød i skolegården bag skolen på Kirkepladsen velkommen.

Undervisningsminister Christine Antorini tog over efter borgmesterens velkomsttale og igangsatte de ca. 300 meters byvandring.

 

 

Skoleeleverne spadserede om bag Fortæller-hånden og lyttede spændt med på den tidligere lærers historie.

Byvandringen bragte kronprinsesse Mary og undervisningsminister Christine Antorini  hen til skulpturen Fortællerhånden, en kæmpe stor åben hånd, som kron- prinsessen og ministeren satte sig godt til rette i eller på.

 

 

Fortællerhånden er en skulpturel fortællebænk skabt af kunstnerne Sine Lewis og Till Junkel sammen med børnene fra Næstved Kommune i anledningen af Børnekulturfestivalen i 2009.

Tidligere borgmester og lærer, Henning Jensen, fortalte om, hvordan det var at gå i skole i gamle dage, om Fortællerhånden, om Latinskolen og Peder Syv.

Bag den gamle Kommuneskole, der i dag er en del af Næstved Museum, bød borgmester Carsten Rasmussen i gården officielt velkommen og fortalte om sine egne oplevelser i folkeskolen. Også undervisningsminister Christine Antorini tog ordet og sluttede af med, at børnene hjalp hende med et trefoldigt leve og et tillykke for folkeskolen.
Kronprinsesse Mary blandede sig godt i mængden af de mange skolebørn, og gav sig rigtig god tid til at tale med dem undervejs.
Kronprinsesse Mary er selv protektor for jubilæet, 200 året for undervisningspligten i Danmark. Og det var derfor i den anledning, at hun havde valgt at besøge Lille Næstved Skole på Midtsjælland.

 

Under skolevandringen fortsatte Henning Jensen med fortællingerne, her ved ruinen, der markerer badstuen, hvor alle badede i gamle dage.

De 47 elever spadserede sammen med kronprin-sessen og undervisningsministeren videre på byvandringen, der strakt sig ud på de 300 meter.

 

 

Her ved Kompagnihuset gjorde de stop, gik indenfor, hvor igen Henning Jensen fortalte om huset. 

Der blev også tid til et stop foran Navernes hus.
Stedet hvor håndværkere af forskellig art havde til huse. Formand Finn C. Pedersen på trappen fortalte.

Alle hørte interessant efter, imens der blev skævet nysgerrigt til den royale gæst. Efterhånden som rundturen skred frem, blev eleverne mere og mere afslappede, de snakkede med både kronprinsessen og undervisningsministeren og forsøgte samtidigt at få lidt af de skolehistoriske guldkorn med, som den tidligere borgmester Henning Jensen øste ud over dem.
Næstveds skolehistorie er broget. Ligesom resten af landets skolehistorier. I slutningen af 1400-tallet byggede man en latinskole i Næstved. Den anerkendte sprogforsker Peder Syv blev rektor for skolen i 1658. Derfor kaldtes latinskolen også Peder Syvs Hus. I 1881 blev latinskolen revet ned til fordel for Kommuneskolen på Kirkepladsen, den bygning der i dag ligger ved siden af Sct. Peders Kirke midt i Næstved.

 

Tidligere skoleinspektør for Kommuneskolen på Kirkepladsen, Kurt Eriksen, fortalte Skolens historie.

Tidligere skoleinspektør Kurt Eriksen.
Byvandringen sluttede i gangen her på Skolen på Kirkepladsen, hvor man kunne fornemme atmosfæren fra den gamle skole.

 

 

Kronprinsessen og undervis-ningsministeren fik på skole-gangen mulighed for at tale med eleverne om deres indtryk fra byvandringen. 

Kronprinsesse Mary lod ikke børnene - eller måske nærmere dagplejerne - gå slukørede derfra.
Kronprinsessen kom helt hen og hilste på alle børnene. 

Et af højdepunkterne under det royale besøg i Næstved var afslutningen, da kronprinsesse Mary stillede op overfor pressen, 20 fotografer fra ind- og udland, til holdfotografering sammen med eleverne fra Lille Næstved Skole. En af drengene havde kastet høfligheden helt bort, kastede sig ned i en liggende Brian Laudrup-positur foran Kronprinsessen. Mary vidste ikke, hvad hun skulle stille op men besindede sig, lad dog barnet.
Efter en times besøg tog kronprinsesse Mary afsked med alle eleverne, undervisningsminister
Christine Antorini og borgmester Carsten Rasmussen.

 

Kronprinsessen var med på den, da enkelte af de 47 elever ikke kunne dy sig med at lægge sig til rette for de mange pressefotografer, der havde linet sig op.

Efter en times vandring omkring den gamle skole i Næstved tog kronprinsessen og undervisningsmini-ter afsked med eleverne fra Lille Næstved Skole.

 

Klokken tolv middag stak Krone 8 af med kronprinsesse Mary efter dagens skoleudflugt i det midtsjællandske.

Kronprinsen & Kronprinsessen

Frederiks
besøg i
Herning
1989
 

Mary &
Frederiks
forlovelse
2003

Bryllups-
festlighederne
maj 2004
  

 Bryllups-
dagen
14. maj
2004

Krydstogt
Kongeskibet
26. - 29. juli
2004

Indvielse af
Anker Fjord
Hospice
12. okt. 2006

Frederik modtog
EM-heltene
hjem fra Norge
28. januar 2008

Kronprinsparrets
besøg i Haderslev
og Vojens
17. juni 2008

Kronprins
Frederik
40 år
2008

Besøg på
Flymuseet
Stauning
1. okt. 2010
Hanstholm
Thisted
23. - 24. aug.
2011