Aarhus fejrede
Dronningen
8. april 2015

 

Otte dage før, præcis klokken 12.10 trådte dagens kommende fødselar, dronningen sammen med prinsgemalen, ud på balkonen i Aarhus og modtog folkets hyldest fra Rådhuspladen.

Tekst og fotos af Per Brunsgård Tim.

Printervenlig version

Hendes Majestæt Dronningens 75 års fødselsdag fejres med en række begivenheder og aktiviteter i henholdsvis marts og april måned 2015. Fem dage fra onsdag den 25. marts til og med selve dagen den 16. april, hvor hele Danmark var på mærkerne for at hylde Majestæten.
Det hele startede med åbningen af udstillingen på Frederiksborg Slot i Hillerød, "Hendes Majestæt Dronningen 75 år - En dragtkavalkade", der fandt sted onsdag den 25. marts. Kjolerne fra de store fester og mærkedage er sammen med andre kreationer og billeder med til at genfortælle Dronningens liv, sådan som det er blevet set og husket af danskerne. Udstillingen kan opleves i Riddersalen på Frederiksborg Slot fra den 26. marts - 30. august 2015.

 

De kongelige gæster ankom efter rangorden til Rådhuset i Aarhus. Først ankom prins Joachim og prinsesse Marie, hvor borgmesteren forestod modtagelsen.

Af folkets helt store højdepunk, den åbne karet, der i daglig tale kaldes daumontvognen, var der forspændt et 4-spand med to forrider. Kareten styres af de to ryttere, der ridder på hestene til venstre.

 

 

Dagens kommende 75-års fødselar ankom i åben karet til fejringen i Aarhus. Mange århusianere havde linet sig op på Rådhuspladsen for at være med.

Efter brormand ankom også kronprins Frederik og kronprinsesse Mary op foran Rådhuset i Aarhus.

 

Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard tog imod regentparret og ledsagede dem ind til en frokostreception og balkonscenen ud mod folket.

I det midtjyske fine og lune forårsvejr, onsdag den 8. april, var alle århusianere med til at fejre dronningen, da kongefamilien gæstede Aarhus. Regentparret blev af Gardehusarregimentet ledsaget i åben karet gennem byen, fra Ingerslevs Plads op omkring Store og Lille Torv, videre ned til Rådhuspladsen, hvor Aarhus Kommunes borgmester Jacob Bundsgaard (S), stadsdirektør Niels Højberg, 1. viceborgmester Anne Nygaard (R) og 2. viceborgmester Marc Perera Christensen (K), forestod byens modtagelse foran Rådhuset.
Efter modtagelsen trådte hele kongefamilien ud på Rådhusets balkon. Dronning Margrethe blev hyldet af adskillige fremmødte på Rådhuspladsen. Borgmester Jacob Bundsgaard trådte også ud på balkonen og udråbte et nifoldigt leve for Margrethe.
Inde på Rådhuset afviklede Aarhus Kommune en frokostreception for særlige indbudte. Borgmesteren talte og overrakte den kommende fødselar byens gave. Fra kongefamilien deltog kronprinsparret, prins Joachim og prinsesse Marie også i receptionen. I Rådhushallen stod Aarhus Musikskole for alle de musikalske indslag.

 

Prinsgemalen var den første, der trådte ud på  balkonen, straks fulgte dronning Margrethe efter.

Hele den kongelige familie samlet på Rådhusets balkon. På billedet fra venstre ses kronprinsesse Mary, kronprins Frederik, prins Henrik, dronning Margrethe, prins Joachim og prinsesse Marie.

 

 

 

Kronprinsesse Mary og kron-prins Frederik.

Aarhus Kommunes borgmeter, Jacob Bundsgaard, udråbte sammen med folket nede fra Rådhuspladsen et nifoldigt leve for den kommende fødselar. 

Prinsesse Marie og prins Joachim.

Højdepunktet på festdagen i Aarhus var aftenens helt store show i Musikhuset Aarhus. TV 2 stod for fødselsdagsshowet, der i samarbejde med Musikhuset Aarhus sendte showet live på TV. Blandt de optrædende var Ørkenens Sønner, de kongelige balletdansere Ida Praetorius og Sebastian Haynes og skyggeteatergruppen Attraction Performances fra Ungarn. De musikalske indslag stod blandt andre amerikanske Josh Groban, Rasmus Seebach og Anne Linnet for.
Om aftenen havde dronningen de fire ældste af børnebørnene med i Musikhuset. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary have prins Christian og prinsesse Isabella med, mens Prins Joachim og prinsesse Marie havde taget prins Nikolai og prins Felix med.
Den helt store dag fandt sted i København, torsdag den 16. april 2015, hvor dronning Margrethe fyldte 75 år.

Midt på eftermiddagen afsluttede regentparret det royale besøg hos Aarhus Kommune og blev i en af kronebilerne kørt tilbage til Marselisborg Slot, hvor dronningen kunne nette sig og forberede sig til aftenens helt store show i Musikhuset.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2010
Margrethes
76 årsdag
2016