16. april 2022
Dronningen fyldte 82
år

 

Dagens 82-årige fødselar, dronning Margrethe, blev fejret med flag og et gigantisk bravur, fra de mange fremmødte på plænen, da den nærmeste kongefamilie, klokken tolv middag,  trådte ud på verandaen ved Marselisborg Slot i Aarhus.

Fra venstre: Kronprins Frederik, prins Vincent, prins Christian, dagens fødselar dronning Margrethe, prinsesse Isabella, kronprinsesse Mary og prinsesse Josephine.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Påskelørdag den 16. april 2022 valfartede igen tusindvis af folk fra nær og fjern til slotshaven i Aarhus, slotshaven foran Marselisborg Slot, for at fejre dronning Margrethe med fødselsdagen. Det er denne gang femte gang, jeg var på plads i slotshaven, for at fejre dronningen med fødselsdagen, der dog de sidste par år måtte aflyses på grund af coronapandamien.                                                                                                                                                       Klokken 11.20 gik porten op foran Marselisborg Slot i Aarhus, hvor publikum fik adgang til slotshaven foran og øst for slottet. Præcis klokken tolv middag trådte dronningen og den kongelige familie, kronprinsparret og parrets fire  børn frem på verandaen, hvor fødselsdagsparaden fandt sted.
Majestæten tog med et kæmpesmil hul på den royale folkefest ved at udråbe sit obligatoriske ni-foldige leve for Danmark. Det satte gang i fejringen og festlighederne i slotshaven, hvor adskillige tusinde var ellevilde af begej- string, over at se hovedpersonen omgivet af hele kronprinsfamilien, foran det hvide slot i udkanten af Aarhus.

 

 

Godt et par tusinde havde linet sig op foran porten ved Marselisborg Slot i Aarhus, for at være på plads på plænen, når dagens fødselar og den nærmeste kongelige familie, klokken 12.00 viser sig på verandaen ud mod haven.

 

Den første, der trådte ud på verandaen i Aarhus, da døre- ne gik op, var dagens 82-årige fødselar dronning Margrethe.

 

I et bragende solskinsvejr ved Marselisborg Slot i Aarhus gik Kongeflaget i dagens anledning helt til tops for dronningen.

 

 

Præcis klokken 11.20 fik publikum adgang til slotshaven foran Marselisborg Slot. Dog blev haven åbnet for de handicappede og kørestols-brugere lidt før, så de kunne være på plads, inden den store menneskeskare trådte ind.

 

Kronprins Frederik og drengene, prins Vincent og prins Christian stod ved fødselarens højre side, hvor pigerne holdt sig til hendes venstre side.

De mange aarhusianere og alle de andre fra nær og fjern viftede stolt med Dannebrog og ønskede dronningen tillykke på hendes 82-årsdag. Der blev i slotshaven flere gange sunget fødselsdagssang og råbt højt hurra. Den Kongelige Livgardes Musikkorps akkompagnerede hele seancen og spillede blandt andet den royale nationalmelodi ”Kong Christian stod ved højen Mast” fra 1779.
Man kunne i Aarhus mærke, at alle efter de sidste par års corona-restriktioner, havde set frem til folkefesten ved Marselisborg Slot. En tydelig rørt dronning Margrethe kviterede med at vise sin enorme glæde, der kom fra hjertet.
Aarhus politi havde oplyst, at over 4000 mennesker var tilstede i slotshaven.

Det har gennem dronningens regeringsperiode været en fast tradition, at årets højtider som påske og jul fejres på Marselisborg Slot.
Prins Joachim og prinsesse Marie viste sig ikke ved fødselsdagen i Aarhus.

 

På dronningens højre side stod to af børnebørnene parat til at hylde dagens fødselar. De to drenge, prins Vincent og prins Christian, er søn af kron-prinsparret, kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

 

Den Kongelige Livgardes Musikkorps  spillede op til fødselsdagssang for dronningen. De mange fremmødte i Slotshaven havde sikret sig, at stem- båndet var i på plads.

 

 

Kongefamilien samlet på verandaen. Fra venstre: Kronprins Frederik, prins Vincent, prins Christian, dronning Margrethe, prinsesse Isabella, kronprin-sesse Mary og prinsesse Josephine.

 

På verandaen her, dronning Margrethe, prinsesse Isabella og prinsesse Josephine. Til dagens 82-års fødselsdag mødte kronprinsparret og deres fire børn op på Marselisborg Slot i Aarhus.

 

 

På billedet fra fødselsdagen på Marselisborg Slot i Aarhus ses prins Christian, dronning Margrethe og prinsesse Isabella.

 

Alle syv, kongelige personer, fra fødselsdagen, den 16. april 2022, samlet i påsken på Marselisborg Slot i Aarhus.

Dronningen og kronprinsparret med børnene viste sig kun en enkelt gang på verandaen, men hele seancen fandt dog sted, i godt 15 minnutter. Dronningen blev fejret med parade i Aarhus, hvor dronning Margrethe befandt sig i påske-dagene. For to år siden skulle hendes 80-årsdag have været fejret med pomp og pragt, med gallaballet og festfyrværkeri. Men som så meget andet blev den runde fødselsdag, 2020, aflyst på grund af coronasituationen.
Det store hvide slot i Aarhus var oprindeligt en bryllups- og folkegave  til den tidligere prins Christian (f. 1870 - d. 1947), senere kong Christian X, 1912 - 1947og prinsesse Alexandrine (f. 1879 - d. 1952) i 1898.
I 1967 stillede kong Frederik IX Marselisborg Slot til rådighed for daværende tronfølgepar, prinsesse Margrethe og prins Henrik.

 

 

Dagens fødselar dronning Mar- grethe trådte stolt frem mod gæsterne i slotshaven, for at fejre sin 82-års fødselsdag.

 

Fra venstre: Prinsesse Mary, prins Vincent, prins Christian, dronning Margrethe, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og kronprins Frederik.

 

Dagens 82-årige fødselar, dron-ning Margrethe og 15-årige prin-sesse Isabella.

 

 

Den Kongelige Livgarde var i dagens anledning iført, Rød Galla, den røde våbenjakke, der anvendes ved særlige lejligheder, som i dag fødselsdag i kongehuset.

 

Straks efter seancen ved Marselisborg Slot i Aarhus, spadserede folk lidt rundt i slotshaven, hvorefter de trak sig pænt tilbage, så konge-familien kunne afvikle påskeferien i god ro og orden.

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2010
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019