Prinsgemalens
separate program
i Næstved

4. september 2012

 

Prinsgemal Henrik her på Kongeskibet Dannebrog, der lagde til kaj i Næstved Havn, kl. 10.15, tirsdag den 4. september 2012. Prinsgemalens eftermiddags program strakte sig over tre besøgssteder.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Prins Henriks separate eftermiddagsprogram strakte sig over tre steder, hvor prinsgemalen aflagde besøg - Fredskovsdepotet - Klimacentret, Brdr. Dahl og Tvedemose Champignon.
Præcis 14.15 ankom prinsgemalen til Fredskovanlægget, Kalbyrisskoven, hvor Steen Thomsen viste rundt i garagerne og kørte en rundtur med ham i jeep på arealet. Indenfor i garagen kiggede prinsgemalen nøje ned i en kampvogn.
Gammel kærlighed ruster ej - det kan gamle militærkøretøjer til gengæld. Derfor har en gruppe frivillige i 2007 dannet foreningen (GHRVPK) Gardehusarregimentets Veteran Panser og Køretøjsforening. Af kærlighed til de gamle militærhistoriske køretøjer, der blev tilbage i Næstved, da Gardehusarregimentet flyttede til Slagelse.
Hos Brdr. Dahl i Næstved blev det til et hurtigt besøg. Direktør Lars Fournaise viste rundt og informerede prinsen om jordvarmeenergi.

 

Prinsgemalen blev den tirsdag formiddag også modtaget på kajen i Næstved af den store ventende skare af borgere, der ventede ankomsten.

Efter den officielle modtagelse på kajen gik prins Henrik tilbage og skiftede til civilt.

Sidste stop for prinsgemalen var på gartneriet Tvedemose Champignon i Snesere, hvor prins Henrik fik en fyldig rundvisning og smagte på champignoner. Ejerne Kirsten og Jens Christian Hansen tog imod prinsgemalen og bød ham velkommen til fabrikken. Direktør Kirsten Jensen ledsagede prins Henrik rundt i produktionen og pakkeriet på gartneriet. Prinsgemalen fortalte at han også kunne lide at finde svampe i skovbunden og samtidig spise dem.
På Tvedemose Champignon smagte prins Henrik efter rundvisningen på adskillige forskellige tilberedte champignoner i kantinen på fabrikken. Han duftede og smagte på det meste og var godt tilfreds.
Tvedemose Champignon blev grundlagt i 1963 og føres i dag videre af tredje generation Hansen. Svampene får lov til at vokse i spagnum og frisk hestemøg. Der anvendes ikke sprøjtemidler. Der plukkes champignoner hver eneste dag, året rundt. Den største champignon plukket på Tvedemose vejede 3.8 kg. Tvedemose Champignon producerer omkring 1000 tons svampe om året og er blandt et af landets mest moderne champignongartnerier. 
Efter hver sit separate program samledes regentparret på havnen igen, til afslutningen af det royale besøg i Næstved.

 

Prinsgemalen deltog også ved ankomsten til Rådhuset i byrådssalen, ved kommunens officielle modtagelse.

Efter afslutningen på havnekajen i Næstved drog prins Henrik tilbage på Kongeskibet. Om aftenen holdt regentparret reception på Dannebrog for særlige indbudte.