KONGELIGT
BRYLLUP
i Sverige

 

Efter vielsen i Storkyrkan, i Stockholm, drog kronprinsesse-parret ud på en flere kilometer lang karettur gennem hovedstaden i Sverige.
Den kongelige karet var en åben karet, en såkaldt paradekaleche, trukket af et firspand. Kareten blev også anvendt for 34 år siden, ved kong Carl Gustafs og dronning Silvias bryllup, den 19. juni 1976.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Efter ni lange års bekendtskab gav kronprinsesse Victoria af Sverige og Daniel Westling, lørdag den 19. juni 2010, deres endelige ja til hinanden. I Slottskyrkan på det kongelige slot i Stockholm fandt lysningen for brylluppet sted ved en gudstjeneste, søndag den 30. maj 2010, hvor også borgerne fik adgang til begivenheden, såfremt der var plads.
Ærkebiskop, Anders Wejryd, forestod vielsen i Storkyrkan i Stockholm
, klokken 15.30, og tilspurgte først gommen, Oluf Daniel Westling, derefter bruden, Victoria Ingrid Alice Désirée. Det kommende svenske regentpar var på dagen blevet en realitet.
Efter kronprinsessen eget ønske, fulgte Victorias far, kong Carl XVI Gustaf, selv sin datter op ad kirkegulvet, op til midten af kirken, hvor Daniel og hans forlover, Victorias lillebror, prins Carl Philip ventede. Daniel tog over og fortsatte op til alteret i kirken. Efter den nye skik i Sverige følges brud og gom altid ad. Alt andet var for gammeldags mente ærkebiskoppen og havde forsøgt at få brudeparret til at ombestemme sig. Men Victoria stod fast ved sin beslutning og gennemførte brylluppet efter de danske traditioner. Kong Carl Gustaf og dronning Silvia gik selv, i 1976, op ad kirkegulvet.

 

Kronprinsesse Victoria bar sin mors, dronning Silvias, brudeslør og diadem fra brylluppet, for 34 år siden med kong Carl Gustaf, den 19. juni 1976.

Godt en halv million svenskere valfartede til Stockholm, omkring Det Kungliga Slott og langs den maratonlange karet- og sejltur i hovedstaden.

Victorias brudebuket var en stor, løs dråbeformet buket formet over en lille kugle, der gjorde, at der kunne komme mange blomster i. Buketten bestod af traditionelle svenske, hvide sommerblomster og eksotiske blomster hentet mange steder fra i Sverige - blandt andet Ockelbo, hvorfra Daniel er født.
Det var ikke kun bryllupsdatoen Victoria havde til fælles med sin mor, Silvia. Sløret og kamé-diademet genbrugte Victoria også fra dronning Silvias bryllup. Kamé-diademet består af syv kaméer, hvor den forreste - Amor og Psyke -symboliserer kærligheden. Der var ingen diamanter på diademet, kun guld, perler og kaméer. Diademet var en gave fra den franske kejser Napoleon til kejserinde Josephine i 1809 og kom ind i den svenske kongefamilie via den senere dronning Josefina.
Brudekjolen var af skrædderkunst i verdensklasse og af et stofmateriale i særklasse. I alt var der anvendt 36 meter dobbeltvævet silkeduchesse til kjolen, der havde et fem meter langt slæb. Kjolen var designet af den svenske designer Pär Engsheden, der havde skabt et mesterværk, der trak tråde helt tilbage til Jackie O-perioden i 50'erne.
Efter vielsen drog det svenske kronprinsessepar ud på en maratonlang karet- og sejltur gennem Stockholm.
De godt 600 indbudte gæster spadserede fra Storkykan til nabobygningen, Det Kungliga Slott, hvor bryllupsfestlighederne fandt sted.
Victoria og Daniel steg op i kareten, fra begyndelsen af det forrige århundrede, forlod Storkyrkan og drog på tur gennem hovedstaden. Hele turen var på i alt 6,8 km
, hvor selve kortegen strak sig over de 400 meter. Karetturen forløb rundt om det kongelige slot, over Nørrbro, forbi Operaen, videre hen ad Kungsträdgårdsgatan, Hamgatan, Sveavägen og Kungs Gatan, derefter ned ad Birger Jarlsgatan og Strandvägen, hvor brudeparret ved Junibacken, Vasakajen, gik ombord på Kungaslupen, Vasaorden, samme båd som også blev anvendt ved Kong Carl Gustafs og dronning Silvias bryllup i 1976. Godt 6400 personer, civile og frivillige organisationer, paraderede langs ruten, da det kongelige brudepar passerede forbi.

           

Hele den kongelige kortege strak sig over 400 meter. Hestene travede hele ruten rundt, fra Storkyrkan til Vasakajen, hvor chaluppen lå til kaj.

Karetturen i Stockholm fandt sted i den åbne karet, trods vejrguderne varslede byger.
Vejret var overskyet, tørt med en del sol.

 

 

Kronprinsesseparret hilste på alle de fremmødte langs ruten. Kronprinsesse Victoria havde endeligt fået sin drømmeprins. Prins Daniel af Sverige.

Adskillige tusinde havde taget opstilling i Stockholms gader, for at få et glimt at de nygifte.

Roturen gik rundt om Skeppsholmen og Kastellholmen, hvor det svenske forsvar saluterede med 21 skud. De 18 sømænd roede parret rundt i skærgården. Sejlturen, i Kungaslupen, stoppede foran slottet, ved Logårdskajen, hvor Victoria og Daniel gik fra borde. På terrassen foran slottet blev de modtaget af alle deres nærmeste bryllupsgæster, gæsterne klappede, da brudeparret nærmede sig.
Efter afslutningen af den kongelige kortege gennem det centrale Stockholm fandt balkonscenen sted. Den kongelige familie og venner indtog klokken 18.00 Lejonbacken, hvorfra Kong Carl Gustaf udråbte et fire-foldigt leve for det nygifte brudepar og bød sin nye prins velkommen i familien. Alle vinkede til de mange fremmødte, inden de gik ind til bryllupsmiddagen på slottet.
I Rikssalen på Det Kungliga Slott blev der serveret en fire retters menu. De to forretter var trøffelkaviar, citrusmarineret torsk med agurkegelé og grøn ærtesuppe, ørred vendt i krydderurter med pocherede vagtelæg og grønne asparges. Hovedretten var kalvefilet med mange grøntsager bl.a. gulerødder, tomater og hvidkål.
Desserten bestod af jordbærmousse med vanilleis og hvid chokolade.
Under middagen talte kong Carl Gustaf, brudgommen prins Daniel og Victorias svigerfar Olle Westling.
Efter middagen drog alle gæsterne ud i Bernadotte-galleriet, hvor det 3,30 meter høje og 250 kg tunge mesterværk af en bryllupskage i 11 etager ventede på at blive skåret for. Kagen var lavet af mandelmarengsbunde med chokoladespåner, champagnemousse og hindbærcreme. Bryllupskagen var dekoreret med 100 håndlavede roser og 40 liljer i karamel i blå og gule farver og på toppen stod brudeparrets monogram i gylden karamel.
Victoria og Daniel dansede, lidt over midnat i slottets balsal, en fejlfri brudevals og åbnede dansegulvet.

           

Det kongelige brudepar kom frem på Lejonbacken, ved slottet, og hilste på de fremmødte.

Kronprinsesse Victoria strålede af lykke, da hun sammen med Daniel kom frem for borgerne.

 

 

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel modtog folkets store hyldest foran Det Kungliga Slott i Stockholm og vinkede stolt af glæde tilbage til de fremmødte.

De mange tusinde Stockholmere fik hvad de var kommet for, det obligatoriske kys, der altid hører en sådan, lykkelig, begivenhed til.

Daniel Westlings nye titel blev efter vielsen i domkirken til, Hans Kongelige Højhed Prins Daniel af Sverige, Hertug af Västergötland. 
Blandt de ti brudesvende og brudepiger, Victoria selv havde valgt, var det danske kronprinspars fireårige søn, prins Christian, der var brudesvend, det hollandske kronprinspars seksårige datter, Catharina-Amalia, og den norske prinsesse Ingrid Alexandra brudepiger, for det nygifte, svenske kronprinsessepar. Desuden medvirkede også Daniels to niecer Hedvig og Vera samt børnebørn fra både kong Carl Gustafs og Silvias familie.
Kirken i Gamla Stan er godt 400 år ældre end Det Kungliga Slott, så da slottet stod færdigt i begyndelsen af det 18. århundrede, gennemgik kirken en grundig renovering. Fem gange tidligere har et kongeligt bryllup fundet sted i Storkyrkan, Stockholms domkirke, 1531, 1568, 1823, 1850 og sidst den 19. juni 1976, hvor kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia gav hinanden deres ja.
Silvia og Carl Gustaf fejrede 34-års bryllupsdag samme dag, som Victoria og Daniel blev gift. Så midt under middagen
overrakte kongen en rød rose til sin dronning med varm tak for hendes kærlighed og støtte gennem årene.
Det kongelige bryllup i Sverige blev det svenske kongehus største dag i 34 år, da den charmerende kronprinsesse
Victoria og hendes flotte forlovede, Daniel Westling gav deres ja til hinanden. De var det mest romantiske brudepar man kunne forestille sig. Derfor valfartede godt en halv million svenskere til Stockholm, ud i gaderne omkring slottet og kirken, for at få et glimt af de nygifte. Hele hovedstaden var pyntet op, alle ville fejre, at landets kommende dronning havde fundet sin drømmeprins.

           

Sveriges konge, Kong Carl Gustaf talte for Stockholms borgere, bød prins Daniel velkommen.

Kong Carl Gustaf udråbte et fire-foldigt leve for kronprinsesseparret, Victoria og Daniel.

           

Kronprinsesse Victorias far gav sin datter et kindkys og lykønskede hende med bryllupsdagen.

Kong Carl Gustaf svingede hatten frem og tilbage, fire gange, og markerede et fire-foldigt leve for brudeparret og sin nye prins i kongehuset.

Victoria og Daniel, det nygifte kongelige ægtepar vil bosætte sig på Haga Slott, der dog stadig er under renovering.
Det er bygget i 1802 og ligger i Hagaparken lidt nord for Stockholm. Victorias far, kong Carl Gustaf af Sverige, er sammen med sine fire søstre, født og opvokset på Haga Slott.
Nogle af de lokale motionister og hundeejere er ikke så begejstrede for, at man af sikkerhedshensyn ikke længere vil kunne komme tæt på slottet, når det kongelige par flytter ind. I dag kan man færdes frit omkring hele slottet.
Hagaparken er utroligt populær hos stockholmerne året rundt med de mange idylliske steder, den smukke udsigt udover søen Brunnsviken og de mange motionsstier i skovområderne.

           

Dronning Silvia, Daniels far, Olle Westling og Daniels mor, Ewa Westling, samt Kong Carl Gustaf.

Det kongelige brudepar, kronprinsesse Victoria og prins Daniel gik fra side til side og hilste på.

 

 

Det kongelige brudepar tog sig rigtig god tid, til at hilse på de mange, tusinde, fremmødte foran slottet.
Over en halv time tog hele balkon sceneriet fra slottet.

Yderst fra begge sider, Belgiens 37-årige kron-prinsesse Mathilde og kronprins Philippe, 50. Med hånden, Spaniens kronprinsesse Letizia, 38. Kong Konstantin. Med rødt bånd, kronprins Alexander af Jugoslavien.
Bagved, dronning Anne-Marie. Andensidst, Margrethes morbror, grev Carl Johan Bernadotte, 93 og fru grevinde Gunilla.

Økonomichefen i det svenske kongehus regner med, at den endelige regning på brylluppet vil lyde på omkring 20 millioner danske kroner. Personaleomkostningerne blev helt klart den største udgiftspost.
Der var dog ikke noget usædvanligt ved det høje beløb. Da kronprins Frederik blev gift med Mary, 14. maj 2004, kunne kongehuset senere oplyse et årsregnskab med underskud på 12,6 millioner. Dette underskud i årsregnskabet blev forklaret ved kronprinsparrets bryllup og anskaffelsen af en ny kronebil til dronningen. Altså kunne man formode, at der også dengang var tale om et bryllup i den to-cifrede millionklasse.
Det royale bryllup i Sverige var det største og mest storslåede kongelige begivenhed i Europa i mange år.
Godt 2300 pressefolk havde søgt akkreditering til det kongelige bryllup. De ville sørge for, at begivenheden nåede hele verden rundt.

Kronprinsesse Victoria takkede sin far for, at hun nu havde fået sin drømmeprins. Hans Kongelige Højhed Prins Daniel af Sverige, Hertug af Västergötland.