Kronprinsessen
nedkom med tvillinger

 

Kronprins Frederik var med under hele fødslen, da de to små kongelige, prins/prinsesse, kom til verden. Kronprinsen klippede selv navlestrengen ved begge tvillingers ankomst.
Bagerst fra venstre, drengen, og til højre, datteren.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Kronprinsesse Mary blev, omkring klokken 06.00, lørdag morgen, den 8. januar 2011, indlagt på Rigshospitalet i København. Fødslen var i gang og klokken 10.30 fødte Mary en søn, prins til Danmark, godt en halv time senere, klokken 10.56, kom også en datter, prinsesse til Danmark, til verden. Prinsen vejede 2674 gram og var 47 centimeter lang.
Prinsessen vejede 2554 gram og målte 46 centimeter.
Kronprins Frederik kom ned fra fødegangen, godt halv tolv, efterfulgt af fødselsholdet, oversygeplejerske Pernille Bagi Emmersen, chefjordemoder Birgitte Hillerup, overlæge Peter Damm og klinikchef Morten Hedegaard, der hjalp Mary under fødslen. Frederik fortalte de fremmødte pressefolk, at kronprinsessen var nedkommet med 2 velskabte børn, regentparrets sjette og syvende børnebørn. Den pavestolte far viste med hånden, at de havde fået en kort datter på 46 centimeter og en lang søn på hele 47 centimeter. Mor og de nyfødte havde det godt, sagde han.
Fødselsholdets læge forklarede, at fødslen gik helt efter bogen uden nogen komplikationer.
Kronprins Frederik afslørede, at de var bekendtgjort med, at de ventede en dreng og en pige. Frederiks forældre, dronningen og prinsgemalen, samt Marys forældre, Susan og John Donaldson var også forberedte på børnebørnenes køn.
Kronprinsesse Mary fødte, naturligt, den lørdag formiddag. Det betyder, at Marys og Frederiks fire børn, alle er født en lørdag. Prins Christian født lørdag den 15. oktober 2005, prinsesse Isabella født lørdag den 21. april 2007 og denne gang tvillingerne, prinsen og prinsessen, lørdag den 8. januar 2011.
Det var en tydelig lettet, meget stolt og bevæget kronprins Frederik, der sammen med fødselsteamet kom ned fra barselsgangen og fortalte verdenspressen, at kronprinsesse Mary havde klaret fødslen hurtigt og beundringsværdigt.
Frederik gav sig god tid til at fortælle om den dobbelte, veloverståede fødsel. Han følte stadigt, at det var uvirkeligt.
Kronprinsen blev spurgt om størrelsen på denne oplevelse, han lige havde overstået, og om han ønskede flere børn. Kronprins Frederik har jo gennem hele livet haft mange gigantiske oplevelser. Han fortalte at blive far er noget af det flotteste og største, man kan blive. Om de ønskede flere børn, svarede Frederik, at dette måtte han lige tale med fruen om.

           

Kronprinsesse Mary bar drengen i sine arme under fremvisningen i Rigshospitalets foyer. Prinsen født kl. 10.30, vejede 2674 gram og målte 47 cm.

Omkring klokken 15.30, fredag den 14. januar, kom de kongelige forældre ned fra barselsgangen og fremviste deres, nyfødte, tvillinger for Danmark.

           

Frederik og Mary tog sig god tid til fremvisningen i foyeren. Besvarede de mange spørgsmål pressen stillede dem, og viste stolt de nyfødte.

Kronprins Frederik bar i sine arme datteren, gennem forhallen. Prinsessen til Danmark født kl. 10.56, vejede 2554 gram og målte 46 cm.

Prinsgemal Henrik var den første der besøgte kronprinsesse Mary, kun halvanden time efter fødslen. Midt på eftermiddagen ankom en stolt og glad dronning Margrethe til Riget, for at se sine to nyfødte børnebørn. Marys far dybt bevæget over den lykkelige begivenhed, John Donaldson, besøgte også sin datter på Rigshospitalet. De nyfødte tvillingers bror, prins Christian, og søster, prinsesse Isabella, blev den første dag hjemme fra barselsbesøg, da den femårige Christian havde en forkølelse. Dagen efter besøgte Isabella og Christian deres søskende. Hele pressekorpset fik en lang næse, for Christian og Isabella blev smuglet ind gennem Rigets parkeringskælder, hvorfra en elevator fører direkte op til hospitalets barselsgang. Turen tilbage gik samme vej.
Klokken tolv middag saluterede Batteriet Sixtus på Holmen i København med to gange 21 skud, i alt 42 kanonskud for at markere begge tvillingers fødsel. Der blev samtidig saluteret fra Kronborg i Helsingør.
Så kom dagen, hvor fremvisningen af de kongelige tvillinger, kun seks dage gammel, fandt sted. Fredag den 14. januar 2011, sidst på eftermiddagen, forlod Frederik og Mary Rigshospitalet. Det lykkelige, kongelige, forældrepar bar hvert sit barn, kronprinsen, datteren og kronprinsessen, sønnen, frem for den, store, ventende skare af pressefolk i Rigshospitalets foyer. Mange borgere var valfartet op foran hovedindgangen, trods kulden, for at få et glimt af de kongelige nyfødte, inden kronprinsparret satte sig ud i bilen, med begge børnene, og kørte hjem til Frederik VIII's Palæ på Amalienborg Slot.
Fødslen af tvillingerne var en stor oplevelse for både kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som jo udførte det hårde arbejde. Men Frederik var der for hende fra først til sidst, og da drengen var kommet til verden, blev han lagt op ved siden af sin mor, mens hun fødte den lille pige.
Det, at den lille dreng holdt sin mors hånd, mens hans søster blev født, det var ekstremt stort, fortalte Frederik og fik tårer i øjnene ved tanken om det, store bevægende øjeblik. Ja det var vidunderligt. Fødslen gik rigtig, rigtig godt, supplerede Mary, som på intet tidspunkt under graviditeten havde overvejet at få foretaget kejsersnit.
Det var et kronprinspar fuld af kærlighed og overskud, der mødte op foran pressen. Tvillingerne sov trygt i deres forældres arme, mens Frederik og Mary fortalte om fødslen og deres observationer af børnenes forskellige personligheder.

           

Blodbankens folk på Rigshospitalet havde pyntet loftet festligt op i foyeren med balloner, i håb om at trække flere til at donere blod.

Kronprinsparret tog sig rigtig god tid, til at præsentere de nyfødte tvillinger for pressen, inden de spadserede ud af Rigshospitalet.

           

I forhallen spadserede Mary og Frederik forbi tavlen med sangværterne, af de personer, der var værter ved en sangaften, afviklet i Rigshospitalets forhal 2010. Fællessang fra Højskolesangbogen.
Den nye tavle for 2011 var endnu ikke sat op.

Pressen havde allerede, flere dage, før Mary Mary blev udskrevet, reserveret deres pladser på podiet foran det sted, hvor Mary og Frederik ville stoppe op og fremvise deres tvillinger.

Kronprinsparret tog sig god tid til fremvisningen i forhallen, besvarede alle spørgsmålene og gik tæt på alle de fremmødte, så alle fik de to små nyfødte at se. Mary fortalte, at den nyfødte prins havde fået behandling for gulsot, det er meget almindeligt for, for tidligt fødte. De små ankomne tvillinger er nemlig født omkring fjorten dage før terminen.
Kronprins Frederik, 42, og kronprinsesse Mary, 38, udstrålede så megen menneskelig varme på den ellers så grå og bitterlig kolde januardag, at de greb folk om hjertet og var revnefærdige af stolthed, da de viste deres to små vidunderlige vinterbørn frem.
Kronprinsesse Marys største udfordring ved hjemsendelsen med tvillingerne, vil uden tvivl være amningen. Få styr på at have mælk nok til at brystføde de to små, de næste par måneder. Dobbeltamning vil være en stor fordel for Mary, da det sparer hende for tid og øger mælkens nedløbsrefleks. Ammer hun dem begge samtidig, får de hurtigere den samme rytme, så de sover på samme tid og dermed giver Mary mulighed for at hvile sig.
Pressen tilspurgte de kongelige forældre, om de havde tænkt på navnene til tvillingerne. Mary svarede, at det havde de længe tænkt på, men gav ikke svar på om de var på plads. Indtil videre kalder vi dem bare Lille pige og Lille dreng.
Den australske stat og byrådet i Hobart på Tasmanien er nu gået i tænkeboks med gaverne til de nye royale tvillinger med de tasmanske rødder. Prins Christians fødsel blev markeret med et storslået fyrværkeri til en værdi af omkring 200.000 kroner. Prins Christian fik også to tasmanske djævle, der i dag bor i Københavns Zoologiske Have, ligesom han også fik en dåbsske og et par tasmanske babystøvler. Prinsesse Isabella modtog et smukt emaljeret armbånd med charms i form af æblekerner i hvidguld og ni små røde hjerter.
Da Frederik og Mary kom ud til bilen, lagde de hver sit barn i barnestolen, liften på bagsædet, og satte sig ind på forsædet. Kronprins Frederik kørte selv bilen, Krone 68 en Audi, hjem til Amalienborg.

 


Arvefølgen til tronen

 

Tvillingerne har allerede fået deres pladser i den kongelige arvefølge. De kommer lige efter storesøster Isabella.
Samtidig rykker prins Joachim og hans tre børn to pladser længere ned.
 

1.   Kronprins Frederik
2.   Prins Christian
3.   Prinsesse Isabella
4.   Prinsen,
Drengen den først fødte.
5.   Prinsessen,
Pigen den sidst fødte.
6.   Prins Joachim
7.   Prins Nikolai
8.   Prins Felix
9.   Prins Henrik
10. Prinsesse Benedikte
11. Prinsesse Elisabeth

 

 

      

      

Kronprins Frederik og kron-prinsesse Mary viste de nyfødte frem for Danmark, 14. januar.

Marys og Frederiks fire børn, alle født på Riget.
Prinsen f. 8. jan. 2011, kl. 10.30, 2674 g, 47 cm.
Prinsessen f. 8. jan. 2011, kl. 10.56, 2554 g, 46 cm.
Isabella f. 21. april 2007, kl. 16.02, 3350 g, 50 cm.
Christian f. 15. okt. 2005, kl. 01.57, 3500 g, 51 cm.

Godt 20 minutter tog vandreturen, hen ad gangen, foran pressen i hospitalets foyer.

Bilfirmaerne har adskillige gange foræret store luksusbiler væk, i gaver, til medlemmer af kongefamilien ved særlige lejligheder. Ekstra Bladet skrev mandag den 10. januar, at Peter Hansen, der er administrerende direktør i Andersen & Martini for godt to måneder siden kontaktede sig, med et tilbud om at hjælpe Frederik og Mary.
Direktøren nævnte en Cadillac Escalade som en mulighed, da den kan leveres her og nu, men er ikke afvisende over for at give dem en luksusdyt, den store Cadillac, Saab 9-4X, til en værdi af i alt 1.697.000 kroner, med plads til syv personer. Bilen som Saab dog først lancerer til august.
Firmaet gav i 2004, i forbindelse med brylluppet, bruden en Saab 9-3 Aero Cabriolet, i kongeblå, til en værdi af 740.000 kroner. I foråret 2007 blev den byttet til en Saab 9-3 Stationcar, da Isabella blev født, værdi 600.000 kroner.
Med den nye gave er firmaet klar til at slå alle økonomiske rekorder. Direktør Peter Hansen venter dog kun på et svar fra kronprinsparret.
Hoffet meddelte på kongehusets hjemmeside, 11. februar, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary afholder dåb for deres tvillingebørn i Holmens Kirke, København, torsdag den 14. april 2011 kl. 15.30.
Prinsesse Isabella blev 1. juli 2007 døbt i Fredensborg Slotskirke.
Prins Christian er døbt i Christiansborg Slotskirke, 21. januar 2006.

Kronprinsparrets tronarvinger

Christian
Tronarving
født 15. okt.
2005

Christians dåb
Christiansborg
Slotskirke
januar 2006

Prins Christian
i vuggestue
marts 2007

 Mary fødte
prinsesse
Isabella
april 2007

Isabellas dåb
Fredensborg
Slotskirke
juli 2007

Tvillingedåb
Holmens Kirke
14. april
2011