Kongelig barnedåb i
Fredensborg Slotskirke

 

Søndag 1. juli 2007 bar kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deres datter til dåben i Fredensborg Slotskirke. Københavns biskop, Erik Norman Svendsen forestod dåbshandlingen, døbte prinsessen Isabella Henrietta Ingrid Margrethe.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.
Fotos af Henrik Hildebrandt, Kbh.
Foto af Lilly Hansen, Århus.

Printervenlig version

Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys datter, født 21. april 2007, blev af Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, døbt i Fredensborg Slotskirke. Søndag den 1. juli 2007 fik den lille prinsesse til Danmark, ved gudstjenesten i Slotskirken, klokken 11.30, sine fire navne, Isabella Henrietta Ingrid Margrethe.
Frederik og Mary havde selv valgt Københavns biskop til at forestå denne kirkelige handling. Erik Norman Svendsen forestod også vielsen i Vor Frue Kirke, 14. maj 2004, samt barnedåben af prins Christian, 21. januar 2006, i Christiansborg Slotskirke.
Mary og Frederik havde seks faddere til deres datter Isabella. To kongelige og fire fra deres vennekreds.
Fadderne var H.K.H. Prinsesse Mathilde af Belgien, H.K.H. Prinsesse Alexia, Dr. Nadine Johnston, Overlæge, dr.med.
Christian Buchwald, Direktør, major Peter Heering og Hofjægermesterinde Marie Louise Skeel.

           

Bag Fredensborg Slot, ved havetrappen blev Kronprinsparret og den nydøbte prinsesse fotograferet af pressen, der ventede i haven.

Den private del af barnedåben fandt sted i hjemmet, Kancellihuset. I haven var rejst et telt, hvor der var dækket op, for gæsterne, til frokost.

Regentparret havde på dåbsdagen ikke residens på Fredensborg Slot men derimod Marselisborg Slot i Århus og ankom derfor til deres fjerde barnebarns dåb med helikopter. Dronning Margrethe steg først om bord i helikopteren.
Lidt over klokken ni blev dronningen hentet fra Marselisborg Slot i Mindeparken. Fløj ned til Tåsinge Flyveplads ved Bregninge på Tåsinge, hvor prinsgemal Henrik stod klar for også at gå ombord i helikopteren. Prinsgemalen deltog ved DM i Dragesejlads i Svendborg. Det var Forsvarets 42 år gamle redningshelikopter, en Sikorski S61, der befordrede regentparret til barnedåb. Den helikopter som kongehuset havde benyttet i mere end 30 år.
Sidst på eftermiddagen blev regentparret hentet igen og fløjet tilbage. Prins Henrik blev sat af på Tåsinge og dronning Margrethe ved Marselisborg Slot.

 

Dronningen og Prinsgemalen forlod Fredensborg Slot, forbi folket i den ydre slotsgård, der havde taget opstilling.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary viste stolt deres nydøbte datter, Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, frem.
Foto: Lilly Hansen.

Den lille prinsesses barnedåb blev af en noget mindre karakter end sin brors, prins Christian, der er førstearving til tronen. Kun halvt så mange gæster, 130 var indbudt til dåben i Fredensborg Slotskirke, hvor over tre hundrede var med ved barnedåben i Christiansborg Slotskirke, for knapt halvandet år siden. Ved prins Christians barnedåb var hele det officielle Danmark og kongelige repræsentanter fra udlandet indbudt, i modsætning til her, hvor kun familien og private venner var indbudt til barnedåb. Isabellas dåb var ikke en officiel, royal begivenhed, og derfor var hendes barnedåb et rent privat anliggende i kongefamilien.
Fredensborgs borgere, folk fra nær og fjern, samt turister velfartede til Fredensborg Slot for at få et glimt af den nydøbte prinsesse. Folket fik adgang i den ydre slotsgård. Regentparret og kronprinsparret forlod slottet, gik i den indre slotsgård, mod ydre slotsgård, frem til folket, hilste på og fremviste den lille prinsesse, inden de gik hjem til Kancellihuset, hvor den helt private dåbsfest fandt sted.

           

Dronning Anne-Marie var til barnedåb i Fredensborg Slotskirke, hilste på de fremmødte.
Joachim mødte op med prinserne Nikolai og Felix.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Kronprinsesse Victoria fra Sverige og det norske kronprinsepar, Haakon og Mette-Marit var også blandt gæsterne ved barnedåben.
Foto: Henrik Hildebrandt.

Fredensborg by var pyntet op med lyserødt tyl i lygtepælene til barnedåben. Alle butikker havde pyntet vinduerne op med billeder, omrammet med tyl, af den kongelige familie. Det var Fredensborg Handels- og Håndværkerforening der havde taget initiativ til udsmykningen af byen. Ved Isabellas dåb var alle portaler ved indgangene lyserøde, sidst ved prins Christians dåb var de lyseblå.
Prinsesse Isabellas barnepige, 24 årige Ann-Alicia er godt kendt med at passe kongelige børn. I tre år var hun ansat som barnepige for prinserne Nikolai og Felix på Schackenborg og efter prins Joachims og Alexandras skilsmisse har Ann-Alicia stadig hjulpet de små prinsers far, når drengene var hos ham. Isabellas barnepige var med i kirken. Prins Christian har stadig sin egen barnepige, Mette Hansen, som også var med til barnedåben.

       

       

Prinsesse Isabellas barnepige, Ann-Alicia var med i kirken.

De tre præster Lars Tjalve, Bjarne Wulff og Hedda Salomonsen kom til barnedåb med en cykel.

Fredensborg Handels- og Håndværkerforenings markering.

Midt på formiddagen ankom flere konditorer med en dåbskage, prøve til Mary og Frederik, ved den lille prinsesses barnedåb i Fredensborg. En af konditorne var oldermanden fra Københavns Konditorlaug, Erik Andersen, der havde lavet den, Han kørte den selv op til Fredensborg Slot, på bagsmækken i hans lille Fiat, spadserede sammen med en kollega det sidste stykke op ad Slotsgade til hjemmet, hvor den private fest fandt sted.
Søren Guul fra Logo Kager, forærede også prinsesse Isabella en enkelt kage på hendes dåbsdag. Hoffet faldt for kagen og bestilte straks tre kager, der blev serveret for gæsterne på dagen. Kagen bestod af tre lagkagebunde lagt sammen med hindbærmousse og hvid chokolade. Dåbskagen var dekoreret med kronprinsparrets monogram.

               

Oldermanden fra Københavns Konditorlaug, Erik Andersen kom gående ned ad Slotsgade, sammen med en kollega, op til Kancellihuset, med en dåbskage til Mary og Frederik på dåbsdagen.

Kronprinsesse Mary og kronprins Frederik samlet med børnene ved slottets havetrappe efter dåben i slotskirken.