Luxembourg
  Kongeligt bryllup
Arvehertugbrudeparret
Guillaume - Stéphanie

 

Det kongelige brudepar, arvestorhertug Guillaume og den belgiske grevinde Stéphanie de Lannoy i Luxembourg, trådte efter den to timers lange ceremoni i kirken, Cathédrale Notre-Dame, stolt ud på paladsets balkon.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Luxembourg eller Storhertugdømmet Luxemburg er et hertugdømme mellem Belgien, Frankrig og Tyskland. Landet er et uafhængigt land med et konstitueret monarki, hvor hovedstaden også hedder Luxembourg. Det officielle sprog er i dag luxembourgsk, fransk og tysk. Luxembourg er et lille land på 2586 km² med godt ½ mio. indbyggere, placeret midt i Europa og verdens eneste storhertugdømme. Luxembourg var blandt et af de seks lande i Europa der stiftede EU.
Storhertugdømmet Luxembourg afviklede sidst i uge 42, den 19. og 20. oktober 2012, royalt bryllup.
19. oktober, fredag eftermiddag klokken 15.30, blev det kongelige brudepar viet ved en borgerlig ceremoni på rådhuset. Den belgisk-fødte Stéphanie indgik samtidig med den borgerlige vielse statsborgerskab i Luxembourg.
Om aftenen afviklede det luxembourgske kongehus gallamiddag på Storhertugpaladset, The Grand-Ducal Palace, i Luxembourg for særligt indbudte gæster. Middagen på paladset var udarbejdet sammen med den berømte kvindelige luxembourgsk kok Léa Linster, der var den første kvinde, der vandt den prestigefyldte Bocuse d'Or pris.
30-årige prins Guillaume (11/11/1981), arvestorhertug af Luxembourg og den 28-årige grevinde Stéphanie de Lannoy (18/02/1984) gav hinanden igen deres ja, lørdag den 20. oktober, i hertugdømmets katedral, Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg, hvor også mange kongelige gæster fra de europæiske kongehuse var repræsenteret. Den kirkelige, religiøse ceremoni forestod ærkebiskop Jean-Claude Hollerich. Vielsen fandt sted lørdag formiddag klokken 11.00.
Det var et bedårende øjeblik da bruden, den belgiske grevinde, Stéphanie de Lannoy, trådte ud af bilen foran Notre-Dame Katedralen. Prinsesse Stéphanie bar en drøm af en brudekjole, der var overstrøet med intet mindre end 80.000 krystaller og 50.000 perler. Den fortryllende elfenbensfarvede kjole af den libanesiskfødte stjernedesigner Elie Saab, med et slæb på hele 4,5 meter, levede fuldt op til alles forventninger. I hele 3.200 timer havde designeren og hans team på godt femten personer knoklet løs for at kreere brudens ønskekjole.
Brudebuketten var fra det franske blomsterhus Maison Lachaum. Brudebuketten efterlod Stéphanie i katedralen ved Madonna-figuren, der i dagens anledning bar et sjal af brudens afdøde mor, den 70-årige grevinde Alix de Lannoy.

Det luxembourgske regentpar, storhertug Henri og stor-hertuginde Maria Teresa. I midten, dagens brudepar, arvestorhertug Guillaume og Stéphanie de Lonnay.

           

Storhertugpaladset, The grand-ducal palace, i Luxembourg centrum, dannede fredag den 19. og lørdag den 20. oktober 2012 rammen om det royale bryllup i det luxembourgske kongehus.

Arvestorhertug Guillaume ventede stolt i den historiske katedral på sin kommende frue Stéphanie, der forlod paladset i den sorte blomsterpyntede vogn, der også kørte de nygiftede tilbage igen efter vielsen.

       

       

Brudgommens forældre, stor-hertug Henri og storhertuginde Maria Teresa, der bar en helt orangefarvet frakkekjole.

Et af balkonscenens største højdepunkter var selvfølgelig det obligatoriske kys folket ventede på. Brudeparret kyssede fem gange.

Guillaumes bror prins Louis og hans hustru, prinsesse Tessy.

           

Efter brudeparrets optræden på balkonen trådte den nærmeste familie samlet ud. Arvestorhertug-brudeparret, storhertuginde Maria Teresa, gommens søster Alexandra og bror Sébastien.

Fra venstre endnu en af Guillaumes brødre, prins Felix, gommens far, storhertug Henri og de stolte nygifte, Stéphanie og Guillaume.

Forholdet mellem Guillaume og Stéphanie har været holdt hemmeligt i lang tid. De havde kendt hinanden i flere år, så det var først i november sidste år, at storhertugarvingen afslørede, at han havde en kæreste.
Prins Guillaume er den ældste søn af storhertug Henri og hertuginde Maria Teresa. Storhertuginde Maria Teresa af Luxembourg født i 1955 giftede sig i 1981 med Storhertug Henri af Luxembourg.
I dag er Luxembourg styret af den sjette storhertug, Henri, der kom til magten den 7. oktober 2000, da hans far, storhertug Jean abdicerede.
Grevinde Stéphanie de Lannoy er barnebarn af prinsesse Beatrice af Ligne og medlem af belgisk adel. Stéphanie boede tidligere i vest Belgien, familiens bopæl, Anvaing Slot, sammen med sine forældre Philippe de Lannoy og Alix della  Faille de Leverghem.
Fra de tre nordiske lande mødte kongefamilierne talrigt op ved brylluppet i Luxembourg. Forbindelsen mellem de tre nordiske og det luxembourgske kongehus er tæt. Fra Danmark deltog dronning Margrethe og prins Henrik sammen med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Fra Sverige deltog kun dronning Silvia, kronprinsesse Victoria og prins Daniel, mens hele den norske kongefamilie, kong Harald og dronning Sonja samt kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit mødte op.

 

 

Det danske regentpar dronning Margrethe og prinsgemal Henrik.

Dronning Beatrix fra Holland.

Dronning Silvia fra Sverige mødte op uden sin gemal Kong Carl XVI Gustaf.

           

Det luxembourgske politi eskorterede de kongelige gæster fra slot til Cathédrale Notre-Dame, hvor den kirkelige handling fandt sted og tilbage igen.

Efter 45 års ægteskab blomstrede kærligheden stadig mellem prins Henrik og dronning Margrethe, da de mødte op til storarve-hertugbrylluppet.

        

        

Dronning Sonja fra Norge var iklædt nudefarve fra top til tå og var klar til den store fest.

Norges konge, Harald og dronning Sonja på vej ind til receptionen på paladset i centrum.

Politiet holdt ro og orden hele dagen i Luxembourg. Mange var valfartet ud på gaderne for at få et glimt af de kongelige.

Det britiske kongehus repræsenterede sig med deltagelse af prins Edward og Sophie. De er ikke uvante med bryllupper i de europæiske kongehuse. Sammen har de også deltaget ved kongelige vielser i henholdsvis Monaco, Norge, Sverige og da kronprinsesse Mary og kronprins Frederik blev gift den 14. maj 2004 i Københavns Domkirke. 
Derudover tog også den japanske kronprins Naruhito, der repræsenterer det japanske kejserrige, den lange rejse til Luxembourg, for at kunne være med til det kommende storhertugspars store kærlighedsfest.
Fra storhertugfamilien deltog selvfølgelig gommens forældre storhertug Henri og storhertuginde Maria Teresa og alle hans søskende Felix, Louis og hans hustru Tessy, Alexandra og Sébastian.
Også Lannoy-familien var rigt repræsenteret med brudens far, grev Philippe, 90, og brudens søskende Jehan og hans hustru Beatrice, Christian og hans hustru Luisa, Nathalie, Gaëlle, Aumory, Olivier og hans hustru Alice og Isabelle og hendes mand Jean Charles de le Court.

 

 

Det belgiske regentpar, dronning Paola og kong Albert, var også klar til fest.

Hertugdømmets katedral, Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg, hvor vielsen fandt sted.

Storbritannien var repræsenteret af grevinde Sophie af Wessex og prins Edward.

Eftermiddagens største begivenhed var den helt store balkonscene fra Storhertugpaladset i midtbyen, hvor adskillige tusinde var mødt op, for at få et glimt af de nygifte. Hele den nærmeste kongefamilie trådte sammen med brudeparret ud på balkonen og hilste på folket, hvorefter de på slottet bød deres gæster velkommen til en reception.
Optakten for grevinde Stéphanie til brylluppet her i Luxembourg fik dog et trist udfald. Brudens mor, grevinde Alix de Lannoy, døde pludselig, søndag den 26. august, af en hjerneblødning. Hun blev kun 70 år og efterlod, udover sin datter, også syv andre børn og sin 90-årige mand Philippe de Lannoy.
I Cathédrale Notre-Dame de Luxembourg indledte man vielsen med et minuts stilhed til minde om hende.
Man mærkede dog ikke, at det lagde en dæmper på s
torhertugbrudeparrets bryllupsdag. Dog havde Stéphanie da ikke helt kunne undgå at tænke på sin mor på en sådan stor betydningsfuld mærkedag.
Den luxembourgske statskasse bidrog med godt to millioner kroner til bryllupsarrangementet.
Min flyrejse til Luxembourg blev en ekstra oplevelse i sig selv, da kronprins Frederik og kronprinsesse Mary fredag eftermiddag, 19. oktober klokken 15.30, steg på det samme fly. Hjemrejsen søndag den 21. oktober klokken 10.30, fik vi selskab af kronprins Haakon fra Norge, og igen kronprinsparret fra Danmark.
Lidt kongeligt har man da lov at være.

           

Det kongelige brudepar høstede absolut folkets hyldest, da de trådte ud på balkonen. Gaden på godt 100 meter, foran paladset, mellem paladset og rådhuspladsen, var tætpakket af borgere.

På rådhuset, Hôtel de Ville, fandt den borgerlige vielse, fredag den 19. oktober klokken 15.30 sted.
Arvestorhertug Guillaume og Stéphanie de Lannoy spadserede tilbage til Storhertugpaladset.

             

Per Brunsgård i Luxembourg.
Jeg var på plads foran paladset allerede klokken 08.30 for at sikre mig et godt udsyn. Klokken 13.30 fandt eftermiddagens helt store balkonscene sted.
Foto: Anders Birch fra Mastiff.

På rådhustorvet, Place Guillaume II, var der sat storskærm op, så folket kunne følge begivenheden.
Om aftenen var der gratis koncert med optræden af den belgiske sangerinde Selah Sue og Luxem-bourggruppen Funky P. mellem kl. 20.45 - 01.15.
Storhertugparret og statsrådet overværede, afslutningen, det gigantiske fyrværkeri.