Indvielse af Danmarks
største havmøllepark på
 havnen i Hvide Sande

 

Kronprins Frederik spadserede efter indvielsesfesten i Hvide sande forbi auktionshallen omklædt til en tur i helikopter.  Helikopter turen gik for de særligt udvalgte hen over Horns Rev 3, hvor kronprins Frederik, oppefra fik et kik ud over havmølleparken.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Torsdag den 22. august 2019 drog kronprins Frederik til Hvide Sande, for at indvie Danmarks næste og største havvindmøllepark, Horns Rev 3 i Nordsøen. Vattenfalls, Horns Rev 3, havmøllepark står nu klar til at levere fossilfri strøm svarende til det årlige elforbrug i omkring 425.000 danske husstande.
Havmølleparken blev blev først på eftermiddagen officielt indviet af kronprins Frederik ved en reception på havnen i Hvide Sande, der fra 2024 vil udgøre basen for vedligehold og drift af de 49 havmøller.
Administrerende direktør for der svenske energiselskab Vattenfall, Magnus Hall, var stolt over, at kronprinsen kom til Hvide Sande, for at sætte parken i gang.
Horns Rev 3 består af 49 havmøller med en samlet kapacitet på 407 MW. Den årlige produktion ventes at blive på 1700 GWh. Havmølleparken er placeret ude i Nordsøen, omkring 25-40 kilometer fra den jyske vestkyst.
De 49 vindmøller på Horns Rev 3 er placeret forskudt, så de kan udnytte vinden bedst muligt. Der ligger i forvejen to andre havmølleparker på Horns Rev. Horns Rev 1, der stod færdig med sine 160 megawatt i 2002 og Horns Rev 2, færdig i 2009, på 209 megawatt.
Klokken 13.00 rullede kronprins Frederik i Krone 68 ind på havnepladsen, hvor direktør Magnus Hall for Vattenfall tog imod og ledsagede ham under hele indvielsesfesten i det store hvide, opsatte telt på Otto Pedersvej, på havnen i Hvide Sande. Indenfor i teltet, fra klokken 12.00-13.00, var der under receptionen pindemadder til de mange inviterede gæster.
Kronprins Frederik havde i dagens anledning valgt at ankomme i en miljøvenlig hybridbil fra den kongelige bilpark.

 

Udsigt ved Kommandobroen i Hvide sande. Under hele indvielsesfesten på havnen var al trafik spærret over broen.

 

Vattenfalls servicebåd MHO ESBJERG havde lagt til kaj 30, "Honnørkajen" øst for isværket i Hvide Sande, for at kronprinsen og følge kunne bese den.

 

 

 

Airbus, helikopter, OY-HVR ankom sidst på for- middagen, omkring kl. 11.30, til Helikopter-kajen ved kaj 11 og 12.   To servicetekniker fra Ún af Vattenfalls servicebåde, fra Esbjerg, ventede på kron-prinsen, statsministeren, klima-, energi- og forsyningsminister med følge.   Hele følget spadserede hen ad Honnør-kajen, for at bese Vattenfalls servicebåd fra Esbjerg, der havde lagt til.

Vattenfalls Administrerende direktør Magnus Hall fortalte om havvindmølleparken, Horns Rev 3, der ikke bare er Danmarks største, men også hele Skandinaviens største vindmøllepark som leverer strøm til godt 425.000 husstande.
Fire personer, Magnus Hall, administrerende direktør, Vattenfall, Lars Nordstr÷m, bestyrelsesformand, Vattenfall, statsminister Mette Frederiksen og klima, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen, talte for de mange indbudte gæster inden indvielsesfestens højdepunkt, hvor kronprins Frederik sammen med fire skoleelever fra 5a, Hvide Sande Skole, Tinne Muff Ottosen, Thea Sonne Porsmose, Markus Muff Stenholdt og Marcus Dahl Thomsen fra klassen, måtte en tur på scenen, for i fællesskab at trykke på knappen ved den officielle indvielse. Det var en tegnekonkurrence klassen havde vundet, udskrevet af Vattenfall, der gjaldt om at tegne en fossilfri fremtid, hvor gevinsten var at trykke på startknappen til Horns Rev 3 sammen med kronprinsen.
Direktøren afslørede også i sin tale, at Hvide Sande i fremtiden kommer til at spille en central rolle for Vattenfall, da møllerne ude i Nordsøen skal serviceres fra Hvide Sande Havn, hvor 25-30 medarbejdere angiveligt får fast arbejde.
Ifølge Vattenfall vil drift og vedligeholdelsen af møllerne fra Hvide Sande først finde sted, når garantiperioden fra mølleleverandøren MHI-Vestas udløber - hvilket vil ske i 2024.

 

Statsminister Mette Frederiksen hilste pænt på de mange fremmødte, der havde taget opstilling langs Honnørkajen.

 

Eleverne fra de små klasser på Hvide Sande Skole havde lagt vejen forbi havnen, for at få et glimt af de kendte gæster.

 

 

Kronprins Frederik hilste pænt på de to service-tekniker ved servicebåden, der straks forklarede om det imponerende projekt for Vattenfall.

 

Kommunikationen  mellem kronprinsen og de to servicetekniker gik frem og tilbage. Der blev fortalt stolt om det imponerende store projekt Vattenfall havde gang i.

 

 

Kronprins Frederik blev her ledsaget af 1. viceborgmester Søren Elbæk, Ringkøbing-Skjern Kommune, den eftermiddag i Hvide Sande.

 

På kaj 11 og 12,  langs auktionshallen, helikopter-kajen, var en helikopter nu klar til at transportere kronprins Frederik og klima, energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen, ud over Nordsøen mod Horns Rev 3, så VIP'erne kunne se det hele fra oven.

Da VIP-festen i det store hvide telt sluttede af havde Vattenfall lidt ekstra godt i posen. Heldigt for de mange Hvide Sande-folk og turister, der havde samlet sig på slusen og langs havnekajen, krydsede kronprinsen, statsministeren og energiministeren slusen til fods og spadserede hele vejen langs kajen forbi Vattenfalls servicebåd, hen forbi isværket og rundt om auktionshallen til helikopterkajen, hvor alle små og store med mobilkameraer og flag fik flere muligheder for at hilse på de kendte og prominente gæster.
Dagens sidste punkt ved indvielsen i Hvide Sande gjaldt en tur i helikopter ud over Nordsøen, ud over havvindmølleparken, Horns Rev 3, hvor kronprins Frederik kunne opleve de 49 gigantiske, 187 meter høje, vind-møller fra luften. Kronprinsen var et stort smil, da han iført sikkerhedstøj, sammen med
klima, energi og forsyningsminister, Dan Jørgensen, begav sig mod helikopteren.
Tidligere sammen med blandt andre statsminister Mette Frederiksen og klimaminister Dan Jørgensen var han iklædt både festtøj og langt mere praktisk sæt, inden han sidst skulle iklæde sig en orange overlevelsesdragt, før han fløj  de 25-40 kilometer væk fra kysten i Hvide Sande, ud til de høje vindmøller, der nu øger Danmarks elproduktion af ren energi med 12 procent.

 

Inden kronprinsen og klimaministeren nåede om til helikopteren, passerede Vattenfalls servicebåd, MHO ESBJERG forbi, ud på havet, frem mod havmølleparken.

 

Efter indvielsesceremonien drog kronprinsen med følge videre fra Honnørkajen ved isværket, videre forbi auktionshallen, hvor der for enden af hallen ventede ham omklædning til den orangefarvede sikkerhedsdragt til helikopterturen.

 

 

Kronprins Frederik og klima, energi og forsy-ningsminister Dan Jørgensen med følge,  i deres orangefarvede sikkerhedsdragter, spadserede om til helikopteren ved kaj 11 og 12, klar til afgang.

 

Det lille skib her, servicebåden MHO ESBJERG, er en CTV'er og sejler for det Esbjerg baserede rederi MHO&Co og har fast base i Esbjerg Havn.

 

 

Besætningen og helikopteren ventede længe på kronprins Frederik, inden han havde fået klædt sig på og kunne tage sig sammen til at spadsere ud til helikopterkajen.

 

Alle besætningsmedlemmer i sikkerhedsdragter spadserede hen mod helikopterkajen i Hvide Sande.

 

Godt tolv personer i sikkerhedsdragter var klar til dagens sidste højdepunkt. Alle mand klar til at drage ud over havvindmølleparken Horns Rev 3.

Skandinaviens største havvindmøllepark der består af de 49 kæmpe vindmøller i Nordsøen ud for Blåvandshuk og op mod Hvide Sande er nu blevet en realitet. Det første fundament til Horns Rev 3 blev placeret i havbunden oktober 2017. Godt et år efter, den 23. december 2018, begyndte de første vindmøller at levere el til forbrugerne. Det havde Vattenfall,  der har opført parken, oplyst på nettet.
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, der også var med ved indvielsen fortalte, at han var meget fascineret over at naturens egne kræfter kan sikre Danmark en ren fremtid. Horns Rev 3 er med til at sikre, at der i fremtiden kan slukkes for den sorte energi som kul, olie og gas, og opnå regeringens mål om 70 procent reduktion i klimaudledningerne i 2030.

 

Så lettede AIRBUS OY-HVR med de to prominente gæster, kronprinsen og klima-, energi- og forsy-ningsminister ombord.

 

Alle de orangefarvede besætningsmedlemmer, inkl. kronprins Frederik og klima-, energi- og forsy-ningsminister Dan Jørgensen, blev i sikkerheds-dragter fløjet ud over Nordsøen, ud over Danmarks og hele Skandinaviens største havvindmøllepark, Horns Rev 3.
Alle i helikopteren fik fra luften et fantastisk vue ud over havmølleparken.