European Football
Championships 1996

 

Mange tusinde roligans fra Danmark mødte op til slut-runden i England om europamesterskabet i fodbold.

 

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

 

Printervenlig version

Sommer 1996 drog jeg med fly til England, til Europamesterskabet i fodbold. Jeg skulle overvære kampen Kroatien Danmark. Det var en weekend tur for 2 personer, jeg som tipsforhandler vandt hos Dansk Tipstjeneste.
Flere af Tipstjenestens forhandlere og interne medarbejdere var med på en uforglemmelig weekend, rig på både gode og
uhyggelige oplevelser. Weekendturen for midtjyderne startede i Karup Lufthavn.

 

Flyrejsen til slutrunden startede midt i juni måned 1996 fra Karup Lufthavn med SAS. Flyet landede i Kastrup lufthavn, hvor der blev skiftet til en anden maskine, der fløj os det sidste stykke til England.

Hen på aftenen ankom vi til Cresta Curt Hotel, et pænt stykke fra Manchester, hvor vi alle blev logeret ind, fik sen aftens mad og budt velkommen. Første dag var planlagt med indkøbs tur i Manchester City, samt senere på dagen, rundvisning på Old Trafford, Manchester Uniteds  hjemmebane. Vi blev i bus kørt til centrum, gik på egen hånd shopping tur i byen. Vi opdagede at politiet var i færd med at rømme ejendomme, folk kom ud i morgenkåber, lettere påklædt. Eftersom et område blev rømmet, blev området båndet ind, adgang forbudt, næste ring omkring, igen spærret med bånd osv.
Vi fik at vide af politiet, at der var varslet bomber i området, hvorefter vi gik ind i et stort indkøbscenter for at shoppe. Centret var et stort indkøbscenter på flere etager.
Pludseligt begyndte jorden under os at ryste. Englænderne råbte, it is a bomb, hvorefter alle vinduerne blæste ind, varerne fløj over hele butikken, vi blæste over mod væggen. Personalet i butikken fik hurtigt stoppet rulletrapperne, åbnet alle nødudgange, fjernet tilskadekomne osv. De havde virkeligt styr over begivenhederne.

 

Da vi kom ud, var byen smadret over det hele, glasskår flød over flere kvadrat kilometer, flere huse brændte, en beton bro var knust, store huller i jorden og meget mere. Vi var cirka 50 til 100 meter fra sprængnings-stedet. Det vrimlede med militær og politi der straks kaldte ambulancerne frem.

Vi kunne ikke komme tilbage til bussen, alt var spærret. Please stay outside the city center bad politiet om. Så nu var selskabet blevet godt spredt over alle vande. Det var de kendte fra IRA der havde placeret 2 bilbomber i området, den ene var blevet fundet og demonteret, medens den anden bombe sprang i luften for dem.

 

Efter bombningen i Manchester City lørdag den 15. juni 1996, havde det engelske politi travlt med at rydde gaderne for folk. Plase get outside town bad politiet folk om.

Vi begyndte at bevæge os ud mod det store stadion i udkanten af Manchester, hvor vi klokken 14.00, skulle have rundvisning. Vi håbede på at de andre tænkte på samme måde. På vejen ud af centrum kunne man se at politiet parkerede deres motorcykler på alle veje ind mod byen, så kun vejen ud af byen var åbnet. Alle ambulancer blev selvfølgeligt sluset igennem spærringen.

Politiet havde spærret alle indfaldsveje til Man-chester City med deres motorcykler, kun akut kørsel var tilladt.