NATURVANDRING
I OMRÅDET VED FYRET

 

                   

Hanstholm Fyr er Danmarks kraftigste og første elektriske fyr. Fyret blev anlagt i 1843 og elektrificeret 1889. Synsvidden fra det 30 meter høje tårn er ca. 30 kilometer til horisonten. Flammens højde er 63 meter over havet.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Efter frokosten på Hotel Hanstholm drog Hendes Majestæt Dronningen på naturvandring i vildtreservatet, der er fredet reservat med Skagerrak mod vest og Vigsø Bugt mod nord. Statsskovrider Ditte Svendsen, Thy Statsskovsdistrikt gav dronningen et indtryk af vildtreservatet på næsten 4000 hektar.

               

Statsskovrider Ditte Svendsen, Thy Statsskovsdistrikt gav dronningen et indtryk af reservatet, sådan set lidt fra oven fra et velvalgt udsigtspunkt på Hanstholmknuden, der er reservatets nordlige grænse.

I reservatet er klitter, klithede, lavvandede søer og et myldrende fugleliv, der har fred og ro i yngleperioden, for reservatet er lukket for færdsel fra 16. april til 15. juli, en del af området er lukket hele året. Den begrænsede adgang til reservatet fik ingen betydning for dronningens oplevelser. Programmet for besøget i området rummede ikke tid til de helt store naturvandringer. Dronningen fik en kort beskrivelse af den natur, der omgiver Hanstholm. Til hele vandringen i naturen var kun afsat en halv time.

                

Vildtreservatet strækker sig over næsten 4000 hektar, sammenhængende fredning. Mod øst går reservatgrænsen ved Tved Plantage, mod syd er det Vilsbøl Plantage og Nors Sø, der rammer det storslåede, åbne landskab ind. Dronningen fik et lille indtryk i et af de storslåede naturområder.

 

  HANSTHOLM
ASYLCENTER

Dronning Margrethe besøgte Hanstholm Kommunes asylcenter søndag den 30. juni 2002.
Flygtningecentret huser knapt 150 beboere og er det eneste asylcenter der er tilbage i midtvest og nordvest Jylland. Hanstholm Kommune er i dag den første i landet der driver sit eget, kommunale asylcenter.
Blomsterpigen var en ni-årige pige fra Afghanistan. Den ni-årige Parvanna Nadjibulla bar en flot afghansk dragt i rødt med broderier og grønt slør, som kun bliver brugt ved særlige lejligheder. Pigen modtog dronningen på asylcentrets trappe, med en buket blomster.

                

Den niårige pige Pavanna Nadjibulla  fra Afghanistan tog imod Hendes Majestæt Dronning Margrethe på den røde løber, ved asylcentret med blomster og et stort smil på læberne.

Indenfor i centret havde en afghansk borger ved navn Tamin gennem syv måneder arbejdet på en kæmpemodel af dronningens bolig, Amalienborg i København. Dronning Margrethe fik fremvist modellen af sin bolig. 
Dronningen besøgte efter fremvisningen af Amalienborg, på centret en irakisk familie, Nidal abdeli Said og hendes tre sønner, Omar på 21, Amar på 13 og Abdullah på 9 år samt den 16-årige datter Shahd. De kom til Danmark i august 2001, og har boet på asylcentret i Hanstholm siden september. Familien serverede kaffe og kage for dronningen.

                

Dronning Margrethe hilste på alle beboere vejen rundt i asylcentret, de havde taget opstilling. Mange havde fremstillet dronningens yndlingsblomst, margueritten i attrap. Der blev flittigt hilst tilbage til dronningen med margueritten og dannebrog. Vejret i Hanstholm var blæsende, det holdt tørvejr og solen skinnede.

Medens Hendes Majestæt Dronningen var på naturvandring og på besøg i asylcentret, besøgte Hans Kongelige Højhed Prinsen, Hanstholm Havn. Hanstholm Havn er i dag landets største fiskerihavn, når det gælder omsætning af konsumfisk. I alt 114 fiskefartøjer er hjemmehørende i havnen. De gjorde i 2001 deres til, at der blev landet konsum- og industrifisk i Hanstholm for i alt 597 millioner kroner. Fiskeriet er havnens vigtigste aktivitet.
Færgerne fra Hanstholm til Norge ,Grønland og Færøerne der fragter passagerer og gods er havnens næst største aktivitet. I dag bruger mere end 200.000 passagerer årligt forbindelsen til Norge.

Efter besøget hver for sig samledes regentparret til dagens sidste punkt på dagsordenen. Åbningen af Dokumentationscentret, det største og mest interessante byggeri i Hanstholm siden havnens indvielse i 1967.