Prinsgemalens separate program

 

Prins Henrik tog det første spadestik i sansehaven ved den kommunale institution Labyrinten. Institutionens beboere fejrede behørigt, da prinsen plantede det første træ i haven.

Tekst af Per Brunsgård, Tim.
Fotos af Susanne Kirkeby, Lemvig Kommune.

 Printervenlig version

Prinsgemalen besøgte, søndag 6. september 2009, den kommunale institution for fysisk og psykisk handicappede, Labyrinten. Institutionen var et dag- og døgncenter for udviklingshæmmede. Labyrinten var bosat af 32 beboere.
Byggeriet af institutionen blev startet af Ringkøbing Amt, før kommunesammenlægningen, og erstattede 3 tidligere institutioner i amtet. Den nye institution i Lemvig, blev taget i brug i starten af 2007.
Prins Henrik tog, søndag eftermiddag, det første spadestik til det, der på sigt skal blive en sansehave ved den kommunale institution. Han plantede det første træ i den kommende have, mens institutionens beboere behørigt fejrede den glade begivenhed. Også bilerne på den nærliggende Lemvigvej bemærkede det royale besøg og dyttede i hornet, da prinsgemalen plantede træet. Prinsen fik en fyldig rundvisning på det moderne døgncenter.
Prins Henrik besøgte en af beboerne, den 45-årige Jens Otto Lundsgaard, der bød den kongelige gæst på chokolade.

 

Prinsgemalen havde plantet det første træ i den kommende sansehave ved institutionen.

 

Prins Henrik hilste på beboerne og alle de fremmødte ved den kommunale institution, Labyrinten, Lemvig, der var bosat af 32 beboere.

 

Den 45-årige beboer, Jens Otto Lundsgaard fik kongeligt besøg, da prinsen trådte ind og hilste på.

Eftermiddagens program fortsatte til Lemvig Biogasanlæg, der har 75 bønder som andelshavere. Anlægget blev opført i 1992 og senere udvidet med en tredje reaktortank. Det var alene landmændene, der havde båret investeringen i at bygge anlægget. Lemvig Biogas afgasser gyllen og leverer gas, der dækker el-forbruget i Lemvig og 25% af varmeforbruget hos Lemvig Fjernvarme.
Prins Henrik fik lov at dufte til gyllen, den store forskel, der var på almindelig  rå gylle og afgasset gylle. Den afgassede gylle lugtede som enten gummi eller tomatsuppe, kommenterede han. Den rå, ubehandlede gylle havde prinsen, dog ingen lyst til at sætte næseborene ned i. Tilfældigvis kom der en lastvogn, fyldt med gylle, rullende ned til biogasanlægget, da prinsgemalen blev fremvist anlægget. Gyllen fra èn ko kan dække en danskers gennemsnitlige elforbrug på 1500 Kwh, når den bliver afgasset i et biogasanlæg.
Lemvig Biogasanlæg har siden starten, altid været Danmarks største. Gylle fra de 75 landbrug samt affald og restprodukter fra industriel produktion udnyttes til varme- og elproduktion. Økonomien er god, både for anlægget og Lemvig fjernvarmeværks forbrugere.

 

Prins Henrik blev ved Lemvig Biogasanlæg modtaget af direktør Lars Albæk Kristensen og formand Gustav Madsen, der begge stod klar.

Biogasanlæggets direktør viste prinsen rundt og fortalte om driften, samt anlæggets tilblivelse.

 

Prinsgemalen duftede forskellen på rågylle og afgasset gylle. Lugteprøven var afslutningen på en tur, hvor prins Henrik havde fulgt gyllens vej fra landmand til fjernvarme. Det lugtede som gummi sagde prinsen.

Egholm Maskiner A/S fik også kongeligt besøg. Egholm Maskiner A/S startede i 1989 med at udvikle adskillige landbrugsredskaber. Virksomhedens første produkt var en vakuumløfter, derefter klammeaftrækkeren til minkskind, gylleomrører, spalteskraberen, redskabsbæremaskinen med feje-, suge anlæg og mange flere. Prins Henrik prøvekørte én af Egholm Maskiners nye, multifunktionelle minitraktorer.
Egholm Maskiner var skabt af en brændende idé, som iværksætter Kaj Egholm, simpelthen måtte realisere. Kaj er besat af en trang til at skabe idérige, funktionelle og enkle maskiner, som hver gang er skræddersyet til kundernes behov. Og rækken af den type produkter er efterhånden lang.
Egholm udvikler og producerer selv alle sine produkter og samtlige medarbejdere føler et stort ansvar under hele processen fra idé til færdigt leveret produkt.
I dag har Egholm en omsætning på omkring 110 millioner kroner og et datterselskab i Tyskland.

I 2005 vandt virksomheden Dansk Industris Initiativpris. Egholm Maskiner eksporterer til bl.a. Tyskland, England, Frankrig, Spanien, Sverige, Norge, Holland, Belgien, Østrig, Schweiz, Grækenland og Tjekkiet.

 

Jens Christian Egholm, der sammen med broderen, Kaj var stiftere af Egholm Maskiner, forestod på virksomheden, modtagelsen af prinsgemalen.

Jens Christian Egholm fra Egholm Maskiner fortalte prins-gemalen om deres maskiner.

 

Prinsgemalen fik æren af at prøvekøre én af Egholm Maskiners nye minitraktorer. Prins Henrik blev en smule overrasket, da han fik trådt lidt hårdere på speederen, end han selv havde forventet.

Sidste stop for prinsgemal Henrik blev ved Lemvig Vinlaugs mark. Lauget blev stiftet i 2004 og har 600 vinstokke.
Prinsen viste stor interesse for vinmarken og ønskede derfor også at se de ældste druer. Det krævede en lidt længere tur, som ikke var planlagt, men sagt som gjort, prinsen fik et ekstra kvarter i vinmarken i forhold til det oprindelige program. Vinavler Finn Vejlby viste prinsgemalen rundt i Lemvig Vinlaugs vinmarker. Prinsen prøvesmagte på druerne, der vil blive høstet i næste måned. Gaven til prins Henrik var to flasker Lemvig-vin fra høsten i 2007 og 2008.
Prinsen oplyste, at hans vinslot i Frankrig, Chateau de Caïx, årligt producerer omkring 60.000 flasker hvidvin og 120.000 flasker rødvin. Finn Vejlby glædede sig til aftenens reception på Kongeskibet Dannebrog og regnede bestemt med at komme til at smage på prinsens vin. "Så måtte vi jo se, om den er lige så god som vores," fortalte han journalisterne.

 

Prins Henrik viste stor interesse, for de danske vinmarker i udkanten af byen, Lemvig.

Prinsen studerede nøje Lemvig Vinlaugs vinstokke og smagte på de danske druer.