Kong Frederik
fyldte 56 år

 

Dagens fødselar, Kong Frederik 10., omringet af sin nærmeste familie. Fra venstre; prins Vincent, prinsesse Josephine, kong Frederik selv, dronning Mary, kronprins Christian, dronning Margrethe og prinsesse Isabella.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version  

Det blev et stort tilløbsstykke på Amalienborg Slotsplads, foran Frederik VIII's Palæ, da Kong Frederik X præcis, klokken 12.00 middag, trådte frem til synet og lyden af en stor jublende folkemængde, der fejrede hans 56-års fødselsdag. Det blev til et storslået hyldest til Kongen, da hele kongefamilien viste sig på balkonen.
Med på balkonen havde Frederik sin nærmeste familie; dronning Mary, 52, og børnene, kronprins Christian, 18, prinsesse Isabella, 17 og de 13-årige tvillinger prinsesse Josephine og prins Vincent. Derudover var også den tidligere regent, hans mor, dronning Margrethe, 84, til stede.
Flere tusinde royalister fra nær og fjern var valfartet til hovedstaden, for at fejre kong Frederik X's første fødselsdag som konge af Danmark.
Kong Frederik svingede dirigentstokken med bravur, da han sammen med folket nede på slotspladsen udråbte et nifoldigt leve for Danmark. Kongefamilien viste sig i alt tre gange på balkonen.
Det blev til en folkefest nede på slotspladsen for kongefamilien, da alle råbte hurraråb og et nifoldigt leve for majestæten, hvorefter der blev sunget fødselsdagssang akkompagneret af Den Kongelige Livgardes Musikkorps. Livgardens musikkorps kvitterede med kongesangen: "Kong Christian stod ved højen Mast".
 

 

 

Præcis klokken 11.50 mødte Den Kongelige Liv-gardes Musikkorps op på slotspladsen og stillede sig op til Kongesangen, Kong Christian stod ved højen mast. Denne gang foran residenspalæet Frederik VIII's palæ.

 

Kong Frederik fik en fødselsdag, han formentlig aldrig vil glemme. Hans første fødselsdag som konge. På Amalienborg blev kongen fejret af masser af glade tilskuere, hvor Frederik kvitterede tilbage med et kæmpe smil.

 

København, Residenspalæet, Kong Frederik VIII's Palæ, Amalienborg

 

 

Det nye kongepar trådte stolt frem for de mange tilskuere nede på slotspladsen. Slotspladsen var tætpakket og fyldt med højt humør og rød-hvide flag.

 

Folk fra nær og fjern valfartede op foran Frederik VIII's Palæ på Amalienborg Slotsplads, for at være med til at fejre Kong Frederik X's 56 års fødsels-dag.

 

Selv om regnbygerne dominerede det meste af dagen på kong Frederiks 56-års fødselsdag, viste der sig også masser af solskin på hans mærkedag. Da han sammen med sin kongelige familie havde modtaget folkets hyldest fra balkonen på Amalienborg, Frederik 8.s Palæ, satte kongen og dronningen kursen mod Fredensborg Slot, hvor han blev fejret helt privat.
På Fredensborg Slot har kongefamilien sommerresidens i Kancellihuset, mens dronning Margrethe som altid bor på slottet.
Gæsterne, der var inviteret på frokost i Kancellihusets have, talte udover Bestseller-milliardæren Anders Holch-Povlsen og søskendeparret Ellen og Jens Hillingsø med deres familier. Blandt andre gæster var også Caroline og Peter Heering, Julie Mølsgaard og Samsøe & Samsøe-ejeren, Peter Sextus Rasmussen med ved frokosten.
For de mange tusinde af danskere på Amalienborg Slotsplads var det en stor og dejlig overraskelse, at også dronning Margrethe var en del af balkonscenen. Synet af den danske konge fik de mange tilskuere på slotspladsen til at juble højlydt, hvor fødselaren smilede og vinkede stolt tilbage. Fejringen og festen ramte tydeligt kong Frederik lige i hjertet.

 

 

 

Straks efter Kong Frederik X var trådt ud på bal-konen fulgte den øvrige del af familien efter. Fra venstre: prins Vincent 13, prinsesse Josephine 13, kong Frederik selv 56, dronning Mary 52, kron-prins Cristian 18 år, fødselarens moder, dronning Margrethe 84 år og prinsesse Isabella 17.

 

Den mere end 240 år gamle ryt-terstatue på Amalienborg Slots-plads af Kong Frederik 5. blev skabt af den franske billedhug-ger Jacques-François-Joseph-Saly.
Rytterstatuen blev indviet i 1771.

 

Danmarks nye populære kongepar, kong Frederik og dronning Mary, viste sig i alt  tre gange på balkonen, overfor de flere tusinde fremmødte nede på slotspladsen.

 

 

Den Kongelige Livgarde stillede op med en Konge-vagt i rød gallauniform i anledningen af kong Frederiks 56-års fødselsdag.
Publikum fra nær og fjern havde taget opstilling på slotspladsen, for at være med.

 

I dagens anledning vajede Kon-geflaget stolt igen over Frederik VIII's Palæ på Amalienborg.
Sidst kongeflaget vajede over dette palæ var den 14. januar 1972, da dronning Margrethe blev indsat som regent.

 

Søndag den 26. maj var dagens fødselar i et fantastisk gavehumør, da han forærede sin frue, dronning Mary, en flot og fornem gave. Dronningen blev tildelt Storkommandørkorset af Dannebrogsordenen. Faktisk har det unikke kors tilhørt dronning Marys svigerfar, prins Henrik, der døde i 2018. Kongehuset skriver følgende om Storkommandørkorset: " Efter en nænsom restaurering og omchiffrering, hvorved Kongens brillanterede monogram er blevet tilføjet. Det blev overrakt til dronning Mary af kong Frederik i anledning af kongens fødselsdag.
Ifølge kongehuset er der i dag syv Storkommandører af Dannebrogsordenen. Udover over kongen og dronningen bæres Storkommandørkorset også af dronning Margrethe, prins Joachim, prinsesse Benedikte, kong Carl 16. Gustaf af Sverige og kong Harald 5. af Norge.
Straks efter hele seancen på balkonen i København, forestod Den Kongelige Livgarde vagtskiftet på slotspladsen i rød galla, foran alle fire palæer på Amalienborg.
 

 

Kong Frederik X, viste sin store stolthed ude på balkonen, sammen sine fire børn.
Fra venstre:
Isabella på 17 år, prinsesse Josephine 13 år, kronprins Christian 18 år og prins Vincent på 13 år.
Bag Frederik står dronning Margrethe og vinker. parat til at komme ud på balkonen.

 

Den Kongelige Livgarde i rød gallauniform.
En pave stolt mor, dronning Margrethe, nød at se sin søn, Frederik, i hovedrollen. Det var en dejlig familieoverraskelse, at dronning Margrethe også trådte ud på balkonen, sammen med sin søn og dronning Mary, svigerdatter og børnebørn.

 

 

Den Kongelige Livgarde mødte op, under vagt-skiftet,  på Slotspladsen med en Kongevagt i rød gallauniform i anledningen af kongens fødselsdag.

 

Hele familien var meget glade, da de trådte ud foran befolkningen, der havde linet sig op på Slotspladsen.
Fra venstre:
prinsesse Isabella, prinsesse Josephine, kong Frederik, kronprins Christian, prins Vincent og dronning Mary.

 

 

 

Kong Frederik nød udsigten fra sin balkon. Lige efter den fælles hyldest til Danmark gav Frede-rik publikum plads til endelig at fuldføre en fødselsdagssang til ære for ham.

 

Festlighederne på Amalienborg Slotsplads begynd-te allerede, før de kongelige trådte frem, idet Den Kongelige Livgarde i fuld galla afholdt et impone-rende vagtskifte.

 

Det var med et stort bravur, da kong Frederik trådte frem på balkonen sammen med sin frue dronning Mary.

 

Folkefesten på Amalienborg Slotsplads eksploderede på den mest farverige måde, da dagens fødselar trådte ud foran sine mange fans. Kongeparret Frederik og Mary nød den storslåede hyldest der fandt sted. Kong Frederik stod rank og flot, hvor hans smil nåede fra øre til øre, for han nød tydeligvis at blive fejret af danskerne, på lige præcis denne måde i de mest perfekte rammer.
Den festlige atmosfære blev forstærket af en spontan fællessang, hvor tusinde af stemmer forenedes i en rungende fødselssang til kongens ære. Det blev samtidig et unikt øjeblik af folkelig festivitas, hvor dannebrogsflagene blafrede i takt til dagens fællessang.
Som en dejlig overraskelse på kongens fødselsdag fulgte også kong Frederiks moster, 77-årige dronning Anne-Marie med i begivenheden fra vinduet i sin lejlighed i Christian VIII's Palæ. Anne-Marie havde ved sin sid sin gode veninde Bolette Bramsen.
Studentereksamen og fester i vente for kronprins Christian, der går i 3.g. på Ordrup Gymnasium. Han har for tiden meget travlt med eksamenslæsningen, og inden længe venter de forskellige eksaminer og studenterfester, som kronprinsen gør sig klar til. Midt i hele eksamensræset fandt kronprins Christian dog tid til at hygge sig sammen med sine forældre og søskende.

Det nifoldige hurra for Danmark blev leveret for fuld røst af det konge-lige kor, da de trådte ud på balkonen. Kong Frederik svingede selv effektfuldt dirigentstokken på sin store mærkedag, overfor de mange fremmødte nede på Slotspladsen.

 

Dronningens fødselsdag

Margrethes
60 årsdag
2000
Margrethes
63 årsdag
2003
Margrethes
65 årsdag
2005
Margrethes
66 årsdag
2006
Margrethes
68 årsdag
2008
Margrethes
70 årsdag
2010
Margrethes
75 årsdag
2015
Margrethes
76 årsdag
2016
Margrethes
77 årsdag
2017
Margrethes
79 årsdag
2019
Margrethes
82 årsdag
2022