Kongelig barnedåb i
Møgeltønder Kirke
Prins Henrik Carl Joachim Alain

 

I krone 65 ankom prins Joachim og prinsesse Marie, med deres søn til barnedåb i Møgeltønder Kirke. Prinsesse Marie bar selv sit barn under dåben, der fik sit navn, prins Henrik.

Tekst og fotos af Per Brunsgård, Tim.

Printervenlig version

Prins Joachims og prinsesse Maries søn fik, i Møgeltønder Kirke, søndag den 26. juli 2009 sit navn.
Kongelig konfessionarius, Københavns biskop, Erik Norman Svendsen forestod den kirkelige handling, ved gudstjenesten  klokken 17.30. Regentparrets femte barnebarn blev døbt, fik sine fire navne, Henrik Carl Joachim Alain.
Prinsgemalen var pavestolt, da det blev afsløret, at han nu har en kongelig navnebror. Kongehuset har nu to, ved navn, prins Henrik. Mon ikke man kalder den ene, prinsgemal Henrik og den lille, prins Henrik.
Prinsesse Marie bar selv sit barn til dåbsfadet. Det er en tradition i kongehuset, at dåbsbarnets mor selv bærer den lille prins eller prinsesse under dåbshandlingen.

 

Familien fra Schackenborg Slot havde valgt barnedåben, afviklet under helt private former.

Prinserne Felix og Nikolai blev af dronningen og prinsgemalen fulgt til barnedåben i Møgeltønder.

Selve døbefonten var udført i sølv. Det kongelige dåbsfad med kande og lysestager var af guld. Det kongelige dåbssæt blev taget i brug kort efter, at enevælden blev indført i 1660. Da kongedømmet endeligt blev gjort formelt arveligt, bidrog dåbsfadet til at synliggøre arvefølgen ved, at navne og dåbsdato på de arveberettigede til tronen blev graveret på fadets underside. I alt er 22 kongelige navne fra perioden 1671-1749 indgraveret i fadets bund. Da der ikke var plads til flere navne, satte man en guldplade på fadets underside, hvor yderligere syv kongelige navne fra 1750-95 blev indgraveret. Siden blev traditionen med at indgravere navnene stoppet, men den 338 år gamle døbefont fra Rosenborg Slot, anvendes dog stadigt ved de kongelige dåbshandlinger.

 

Hele den kongelige familie fra Fredensborg, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary med prinsesse Isabella på armen og lille prins Christian.

Joachim og Marie strålede af lykke, da de bar deres søn hen ad den røde løber, ved Møgeltønder Kirke.

 

Prins Henrik født, på Rigshospitalet, mandag den 4. maj 2009 klokken 04.57. Vejede 3032 gram og målte 49 centimeter. Døbt 26. juli 2009, Henrik Carl Joachim Alain, i Møgeltønder Kirke af Erik Norman Svendsen.

Selve barnedåben blev mere anderledes end ved tidligere lejligheder. Navngivningen var naturligvis helt efter bogen.
Efterfølgende middag var der ikke i traditionel forstand. Borddækningen var helt uden bordkort og maden blev serveret fra buffet. Til stor glæde for lokalområdet havde prins Joachim og prinsesse Marie valgt lokale leverandører af både mad og blomster til kirken. Schackenborg Slotskro stod for maden, mens blomsterdekoratør Ulla Lykke Alnor fra Aabenraa, sammen med Joachim og Marie, havde designet udsmykningen i kirken.
Barnedåben hjemme på Schackenborg Slot blev afviklet under helt private former.
Mange var valfartet til Sønderjylland, for at få et glimt af Danmarks lille prins Henrik Carl Joachim Alain.
Alle gæster spadserede op ad Slotsgaden, fra Schackenborg Slot, til Møgeltønder Kirke og tilbage igen. Det var kun de kongelige, samt prins Joachim og prinsesse Marie, der sammen med den lille prins, kørte i en af kronebilerne til kirken. De kongelige og Maries familie blev i bus kørt til barnedåb.

 

Kongelig konfessionarius, Københavns biskop, Erik Norman Svendsen og frue. Bagved, Tønders nye borgmester, Laurids Rudebeck, V, iført borgmesterkæde.

Dronning Anne-Marie i blomstret og sommerlig todelt dragt. Hun blev fulgt af sin onkel, greve Carl Johan Bernadotte og hans kone, grevinde Gunilla.
Bagest, grev Jefferson med sønnen grev Richard.

Oprindeligt var der inviteret 200 gæster til barnedåben, men Joachim og Marie var godt klar over, at en del af de inviterede ville melde afbud, da det blev afviklet midt i ferietiden. Tre fjerdedel, 150 af gæsterne, var mødt op i Møgeltønder Kirke. Hele den nærmeste familie var dog til stede, bortset fra prinsesse Benedikte, der ikke nåede i kirke, da hun sammen med prins Richard skulle se datteren, prinsesse Nathalie, ride DM i dressur, på Broholm Gods, på Fyn. Prinsesse Benedikte var dog til reception på Schackenborg Slot. Nathalie vandt danmarks-mesterskabet på Fyn.
Dronning Margrethe og prinsgemal Henrik var stolte over, at alle børnebørnene igen var samlet. Sidst det skete, var ved prinsgemalens 75-års fødselsdag, torsdag den 11. juni 2009 i Fredensborg. Det kongelige barnedåb blev samtidig en stor fest for dronningens, fire øvrige børnebørn, prins Nikolai født 28. august 1999, prins Felix født 22. juli 2002, prins Christian født 15. oktober 2005 og prinsesse Isabella født 21. april 2007.
En del af gæsterne opholdte sig tæt ved Schackenborg, nemlig på Gråsten Slot, der ydede husly for hele den nærmeste kongelige familie.

 

 

Britt Siesbye stod fadder til prins Henrik. Hendes mand, Oscar Davidsen, gjorde det til prins Nikolai.

Prins Joachims og prinsesse Maries søn skal gå i lokal børnehave og skole i Sønder-jylland.

Advokat Christian Scherfig, stod også fadder til den nydøbte.
Scherfigs kæreste Agnete Arnø.

Joachim og Marie havde valgt fem faddere til den lille prins. Kronprinsesse Mary, Maries brødre Benjamin Grandet og Charles Cavallier. Et par, af deres nære venner Britt Davidsen Siesbye og Christian Scherfig.
Dåbskjolen var af cremefarvet jacquardvævet schweizerbomuld, syet i empiresnit med drengekrave og med biselæg på overdelen, nederst på ærmerne og på skørtet. I ryggen var kjolen forsynet med knapper. Der var benyttet bomuldsblonder til kantning af krave og ærmer, samt i indsats ved kjolens bryst og mellem biselæggene på skørtet.
Den lille prins Henriks dåbskjole havde et aftageligt underskørt i lyseblåt silke.
Kysen var ligeledes af cremefarvet jacquardvævet schweizerbomuld, kantet med bomuldsblonder og forsynet med et lyseblåt bindebånd i silke.
Dåbskjolen var syet af Henrik Hviids Design.

Den lille prins til Danmark blev født på Rigshospitalet mandag den 4. maj 2009 klokken 04.57. Den stolte far, prins Joachim kom allerede ned i hospitalets forhal klokken seks om morgenen og fortalte stolt om den nyfødte. Den lille prins er født med mørkeblå øjne og mørkt hår, vejede ved fødslen 3032 gram og havde en længde på 49 centimeter,
forklarede han.

 

Forrest, prinsesse Maries biologiske mor, Francoise Grassiot og stedfar, Christian Grassiot.
Begge var med på det officielle familiefoto fra slottet.

Maries bror Charles Cavallier.
Stedfaderens søn, Jerome Grassiot, og dennes søn Zachary. Bagest i
gen en bror, Benjamin Grandet.